A mashupkarrierem csúcspontja volt, amikor MC Hawer megosztotta a Meshuggah-feldolgozásomat

2022. december 10. – 10:32

A mashupkarrierem csúcspontja volt, amikor MC Hawer megosztotta a Meshuggah-feldolgozásomat
Buzási Marót (Pentium 040) – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Talán több olvasó is találkozott a Nirvana slágerét Zámbó Jimmy dalával kombinált mashuppal a YouTube-on, ami közel 700 ezres nézettségnél tart. A feldolgozás óriási népszerűséget hozott a nagyváradi származású, 22 éves Buzási Marótnak, több magyarországi fesztiválon, köztük a Sziget nagyszínpadán is lejátszották. Elmondása szerint a Zámbó-fivérek is biztatták. Interjú.

Magyarországi hírportálok előszeretettel válogattak a mashupjaidból, de mindig Pentium 040-ként (ez a YouTube-csatorna megnevezése) hivatkoznak rád. Mit tudhatunk rólad?

Nagyváradon nőttem fel, jelenleg Kolozsváron járok egyetemre a Sapientia filmművészet, fotóművészet, média szakán, előtte a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen tanultam szociológiát. Szabadidőmben zenével foglalkozom, van egy duónk: én a zenei alapot készítem, egy lány meg ráénekel. Nem nevezném ezt zenekarnak, mert nem tudnánk élőben fellépni, hiszen csak ketten vagyunk, inkább amolyan hobbiprojekt. Még mi is önmagunkat keressük benne, de szerintem egyre jobb lesz, készülünk kiadni egy számot, amihez klipet is forgatunk. Nagyon izgatottan várjuk.

Mióta zenélsz?

Nyolc éves voltam, azt hiszem, amikor először hangszeren játszottam, kilenc éves koromtól jártam klasszikus gitár órákra. Akkor annyira nem érdekelt a zeneelmélet, így sajnos nem sok ragadt rám. A tanárom nagyon jófej volt, mindig próbált motiválni, de nem érdekelt. Aztán jóval később, autodidakta módon kezdtem el gyakorolni és igazán komolyan venni.

És mi az, ami leginkább érdekel a zenében?

Én a metált szeretem, de főleg a kísérleti zenéket, aminek van egy merészebb hangulata.

A mashup-készítést is kísérletnek tekinthetjük?

Így is fogalmazhatunk. Régóta hallgattam mashup feldolgozásokat, nagyon tetszett az ötlet, igazán kreatívnak tartottam. Szóval lenyűgözött, hogy mennyi mindent ki lehet hozni különböző zenei műfajok összehozásából. Egy adott ponton azon kaptam magam, hogy mint minden más zenét, a mashupokat is hallgattam. Igazából csak poénból kezdtem el mashupokat készíteni, egy haveromnak akartam mutatni, hogy mit hoztam ki két számból. A legelső annyira nem volt jó, de például már akkor az elején készült el, ugyancsak viccből az Aranka szeretlek (Open Stage) – Slipknot feldolgozás, amit végül publikusra tettem. Ez már az elején eléggé nagy siker lett, és jó nagy löketet adott, ami jól jött, mert tele voltam ötletekkel.

A mashup egy olyan, (általában) zenei alkotás, amely minimum két zeneszám összeolvasztásából keletkezik. Ez jellemzően úgy történik, hogy az egyik dal hangszeres alapjára ráteszik egy másik dal ének betétjét. Léteznek olyan mashupok is – például több DJ szerzett hírnevet és szakmai elismerést azáltal –, hogy több tíz zeneszámot vágnak össze mérnöki pontossággal. A nyilvánosságra hozott mashupoknak általában örülni szoktak az „idézett” előadók, a kiadók már annál kevésbé, hiszen a hangsávok ilyen jellegű felhasználása többnyire jogellenesnek minősül. Marót érdeklődésünkre elmondta, a mashupok egyfajta szürke zónának számítanak a zeneiparban, mert például a mashup alatt lejátszódó reklámokért már a kiadók kapnak pénzt, és nem azok, akik a feldolgozásokat készítik.

