Kamunak bizonyult a Kolozsvárra meghirdetett Infected Mushroom koncert, amire több száz rajongó váltott hiába jegyet

2022. szeptember 15. – 11:19

frissítve

Kamunak bizonyult a Kolozsvárra meghirdetett Infected Mushroom koncert, amire több száz rajongó váltott hiába jegyet
Az Infected Mushroom egy amerikai fellépésén – Fotó: Jason Kempin / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány óta egyre több csaló jelent meg a koncertszervezési piacon, akik sokféle módszert bevetnek arra, hogy nem létező eseményekre értékesítsenek belépőket. A romániai jogszabályok nagyon megengedőek ezen a téren, így nehéz védekezni a kétes hátterű rendezvényszervezőkkel szemben. Ezúttal több száz Infected Mushroom rajongó járt pórul 21 eurós jegyekkel, de továbbra sem tiszta, hogy valójában kit terhel a felelősség.

A kolozsvári /Form Space nevű klub a Facebook-oldalán egy bejegyzésben jelezte vasárnap este, hogy a szeptember 20-án esedékes kolozsvári Infected Mushroom koncert egy átverés volt, és nem lesz megtartva ilyen koncert náluk. A posztban úgy fogalmaznak: „észrevették” a Facebookon, hogy több hamis esemény van meghirdetve erre a dátumra, és olyan jegyeket árusítottak valakik, amelyekhez semmi közük, ezért arra kérnek mindenkit, hogy ne jelenjenek meg a kolozsvári helyszínen, illetve ne vásároljanak jegyet. Akik már előre beszerezték a belépőt, azoknak javasolták, hogy forduljanak a jegyárusító céghez, illetve kérjenek segítséget a helyi fogyasztóvédelemtől.

Az Infected Mushroom 1996-ban alakult, izraeli elektronikus zenei/psytrance zenekarként. A két alapító Erez Eisen and Amit Duvdevani azóta világhírre tett szert, a Wikipédia szerint a legnagyobb bevételt szerző izraeli előadóművészek közé tartoznak, akár a belföldi vagy a nemzetközi piacot nézzük. Egy év alatt általában csaknem 120 koncertjük van és a világ minden nagynevű fesztiváljára meghívták már őket.

A bejegyzés óriási felháborodási hullámot indított el, a rajongók a kolozsvári klubot vonták felelősségre, azt állítva, hogy a most hamisnak nevezett esemény már egy éve szerepel a Facebook hirdetésekben, ráadásul az általuk szervezett és utolsó percen lefújt /Form Days fesztiválra sem kapták még vissza a jegyek árát, amelyet legtöbben még a koronavírus-járvány előtt vásároltak meg. (A 2022-es kiadással próbálták pótolni a 2020-ban elmaradt eseményt, de végül ezt is el kellett engedniük, mert rengeteg fellépő visszamondta a gyalui fellépést.) A /Form Space-t támadó kliensek között többen képernyőmentést tettek közé, ahol az látszik, ahogy 2022 áprilisában visszaigazolást kérnek a Form Space Facebook-oldalán a hírről, az oldal kezelője pedig akkor azt válaszolta, hogy igaz a hír, valóban jön a zenekar Kolozsvárra és hamarosan közlik majd a részleteket is.

Egyéb furcsaságok is közrejátszottak abban, hogy több száz embert sikerült átverni, például az is, hogy az esemény a zenekar hivatalos weboldalán is megjelent, vagyis az az információ, hogy a turnéjuk kolozsvári megállója a /Form Space nevű klubban lesz megszervezve. Romániában ezen kívül még Bukarestben „készültek” koncertezni, a Fratelli Studios nevű lokálban, ezt is a zenekar weboldaláról tudtuk meg. A Facebook-eseménynél több mint kétezer ember érdeklődött és több mint 400-an jelölték be, hogy ott lesznek.

A /Form Space utólag egy közleményben fejtette ki, hogy a koncertet nem ők szervezték, és egyetlen hivatalos kommunikációs csatornán sem népszerűsítették. A /FORM Days fesztivál esetében elismerték, hogy még folyamatban van a jegyek árának visszaszolgáltatása, de „az egy teljesen más történet”. Mint írják, ők már korábban tájékoztatták a zenekart arról, hogy a koncert nem szerepel a foglalási ütemtervükben és nincsen semmiféle szerződésük a szervezővel.

