A vaj után most már a sajtot és a fogkrémet is lopásgátlóban árulják egy kolozsvári szupermarketben

2023. január 27. – 11:31

A vaj után most már a sajtot és a fogkrémet is lopásgátlóban árulják egy kolozsvári szupermarketben
Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség szerint az infláció növekedésével párhuzamosan országszerte megnőtt a bolti lopások száma is. A hatóságok által közzétett adatokból az is kiderül, hogy egyre többen a megélhetésükért követnek el bűncselekményeket, azaz nem a kasszákat ürítik ki, hanem élelmiszert és ruházati cikkeket emelnek le a polcokról.

Tavaly decemberben, a karácsony előtti időszakban több kolozsvári figyelt fel arra és posztolt róla a Facebookon, hogy a Carrefour szupermarketekben lopásgátló dobozba helyezték a vajat. „Honnan tudod, hogy a helyzet már nagyon gáz? Hogy már a vajat is lopásgátlóval védik” – írta az egyik vásárló, hiszen az élelmiszerek árának óriási mértékű növekedése előtt csak a nagyon exkluzív élelmiszereket, esetleg a középkategóriás kávékat és az italokat védték különböző típusú lopásgátló csomagolásokkal.

A jelenség januárban csak tovább erősödött: ugyancsak a kolozsvári Carrefour üzletekben lettek figyelmesek a vásárlók és küldtek fotókat a helyi sajtónak arról, hogy már a különböző sonkák és egyéb hústermékek is lopásgátló dobozba kerültek.

A belvárosi, a Central áruház földszintjén található Carrefour szupermarket üzletébe mentünk el, hogy megnézzük, milyen termékeket tartottak fontosnak dobozokkal védeni. Meglepetésünkre nemcsak a vajat és a különböző húsféléket, de például bizonyos sajtokat, sós túrót vagy a különböző márkájú parmezán sajtokat is átlátszó műanyag dobozban találtuk. A hústermékek közül itt egyedül egy sonkát és egy szebeni szalámit láttunk levédve. Lopásgátlóba kerültek viszont továbbá a svájci csokoládék, a pisztácia, a tonhalas pástétomok (ezeket már egy ideje több hipermarketben is lopásgátlóval szerelik fel), és több típusú kávé is. A leginkább akkor lepődtünk meg, amikor a valamivel drágább fogkrémeket is dobozba zárva találtuk.

A boltban kérdésünkkel megkerestük az üzletvezetőt is, aki csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy a lopások mindennapos problémát jelentenek, gyakran fordult elő, hogy a leltározás nem egyezett a nap végi elszámolással. A szupermarket részéről pedig központi döntés született arról, hogy ezeket az átlagosnál kissé drágább és jobb minőségű termékeket lopásgátló dobozokkal látják el. Mivel nem volt hajlandó több kérdésünkre választ adni, a bolti alkalmazottaktól is próbáltunk érdeklődni – ők annyit árultak el, hogy többnyire azokat a termékeket védik, amelyeket gyakran vitték el fizetés nélkül. Az egyik alkalmazott szerint a lopásokat a biztonsági kamerákon keresztül észlelik.

A Carrefournál alkalmazott intézkedéseket egyébként nem tapasztaltuk más kolozsvári szupermarketnél és hipermarketnél, például a Kaufland vagy a Lidl esetében sem találtunk ilyen sok élelmiszert lopásgátlóval ellátva. A bolti lopások számának esetleges növekedéséről, az utóbbi időben tapasztalt esetekről több kérdést is elküldtünk a megyei rendőrségnek, amint ezekre választ kapunk, cikkünket az új információkkal frissítjük.

