A szégyen és az étkezési zavarok közötti összefüggéseket vizsgálták a BBTE kutatói

2023. december 8. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Behaviour Research and Therapy folyóiratban jelent meg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem két pszichológus kutatójának, Diana-Mirela Nechitának és Daniel Davidnak a tanulmánya, amely azt vizsgálja, hogy a szégyen különböző típusai előrejelzik-e az étkezési zavarok jelentkezését, illetve részt vesznek-e a zavart táplálkozási magatartás fennmaradásában, hívta fel a figyelmet pénteki közleményében az egyetem.

A kutatók célja az volt, hogy közelebbről megvizsgálják, hogy a negatív érzelmek különböző fajtái milyen összefüggést mutatnak a táplálkozási zavarokkal. Korábbi kutatások leginkább a bűntudat szerepét emelték ki a problémás étkezési magatartás jelentkezésével kapcsolatban, ám egyelőre kevés olyan vizsgálat született, amely más negatív érzelmek előrejelző szerepére is rákérdezett volna.

A Diana Mirela Nechita és Daniel David által végzett kutatásban 57 nő vett részt, mindannyiuknál súlyos étkezési zavarok tüneteit diagnosztizálták. A kutatás során pillanatnyi ökológiai mérési módszert (EMA) alkalmaztak, a tesztalanyok naponta öt felmérést töltöttek ki két héten keresztül. A felmérések a szégyen különböző típusainak (általános szégyen, testszégyen, evést övező szégyen) jelenlétét vizsgálták az étkezési zavarok előtt, alatt és közben.

Az affektusszabályozási modell értelmében a zavart étkezési magatartás (falásroham, élelemmegvonás, kényszeres méretkezés vagy testellenőrzés, túlzásba vitt testmozgás, a táplálék öklendezéssel vagy hashajtó segítségével történő eltávolítása) érzelemszabályozási stratégiaként ragadható meg: különböző táplálkozási zavarok azért léphetnek fel, hogy csökkentsük általuk a szégyenérzetet. Például a testszégyen enyhítése érdekében megvonjuk magunktól az élelmet, vagy akár megelőző diétát alkalmazunk, hogy eleve elkerüljük azt. Az étkezési zavar tehát a szégyennel való megküzdés eszközeként tekinthető.

Az affektusszabályozási modellt leginkább a pillanatnyi ökológiai mérési módszerrel végzett kutatások támasztják alá, ám ezeknek a közelmúltig jellemző hibájuk volt, hogy a bűntudat és a szégyen fogalmait reflektálatlanul, gyakran egymás szinonimáiként használták, hívja fel a figyelmet a tanulmány. Mára egyre több elméleti és empirikus kutatás jelzi, hogy a szégyent fájdalmasabb érzelemként éljük meg, mivel az egyén ilyenkor értéktelennek és hibásnak érzi magát. Továbbá, míg a bűntudat gyakran társul a jóvátétel vágyával, addig a szégyenérzethez a rejtőzködés, a menekülés vagy az eltűnés vágya kapcsolódik.

A felmérés eredményei azt mutatták, hogy a testszégyen és az evést övező szégyen előrejelzik a későbbi falásrohamokat, valamint a kényszeres testellenőrzést, ezen felül a testszégyen a túlzott testmozgást is megelőlegezi. Ezek az eredmények leginkább a kezelések tervezése szempontjából bírnak jelentőséggel. Növelhetné például a beavatkozások hatékonyságát olyan „just-in-time” („épp időben”) típusú beavatkozások fejlesztése, amelyek a szégyenérzetet a mindennapi élet szélesebb közegében szabályoznák az együttérzés változatos stratégiái révén. Továbbá mivel a szégyen rendszerint meggátolja az étkezési zavarokkal küszködő embereket a segítségkérésben és abban, hogy beszéljenek problémájukról, olyan közegészségügyi stratégiák kidolgozására is szükség lenne, melyek a közvélemény táplálkozási zavarokkal kapcsolatos nézőpontját alakítanák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!