A vaj után most már a sajtot és a fogkrémet is lopásgátlóban árulják egy kolozsvári szupermarketben

2023. január 27. – 11:31

A vaj után most már a sajtot és a fogkrémet is lopásgátlóban árulják egy kolozsvári szupermarketben
Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség szerint az infláció növekedésével párhuzamosan országszerte megnőtt a bolti lopások száma is. A hatóságok által közzétett adatokból az is kiderül, hogy egyre többen a megélhetésükért követnek el bűncselekményeket, azaz nem a kasszákat ürítik ki, hanem élelmiszert és ruházati cikkeket emelnek le a polcokról.

Tavaly decemberben, a karácsony előtti időszakban több kolozsvári figyelt fel arra és posztolt róla a Facebookon, hogy a Carrefour szupermarketekben lopásgátló dobozba helyezték a vajat. „Honnan tudod, hogy a helyzet már nagyon gáz? Hogy már a vajat is lopásgátlóval védik” – írta az egyik vásárló, hiszen az élelmiszerek árának óriási mértékű növekedése előtt csak a nagyon exkluzív élelmiszereket, esetleg a középkategóriás kávékat és az italokat védték különböző típusú lopásgátló csomagolásokkal.

A jelenség januárban csak tovább erősödött: ugyancsak a kolozsvári Carrefour üzletekben lettek figyelmesek a vásárlók és küldtek fotókat a helyi sajtónak arról, hogy már a különböző sonkák és egyéb hústermékek is lopásgátló dobozba kerültek.

A belvárosi, a Central áruház földszintjén található Carrefour szupermarket üzletébe mentünk el, hogy megnézzük, milyen termékeket tartottak fontosnak dobozokkal védeni. Meglepetésünkre nemcsak a vajat és a különböző húsféléket, de például bizonyos sajtokat, sós túrót vagy a különböző márkájú parmezán sajtokat is átlátszó műanyag dobozban találtuk. A hústermékek közül itt egyedül egy sonkát és egy szebeni szalámit láttunk levédve. Lopásgátlóba kerültek viszont továbbá a svájci csokoládék, a pisztácia, a tonhalas pástétomok (ezeket már egy ideje több hipermarketben is lopásgátlóval szerelik fel), és több típusú kávé is. A leginkább akkor lepődtünk meg, amikor a valamivel drágább fogkrémeket is dobozba zárva találtuk.

A boltban kérdésünkkel megkerestük az üzletvezetőt is, aki csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy a lopások mindennapos problémát jelentenek, gyakran fordult elő, hogy a leltározás nem egyezett a nap végi elszámolással. A szupermarket részéről pedig központi döntés született arról, hogy ezeket az átlagosnál kissé drágább és jobb minőségű termékeket lopásgátló dobozokkal látják el. Mivel nem volt hajlandó több kérdésünkre választ adni, a bolti alkalmazottaktól is próbáltunk érdeklődni – ők annyit árultak el, hogy többnyire azokat a termékeket védik, amelyeket gyakran vitték el fizetés nélkül. Az egyik alkalmazott szerint a lopásokat a biztonsági kamerákon keresztül észlelik.

A Carrefournál alkalmazott intézkedéseket egyébként nem tapasztaltuk más kolozsvári szupermarketnél és hipermarketnél, például a Kaufland vagy a Lidl esetében sem találtunk ilyen sok élelmiszert lopásgátlóval ellátva. A bolti lopások számának esetleges növekedéséről, az utóbbi időben tapasztalt esetekről több kérdést is elküldtünk a megyei rendőrségnek, amint ezekre választ kapunk, cikkünket az új információkkal frissítjük.

