QR-kódos tájékoztató kerül minden romániai műemlékre, az információk magyarul is elérhetők lesznek

2023. január 20. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar nyelven is leolvashatók lesznek a romániai műemlék épületekre kikerülő új, digitális tájékoztató táblák – közölte az MTI.

A turisztikai minisztérium pénteki tájékoztatása szerint a műemlék épületeken új, QR-kóddal ellátott táblákat helyeznek el. A projektet 2026-ig a Romániai Utazó Egyesület (Asociația Călător prin România) bonyolítja le.

A minisztérium közlése szerint a projektnek az a célja, hogy a turisták önmaguk idegenvezetői lehessenek és jobban megértsék a látványosságok történetét. Ezért minden táblára QR-kód kerül, melyet telefonjukkal leolvashatnak. Az épített örökségre vonatkozó információk 32 nyelven lesznek elérhetőek, ez persze egyben azt is elősegíti, hogy naprakész adatbázist hozzanak létre Románia épített örökségéről.

Constantin-Iulian Tanascu, az Romániai Utazó Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: az adatbázis magyar nyelven is elérhető, így a magyarországi turisták saját anyanyelvükön böngészhetik. Az egyesületi elnök még elárulta: a kezdeményezés Erdélyben a magyarok által is lakott települések közül eddig Zilahon valósult meg, a következő állomás az ismert Hargita megyei fürdőváros, Borszék lesz.

A projekt az összes romániai műemlékre és turisztikai látványosságra kiterjed.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!