Négy évre eltiltották Simona Halepet a teniszezéstől

2023. szeptember 12. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

Doppingvétség miatt négy éves eltiltást kapott a teniszezéstől és minden tenisszel kapcsolatos tevékenységtől Simona Halep – írja a Gazeta Sporturilor. A teniszezők doppingügyeivel foglalkozó Nemzetközi Tenisz Integritás Ügynökség (ITIA) szeptember 12-én, kedden hozta nyilvánosságra a döntését. Az ítélet egyelőre nem jogerős, a kétszeres Grand Slam győztes játékos megtámadhatja azt a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS).

A 31 éves, korábbi világelső Halep a lehető legdrasztikusabb büntetést kapta, amit doppingvétségért kiróhattak rá. Az ITIA tájékoztatása szerint Halepet két különböző szabálysértésben is bűnösnek találták. Egyrészt azért, mert roxadustat nevű tiltott szert találtak a 2022-es US Openen vett vizeletmintájában. Másrészt a biológiai útlevelében tapasztalt szabálytalanságok miatt rótták ki ezt a súlyos büntetést.

Halepet 2022. október 7-én értesítették arról, hogy pozitív lett az egyik doppingtesztje, és a Nemzetközi Tenisz Integritás Ügynökség (ITIA) ideiglenesen felfüggesztette a játékjogát. Egy hosszan elhúzódó procedúra végén, többszöri halasztás után végül kedden hirdetett ítéletet az ügynökség. Ekkorra Halep már ki is került a női teniszezők világranglistájáról, hiszen ez elmúlt egy évben nem szerzett egyetlen világranglista pontot sem.

Az Eurosport összefoglalója felidézi, Halep korábban többször is azt nyilatkozta, hogy nem akarja feladni a küzdelmet és esze ágában sincs visszavonulni. Többször is hangsúlyozta, ártatlan, és ezt bizonyítani is tudná. A négy éves eltiltás viszont valószínűleg a karrierje végét jelenti.

Halep ideiglenes eltiltását beszámítják az eltiltás időtartamába, így – ha a döntés jogerőre emelkedik – leghamarabb 2026. október 6-án térhet vissza. Akkor már 35 éves lesz.

Instagram-bejegyzésben reagált Simona Halep a határozatra

A konstancai teniszező részrehajlással vádolta meg a bíróság által felkért szakértői testületet, és arról nyilatkozott, hogy megfellebbezi a döntést a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon. „Az elmúlt egy év volt életem legnehezebb mérkőzése, és sajnos a harcom folytatódik. Az életemet a tenisznek szenteltem. Nagyon komolyan veszem a sportágunkat szabályozó szabályokat, és büszke vagyok arra, hogy soha nem használtam tudatosan vagy szándékosan tiltott szert. Nem vagyok hajlandó elfogadni a négyéves eltiltásról szóló határozatot, és a jogi előírásoknak megfelelően megtámadtam azt” – írta a sportoló.

Halep a bejegyzésben azt is részletezi, hogyan eshetett meg, az, hogy bár bevallása szerint soha nem élt tiltott szerekkel, mégis rábizonyíthatták a doppingvádat.

„A 2022-es keménypályás szezon előtt, csapatom és fizikoterapeutám ajánlására felülvizsgáltam a táplálékkiegészítőket. Az új kiegészítőkön felsorolt összetevők egyike sem tartalmazott tiltott anyagot, de most már tudjuk, és a bíróság is megállapította, hogy egyikük Roxadustáttal volt szennyezett” – olvasható az Instagram posztban, amit megosztott követőivel a teniszező.

Simona Halep azzal zárja bejegyzését, hogy a ITIA döntését nem fogadja el, és megfellebbezi azt: „Továbbra is edzek, és mindent megteszek azért, hogy tisztázzam magam a hamis vádakkal szemben, és visszatérjek a pályára. Szándékomban áll megfellebbezni ezt a döntést a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, és minden jogorvoslati lehetőséget megragadni a szóban forgó étrend-kiegészítőket gyártó céggel szemben”.

Mi is az a Roxadustat?

Raphael Faiss, a Lausanne-i Egyetem Doppingellenes Tudományok Kutatási és Szakértői Központjának vezető kutatója szerint a tiltott szer, a Roxadustat problémát jelent a doppingellenes hatóságok számára. „ Ez a szer nem új, már a 2010-es évek eleje óta létezik, de csak Ázsiában volt elérhető” – mondta Faiss az Agerpress szerint.

„Úgy stimulálja a szervezetet, mintha az több ezer méteres magasságban lenne, és ezáltal serkenti a vörösvértestek emelkedését, endogén eritropoetin termelődik” – magyarázta a svájci szakértő.

A 2017-es doppingteszteken kimutatható Roxadustat 10-16 óra alatt ürül ki a szervezetből, ami megnehezíti a doppingellenőrök számára a potenciális csalók elfogását.

Annak idején, amikor Simona Halep tesztje pozitív lett a Roxadustatra, Mihaela Dobranici, a Sportorvosi Társaság alelnöke azt mondta, hogy van ilyen szer a román piacon. Beatrice Speteanu gyógyszerész viszont a News.ro számára tisztázta, hogy Romániában nincs olyan gyógyszer, amely tartalmazna Roxadustatot.

A gyógyszerész kifejtette, hogy ez egy szintetikus anyag, amely enzimként hat, és serkenti a vér oxigénellátását, és európai szinten léteznek olyan, ezt a hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, amelyeket elsősorban veseproblémákkal küzdő embereknél alkalmaznak, és amelyek engedélyezettek, de vénykötelesek.

„Régóta tudom, hogy hazánkban a természetes eritropoetint használja sok sportoló az állóképesség fokozására. Ez már 20 éve folyik. Azért használják, mert a vörösvértestek termelésének növelésével több oxigénhez jutnak, jobb a vér oxigénellátása, így szó szerint növelik az állóképességüket” – mondta Beatrice Speteanu.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!