„Sajnos bárki állíthatja a saját weboldalán és a Facebookon is, hogy a világ különböző pontjain rendezvényeket tart. Itt most az történt, hogy a helyiségünk nevét egyszerűen beszúrták az eseményhez”

– állítja a /Form Space, majd többször hangsúlyozták: ők se nem szervezők, sem társszervezők, csupán értesíteni akarják a kolozsvári közönséget arról, hogy visszaélést észleltek.

Utólag előkerült a romániai Best Musik nevű koncertszervező cég is, akik elismerték, hogy valóban tárgyalásokat folytattak a zenekar romániai turnéztatásáról (emiatt állítólag előzetes foglalást tettek a /Form Space és a Fratelli Studiosnál is). Csakhogy semmiféle előrelépés nem történt ezután, mert a brit cég felé közvetítő ügynök „komolytalan volt és gyanúsan viselkedett”, mi több, a koncertet egyetlen szerződés megkötése nélkül hirdették meg, majd „kétes jegyárusító oldalon keresztül kezdték értékesíteni a jegyeket és így gyűjtötték be a pénzt”. A hivatalos álláspont szerint számtalanszor tájékoztatták a turné szervezőit, de a Facebook-esemény továbbra is aktív maradt és zavartalanul zajlott a jegyek értékesítése.

Hétfőn délután végül megszólalt az Infected Mushroom is

Ők azt állítják, hogy egy romániai ügynök értesítette őket arról, hogy a kolozsvári és bukaresti koncertjeik ügyében minden rendben van. Csakhogy ők már korábban jelezték számukra, hogy „logisztikai és rajtuk kívülálló problémák miatt” nem tudnak Romániában fellépni, ezért meglepetésként érte őket, hogy több romániai rajongó is írt nekik, illetve a két lokál is többször értesítést küldött, hogy nincs szerződésük a jövő héten esedékes koncertekre. A zenekar ugyanakkor megerősítette: a turnéjukért a The Culture Collective nevű cég a felelős és biztosak benne, hogy megtérítik a jegyek árát.

A zenekar nyilvános bejelentése mindenképp pozitív fordulatot hozott, hiszen a bejegyzésükkel szinte egyidőben érkezett a seetickets.com jegyárusítótól körüzenet arról, hogy: „a koncert nem volt átverés, a pénz biztonságban van náluk, és természetesen azon fognak dolgozni, hogy a visszatérítést gyorsan és a lehető legkevesebb gonddal rendezzék”.

A koronavírus-járvány óta megsokszorozódott a kamu hirdetések száma, amelyek a közösségi oldalakon könnyen ránk találnak

Birminghamben hasonlóképpen fújtak le egy Infected Mushroom koncertet, de ott a rajongók gyakorlatilag a bejárati ajtó előtt tudták meg, hogy kamu rendezvényre próbálnak bejutni. Most a /Form Space valószínűleg jó fej akart lenni, és meg akarta előzni ezt a kellemetlen helyzetet, csakhogy ez egy nagyon rosszul elsült kommunikáció volt a részükről, mert azzal nem számoltak, hogy kérdésekre kell majd válaszolniuk – magyarázta a Transtelex megkeresésére Sugár Dávid, a bilete.ro jegyárusító cég munkatársa.

Mint rávilágított, a rajongóknak, de az egész romániai társadalomnak is fontos lenne megértenie, hogy egy rendezvényhelyszínt működtető vállalkozás nem maga felel minden olyan eseményért, ami náluk történik. A Facebookon megjelenő képernyőmentések igaz azt igazolják, hogy voltak tárgyalások, de az is egyértelmű, hogy ezt a koncertet a Best Music kellett volna megszervezze.

Gyakran megtörténik az ilyesmi, hogy egy adott koncertet a helyszínnel kötött szerződés nélkül hirdetnek meg, ám általánosságban ebből nem szokott probléma lenni, mert mindenkinek érdeke, hogy ne kerekedjen ki ekkora botrány, mint most. Az igazság az, hogy ez az eset nem lenne egyáltalán fura, ha Birminghamben nem történik valami vészesen hasonló, ezért is érdekes, hogy az eddigi kommunikáció szerint a romániai promóternél csúszott el a dolog – mutatott rá Sugár.

Szerinte itt több forgatókönyv is lehetséges:

  • nem állapodott meg a menedzsment és a helyszín,
  • az együttes és a menedzsment ment szembe egymással,
  • vagy eleve egy jól kitervelt lehúzás volt az egész.