Szerinted miért kapták fel ilyen sokan a szerzeményeidet?

Szerintem ennek az a magyarázata, hogy a magyar kultúrában kevés szerepet kaptak a mashupok. Ha jobban utána keresünk, azt látjuk, hogy magyar számokról alig léteznek ilyenszerű feldolgozások. A másik ok lehet, hogy olyan kombinációkat hoztam be, amire azért mégiscsak felkapja az ember a fejét. A Slipknot és az Aranka szeretlek nem egy hétköznapi párosítás.

Igen, többnél látok érdekes kontrasztokat. Például a legújabb Tankcsapda és a Louis Armstrong számok kombinációjából nagyon szembeötlik, hogy a két műfajban mennyire másképp énekelnek nőkről, erotikáról.

Igen, a mashupokat ezek az ellentétpárok tartják össze. És minél viccesebb, annál jobban működik. Az én párosításaim nem ennyire elvontak. Szerintem nagyon egyértelmű kell legyen az üzenet. Az általad említett dalnál igazából egyfajta kritikát fogalmazok meg a Tankcsapdba számával szemben, nyilván jóindulatból. De a párhuzam például a dalok címeiből is adódik, ott van a Stayin Alive (Életben maradva) és Majka Belehalok c. számának összeolvasztása. Zámbó Jimmy és a Nirvana esetében az előadók halála a közös. Linkin Parkot meg azért tettem össze a Punnany Massif-val mert az előbbi jellemzően nagyon depresszív, míg a másik arról énekel, hogy „élvezd”.

A mashupokban még az a vagány, hogy visszahozzák a régi Youtube hangulatát, amikor mindenki azt csinált, amit akart. Én úgy éreztem, hogy sokkal inkább diy-hangulata volt (do it yourself – csináld önmagad) nagyobb volt a szabadság, és a mashup kultúra nekem ezt hozza vissza. Én kimondottan azokat a mashupokat szeretem, amelyek merészek, amelyek két, egymástól nagyon távol álló műfajt kötnek össze. Így olyan alkotások jönnek létre, amire másképp nem lenne lehetőség. Most mégis, kinek jutna eszébe metálra egy mulatós dalt felénekelni? És bármennyire is furán hangzik, szerintem tud működni. Létrejön egy új műfaj, egy új kontextus, egy új mondanivaló. Ezzel természetesen nem azt szeretném mondani, hogy a többi mashup nem érdekes és nem értékelendő.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az ellentéteknél maradva. Láttam azt is, hogy a magyar népmesék főcímdalát Ozone híres számával tetted egybe. Itt azt írtad, hogy a magyar-román együttműködésért. Ez alatt mit értesz pontosan?

Itt az volt a célom, hogy az emberek ne provokációnak vegyék. Én is romániai magyar vagyok, a barátnőm román, és akkor ezzel azt akartam jelezni, hogy a két dal összeillesztése csak poén, nem kell semmilyen nacionalista töltetet belelátni. El akartam kerülni az olyan kommenteket, hogy mégis hogyan lehet a magyar népmeséket egy román nyelvű zenével összetenni.

Valóban, rengetegen írnak neked.

Igen, és el szoktam olvasni minden kommentet. Kíváncsi vagyok, hogy mit szólnak a szerzeményekről az emberek. A kommentek döntő többsége nagyon pozitív, ezért is csinálom, mert ezzel motiválni tudnak. Ha nem kommentelnének, már rég abbahagytam volna. Jó, ez most így kimondva viccesnek hangozhat, de ez az igazság: ha látod, hogy másoknak is tetszik az, ami neked, az rengeteg motivációt ad. A hozzászólók számtalanszor feldobták a napjaimat.

Egyébként szerinted miért a Nirvana – Zámbó Jimmy kombinációd lett a legnépszerűbb?

Amikor készült, már akkor tudtam, hogy ez nagyot fog menni. Akkor nagyjából 10 ezres elérést adtam volna neki. Most már mindjárt 700 ezernél tart, ami azért eléggé nagy meglepetés volt. Amúgy szerintem azért ment ekkorát, mert Zámbó Jimmynek még mindig nagy kultusza van, de a Nirvana dalát is mindenki kívülről ismeri. Persze az is hozzátett, hogy zeneileg is rendkívül jól összeillett, igazán fülbemászó dal jött ki belőle.