Nem csak a drágább sonkák, hanem az egyszerűbb tejtermékek is doboza kerültek – Fotó: olvasói fotó / Transtelex Nem csak a drágább sonkák, hanem az egyszerűbb tejtermékek is doboza kerültek – Fotó: olvasói fotó / Transtelex
Nem csak a drágább sonkák, hanem az egyszerűbb tejtermékek is doboza kerültek – Fotó: olvasói fotó / Transtelex

Magas az infláció, sokan már az alapvető élelmiszerekhez is nehezen juthatnak hozzá

Országos szinten már észlelhető jelenség, hogy az infláció növekedésével párhuzamosan a bolti lopások száma is megnőtt. Nemrég a Szabad Európa Rádió közölt friss rendőrségi adatokat, amelyek szerint 2022 első kilenc hónapjában csaknem 15 ezer ilyen bűncselekményt jegyeztek a hatóságok, ami közel 15 százalékos emelkedést jelent az azelőtti év azonos időszakához képest. Itt külön kiemelik, hogy a kereskedelmi egységeknél regisztrált bűncselekmények több mint felét (8697 eset) a nyitva tartási idő alatt követték el, vagyis nem betöréses lopások voltak.

A sajtó által megszólaltatott kiskereskedők szerint egyértelműen kijelenthető, hogy az infláció emelkedésével együtt megnőtt a lopások száma, egy év alatt körülbelül 10%-kal több olyan esetet regisztráltak, amikor a polcokról emeltek le valamilyen terméket és nem a kasszákat rabolták ki az elkövetők.

A Diamantul (Gyémánt) nevű rendőrszakszervezet elnöke, Vitalie Josanu azt nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak, hogy egyre több ilyen megélhetési lopás esettel találkoznak, amikor az elkövetők élelemért és ruházati cikkekért követnek el bűncselekményt.

„Ez valamilyen módon azt jelzi, hogyan szegényedett el a társadalmunk. Ezt látjuk az áremelkedésekből, a vásárlóerő csökkenéséből és főleg onnan, hogy a társadalom szegényebb rétegeinek valahogy túl kell élnie” – mondta Josanu. Hozzátette: mikor ilyen típusú bűncselekményről értesítik a rendőrséget, gyakran fordul elő az, hogy nem sikerül kézre keríteni a tetteseket. Mint kifejtette, hiába keresik őket nagy erőkkel, az esetek többségében a nyomozást lezárják.

„Egy adott ponton valaki az összes tonhalas konzervet elvitte a polcról”

– mesélte a Szabad Európa Rádiónak egy neve elhallgatását kérő kolozsvári, aki egy sarki boltot vezet. Elmondása szerint arra is volt példa, hogy egy illetőt elfogtak, bevallotta tettét és visszaszolgáltatta a termékeket. „Azóta többször is járt már a boltban és tudja, hogy figyeljük” – mesélte az újságírók által felkeresett nő, aki szerint az alkalmazottak ismernek egy-két gyanús arcot és őket jobban figyelik, de nem tudják teljesen kiküszöbölni a lopás lehetőségét. Az üzletvezető szerint, ha épp tetten érnek valakit, akkor hívni szokták a rendőrséget, csakhogy az elkövető ellenszegülhet, és a rendőrök szerint ilyenkor a többi vásárlót ki kellene vinni a helyiségből – ez pedig sokszor már gyakran lehetetlen helyzet elé állítja az alkalmazottat.

Egy másik élelmiszerbolt-hálózat vezetője megerősítette, amit a Carrefour üzletvezetője nekünk is elmondott, miszerint az élelmiszerlopások már állandó problémát jelentenek, ráadásul a vásárlóerő fogyása miatt legalább negyedével csökkent az eladásuk is.

„Ha valaki csak úgy betesz egy terméket a zacskójába, akkor azt nehezen vesszük észre, nincs annyi személyzetünk, hogy minden helyiséget folyamatosan felügyelni tudjunk, csak néhány üzletben vannak biztonsági őrök” – nyilatkozta a szintén neve elhallgatását kérő üzletvezető, aki szerint a térfigyelő kamerák visszanézését is csak akkor kérhetik, ha egyértelműen beigazolódott a bűncselekmény gyanúja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!