Nem csak a drágább sonkák, hanem az egyszerűbb tejtermékek is doboza kerültek – Fotó: olvasói fotó / Transtelex Nem csak a drágább sonkák, hanem az egyszerűbb tejtermékek is doboza kerültek – Fotó: olvasói fotó / Transtelex
Nem csak a drágább sonkák, hanem az egyszerűbb tejtermékek is doboza kerültek – Fotó: olvasói fotó / Transtelex

Magas az infláció, sokan már az alapvető élelmiszerekhez is nehezen juthatnak hozzá

Országos szinten már észlelhető jelenség, hogy az infláció növekedésével párhuzamosan a bolti lopások száma is megnőtt. Nemrég a Szabad Európa Rádió közölt friss rendőrségi adatokat, amelyek szerint 2022 első kilenc hónapjában csaknem 15 ezer ilyen bűncselekményt jegyeztek a hatóságok, ami közel 15 százalékos emelkedést jelent az azelőtti év azonos időszakához képest. Itt külön kiemelik, hogy a kereskedelmi egységeknél regisztrált bűncselekmények több mint felét (8697 eset) a nyitva tartási idő alatt követték el, vagyis nem betöréses lopások voltak.

A sajtó által megszólaltatott kiskereskedők szerint egyértelműen kijelenthető, hogy az infláció emelkedésével együtt megnőtt a lopások száma, egy év alatt körülbelül 10%-kal több olyan esetet regisztráltak, amikor a polcokról emeltek le valamilyen terméket és nem a kasszákat rabolták ki az elkövetők.

A Diamantul (Gyémánt) nevű rendőrszakszervezet elnöke, Vitalie Josanu azt nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak, hogy egyre több ilyen megélhetési lopás esettel találkoznak, amikor az elkövetők élelemért és ruházati cikkekért követnek el bűncselekményt.

„Ez valamilyen módon azt jelzi, hogyan szegényedett el a társadalmunk. Ezt látjuk az áremelkedésekből, a vásárlóerő csökkenéséből és főleg onnan, hogy a társadalom szegényebb rétegeinek valahogy túl kell élnie” – mondta Josanu. Hozzátette: mikor ilyen típusú bűncselekményről értesítik a rendőrséget, gyakran fordul elő az, hogy nem sikerül kézre keríteni a tetteseket. Mint kifejtette, hiába keresik őket nagy erőkkel, az esetek többségében a nyomozást lezárják.

„Egy adott ponton valaki az összes tonhalas konzervet elvitte a polcról”

– mesélte a Szabad Európa Rádiónak egy neve elhallgatását kérő kolozsvári, aki egy sarki boltot vezet. Elmondása szerint arra is volt példa, hogy egy illetőt elfogtak, bevallotta tettét és visszaszolgáltatta a termékeket. „Azóta többször is járt már a boltban és tudja, hogy figyeljük” – mesélte az újságírók által felkeresett nő, aki szerint az alkalmazottak ismernek egy-két gyanús arcot és őket jobban figyelik, de nem tudják teljesen kiküszöbölni a lopás lehetőségét. Az üzletvezető szerint, ha épp tetten érnek valakit, akkor hívni szokták a rendőrséget, csakhogy az elkövető ellenszegülhet, és a rendőrök szerint ilyenkor a többi vásárlót ki kellene vinni a helyiségből – ez pedig sokszor már gyakran lehetetlen helyzet elé állítja az alkalmazottat.

Egy másik élelmiszerbolt-hálózat vezetője megerősítette, amit a Carrefour üzletvezetője nekünk is elmondott, miszerint az élelmiszerlopások már állandó problémát jelentenek, ráadásul a vásárlóerő fogyása miatt legalább negyedével csökkent az eladásuk is.

„Ha valaki csak úgy betesz egy terméket a zacskójába, akkor azt nehezen vesszük észre, nincs annyi személyzetünk, hogy minden helyiséget folyamatosan felügyelni tudjunk, csak néhány üzletben vannak biztonsági őrök” – nyilatkozta a szintén neve elhallgatását kérő üzletvezető, aki szerint a térfigyelő kamerák visszanézését is csak akkor kérhetik, ha egyértelműen beigazolódott a bűncselekmény gyanúja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!