QR-kódos tájékoztató kerül minden romániai műemlékre, az információk magyarul is elérhetők lesznek

2023. január 20. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar nyelven is leolvashatók lesznek a romániai műemlék épületekre kikerülő új, digitális tájékoztató táblák – közölte az MTI.

A turisztikai minisztérium pénteki tájékoztatása szerint a műemlék épületeken új, QR-kóddal ellátott táblákat helyeznek el. A projektet 2026-ig a Romániai Utazó Egyesület (Asociația Călător prin România) bonyolítja le.

A minisztérium közlése szerint a projektnek az a célja, hogy a turisták önmaguk idegenvezetői lehessenek és jobban megértsék a látványosságok történetét. Ezért minden táblára QR-kód kerül, melyet telefonjukkal leolvashatnak. Az épített örökségre vonatkozó információk 32 nyelven lesznek elérhetőek, ez persze egyben azt is elősegíti, hogy naprakész adatbázist hozzanak létre Románia épített örökségéről.

Constantin-Iulian Tanascu, az Romániai Utazó Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: az adatbázis magyar nyelven is elérhető, így a magyarországi turisták saját anyanyelvükön böngészhetik. Az egyesületi elnök még elárulta: a kezdeményezés Erdélyben a magyarok által is lakott települések közül eddig Zilahon valósult meg, a következő állomás az ismert Hargita megyei fürdőváros, Borszék lesz.

A projekt az összes romániai műemlékre és turisztikai látványosságra kiterjed.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!