Lehet ez a legnépszerűbb, de nem ez a kedvenc mashupom. Jobban kedvelem a Meshuggah – Utcára Nyílik A Kocsma Ajtó (MC Hawer) párost. Minden nyilvánossá tett mashupot el szoktam küldeni az eredeti szerzőknek, mégiscsak feldolgoztam a zenéjüket és szeretném, hogy tőlem tudják, úgymond kötelességemnek érzem. Nagyon érdekes, hogy akik visszajeleztek, azok nagyon pozitívan fogadták. Az MC Hawer meg is osztotta a Facebook-oldalán, ami azért eléggé vicces volt. Nekem a Meshuggah a kedvenc zenekarom, ilyen nagyon extrém metál. És amikor MC Hawer megoszt egy Meshuggah-mashupot, az annyira abszurdnak tűnt nekem. Úgy érzem, az volt a mashupkarrierem csúcspontja.

De ugyanúgy az Open Stage és a Zámbó-testvérek is örültek ennek. Utóbbiakkal az RTL Klub műsorában találkoztam, ott azt mondták, hogy nekik nagyon bejött.

Mondhatjuk azt, hogy inkább magyarországi követőid, rajongóid vannak?

Ezt sajnos nem tudom felmérni, szerintem Erdélyben is hallgatják. Számos ismerősöm jelzett vissza, hogy több helyen hallották a feldolgozásaimat.

Hogyan készül el egy mashup?

Először kiválasztom a magyar számot, amit szeretnék feldolgozni, és ahhoz keresek valamilyen alapot. Először a saját zenei kollekciómat pörgetem végig, hogy lássam, melyikkel passzolhat. Ha nem találok ilyet, akkor már Youtube-n keresgélek valami olyant, amivel működik a párhuzam. Ha megvan a két dal, elkezdem leválasztani a hangszeres részt, a magyar számokból a vokális sávokat. A nemzetközileg ismert daloknál az a jó, hogy a neten viszonylag könnyen meg lehet találni a hangszeres sávot, a magyar zenékkel már sokkal több a meló. A sávok különválasztását különböző mesterséges intelligencián alapuló szoftverek segítségével oldom meg. Itt még azért megjegyezném, hogy a legtöbb ötletem nem kerül ki a nyilvánosság elé, tehát csak tényleg azt teszem ki, amiről azt érzem, hogy jól sikerült.

És a ritmusok, hangnemek?

A metál zene egyik jellemzője, hogy nem metronommal veszik fel a hangszeres részt, tehát nem pontos tempóban van lejátszva, a ritmus folyamatosan össze-vissza megy. Ilyenkor soronként kell tempóra rakni a vokállal, sokszor még soron belül is kell igazítani. Az eléggé melós és fárasztó. A hangnemet is igazítom, de legfeljebb egy hanggal, maximum másfél. Ha ennél tovább megyek, az már nagyon torz lesz.

Azt olvastam, hogy a mashupoknak volt egy-egy fellángolása a ‘80-as és 2000-es években, főként az angolszász nyelvterületeken. Látsz esélyt arra, hogy ez visszajöjjön?

Abszolút. A mesterséges intelligencián alapuló szoftverek fejlődésével kaphat egy teljesen új löketet. Minél profibbak lesznek a programok, annál több mozgásteret adnak.

Milyen terveid vannak a továbbiakban?

Nem tervezek ebből karriert. Bevallom őszintén, minden mashup után azt érzem, „hogy, na ez volt utolsó”. Csakhogy mindig jön egy újabb ötlet, amit meg kell csináljak. Szóval lesznek még mashupok, de más téren is vannak ötleteim: szeretnék filmeket is készíteni, animációkat, vagy új zenei projektekbe belevágni. Ezek mondjuk még a fejemben léteznek, egyelőre csak a duónk van meg, amiről az elején meséltem. Ez sok időmet elveszi. Nagyon szeretnék még hangmérnöknek is tanulni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!