Sugár mondta azt is, hogy egyébként a járvány ideje alatt rengeteg hamis cég jelent meg, amelyek mindenféle eseménnyel rukkolnak elő. Erre az egyik példa, hogy az Electric Castle idején is futott legalább még 4-5 párhuzamos hirdetés – a fesztivál hivatalos Facebook-eseményén kívül, ahol jegyeket is értékesítettek. Nos, ha ezek az oldalak tudatosan vannak felépítve, akkor nagyon könnyen el tudják érni, hogy az óvatlan szem ne vegye észre a csalást.

Mint kifejtette, ez az egész jelenség visszavezethető a digitális analfabetizmushoz. Bárki bármit feltesz az internetre és az emberek többsége még mindig megbízik abban, amit a képernyőn lát. A zeneipar mindennek a melegágya lett, és ez rengeteg fejtörést okoz, a jegyértékesítési fórumok között el is indult egyfajta beszélgetés arról, hogy miként lehetne kiküszöbölni az olyan helyzeteket, hogyha mondjuk Romániába érkezik egy nagynevű zenekar, a rajongók ne kezdjék el összekapkodni a jegyeket mindenféle másodeladóktól és csalóktól, akiktől utólag már nagyon nehéz visszaszerezni a pénzt – részletezte. Mindez azért is fontos téma szerinte, mert ez bizalmi kérdéseket is megbolygat. A vásárlók alapvetően nem a jegyértékesítő cégnek hisznek, hanem a zenekarnak és a koncertet teret adó helyszínnek.

„Ha az együttes kommunikált egy bizonyos weboldalról, akkor benned joggal nem merül fel a gyanú, hogy esetleg átverésről lenne szó, még akkor is, ha fura, hogy nagy-britanniai jegyárustól kell vásárolni a jegyet. Ilyen esetekben érdemes több szinten is visszajelzést kérni a koncert valódiságáról. A brit cégekkel az a baj (a romániai Infected Mushroom jegyeket is a brit seetickets.com oldalról lehetett megvásárolni), hogy az Európai Unión kívül esik a vásárlás, így már nem vonatkoznak rá az EU-s jogszabályok és a visszatérítési procedúrák” – figyelmeztetett a bilete.ro munkatársa.

Milyen lehúzási módszerek jelentek meg, mire érdemes figyelni?

Sugár Dávid több példát is felhozott erre. Az első és leggyakoribb formája, hogy ismeretlenek kamu hirdetéseket tesznek közzé mindenféle weboldalon. Mint kifejtette, ezt gyakorlatilag bárki bármikor megteheti, hiszen egyetlen hivatalos jegyértékesítő sem állíthatja meg őket ebben, annak köszönhetően, hogy Romániában nagyon megengedő a törvény. A jegyértékesítés mint olyan, egyszerűen nem létezik a román törvénykezés szerint, ezért rengeteg hiányosság felmerül, például nem kötelezi az eladót, hogy a vásárló tudtára adja a szervező cég nevét, így általánosságban csak a helyszínt tüntetik fel, ami – a fentebbi magyarázatra visszatérve –, nem minden esetben számít szervezőnek. A vásárlók ilyen szempontból tehát nagyon kitettek a csalóknak, akik egész egyszerűen elnyelik a pénzüket.

Megemlítette ugyanakkor a Viagogo-jelenséget is, amely az egész világra kiterjedő másodeladó piacot takar. A működését nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy Olx-börzét. Csakhogy ennél a platformnál világszerte rengeteg probléma felmerült a viszonteladott jegyek valódiságával kapcsolatban, az adás-vétel pedig egész egyszerűen teljesen átláthatatlan. Sugár szerint a kolozsvári Infected Mushroom csak egy kis csepp a tengerben ahhoz képest, hogy a Viagogo platformnak mennyi károsultja van, ezek az emberek pedig éveken keresztül pereskednek, hogy visszaszerezzék a pénzüket. „A vicc az, hogy a román törvény tiltja a viszonteladást, ám a nemzetközi törvények már sokkal ködösebbek ennél” – hívta fel a figyelmet Sugár.

„Azt tudom tanácsolni, hogy a vásárló legyen körültekintő és óvatos, illetve ne adja meg az adatait olyan vállalatnak, amely láthatóan az Európai Unión kívül tevékenykedik. A román törvénykezés egyébként is arra kötelez, hogy romániai értékesítéskor kötelezően egy román jogi személy is közre kell működjön” – mondta még el a bilete.ro munkatársa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!