Van Kolozs megyében egy település, amelynek lakói külön nyelvet beszélnek

2023. május 15. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Van Kolozs megyében egy község, amelynek lakói egy úgymond külön nyelvet beszélnek – írja a Cluj Capitala portál.

A portál szerint a gumuțeasca nyelvet vagy üvegnyelvet az Erdélyi-középhegységben élő ablakosok (olyan személyek, aki az ablaküvegek behelyezésével foglalkoztak) alakították ki több, mint 100 évvel ezelőtt, hogy úgy kommunikálhassanak egymás között, hogy az idegen faluból származók ne értsék, tehát úgy tudják megbeszélni, hogy mennyibe kerül az áru vagy milyen az ügyfél, hogy az ne értse.

A nyelvet – bár talán ebben az esetben a zsargon kifejezés használata találóbb lenne – a Kolozs megyei Meregyó község lakói beszélik. A cikk szerint a községközponthoz tartozó Bocs, Kalotabökeny, Incsel, Havasrekettye és Kőrizstető lakói is ismerik.

Idézik Darius Golban mérnököt, aki szerint a község gyerekeinek egészen kicsi korukban kezdik tanítani a zsargon szavait és kifejezését. Ezeknek rendszerint semmi közük a román „eredetihez”, egyáltalán nem hasonlítanak azokra.

A magyarázat abban rejlik, hogy a helybéliek évszázadok óta hagyományosan üveggel foglalkoznak, tükröket, ablakokat, ikonokat készítenek, és ezeket az ország más részein, sokszor egész messzi otthonuktól, például Bukarestben, Brailában vagy Konstancában értékesítették. A közös, csak általuk értett nyelv biztonságos kommunikációt eredményezett, ha valahol találkozott két meregyói, tudták egymást figyelmeztetni a városokba tartó veszélyes emberekre, vagy üvegtermékeiket úgy tudták beárazni, hogy azt a kívülállók ne értsék.

Bár a Gumuțeasca nyelvet több mint 100 éve beszélik, és nemzedékről nemzedékre öröklődik, ma már nagyon kevesen vannak, akik napi szinten használnák. Ennek oka, hogy a hagyományos üveges szakma gyakorlása jelentősen visszaszorult, és a helyi lakosság egy része elhagyta a települést. A modern nyílászárók megjelenése óta a meregyóiak elvesztették vásárlóik nagy részét.

Egyes Kolozs megyei nyelvészek a szlenget „vidéki szakmai szlengként” definiálták, amely az egyetlen ilyen jellegű szleng, amelyet Romániában ismernek. A gumuțeasca több ezer szóval és gazdag szókinccsel rendelkezik, amely nagyban különbözik a standard román nyelvtől. A cikk néhány kifejezést fel is sorol:

  • Tălăuzești? = Beszéled a nyelvet?/ Érted?
  • Tălăuz = üveg
  • Munuc, s-asface deapsă! = Te, ez jó ember!
  • Munuc, s-asface spurav! = Vigyázz, rossz ember!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!