Később hagyják el a szülői házat a fiúk, mint a lányok, ráadásul Romániában a legnagyobb a különbség

2022. szeptember 1. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióban a fiatalok átlagosan 26,5 éves korukban hagyták el a szülői házat 2021-ben, derül ki az Eurostat csütörtökön közzé tett összesítéséből.

Főleg a Balkánon jellemzőbb az, hogy idősebb korban hagyják el a szülői háztartást a gyerekek; Portugáliában 33,6 év az átlagéletkor, Horvátországban 33,3 év, Szlovákiában 30,9 év, Görögországban 30,7 év és Bulgáriában pedig 30,3 év.

Ezzel szemben Észak-Európában kifejezetten hamar kirepülnek a családi fészekből a gyerekek. Svédországban 19,0 év az átlagéletkor, Finnországban 21,2 év, Dániában 21,3 év és Észtországban 22,7 év. Nyugat-Európában jellemzően a húszas éveik elején távoznak a szülői háztól a gyerekek, míg Közép- és Kelet-Európában inkább a húszas éveik második felében. Romániában tavaly átlagosan 28 éves korban költöztek el véglegesen otthonról a gyerekek, míg Magyarországon valamivel korábban, 27,3 éves korban.

A fiatalok átlagosan ebben az életkorban hagyják el a szülői házat, narancs színnel a férfiak, kékkel a nők – Forrás: Eurostat
A fiatalok átlagosan ebben az életkorban hagyják el a szülői házat, narancs színnel a férfiak, kékkel a nők – Forrás: Eurostat

A statisztikusok kitérnek a nemek közötti különbségekre is. Az egész EU-ra általánosan jellemző szerintük az, hogy a fiatal nők néhány évvel korábban költöznek el a szüleik háztartásából. Az EU-ban a férfiak átlagosan 27,4 éves korukban mentek el otthonról 2021-ben, míg a lányok átlagosan szűk két évvel korábban, 25,5 éves korukban.

A legnagyobb különbség a nemek között Romániában volt tavaly, nálunk a fiatal férfiak 30,3 évesen, a nők pedig 25,6 évesen távoztak. Utánunk Bulgária következik a felmérés szerint 3,5 évnyi különbséggel, szemben a mi 4,7 évünkkel. Ott a férfiak 32 évesen költöztek el, a nők pedig 28,5 évesen távoztak. Ezzel szemben Svédországban, Dániában és Írországban volt a legkisebb a különbség a szülői házat elhagyó fiatal férfiak és nők életkora között: 0,4, 0,5 és 0,9 év.

Folyamatában az utóbbi két évtizedben nincs jelentős változás abban, hogy mikor költöztek el otthonról a fiatalok Romániában. Az Eurostatnak 2002-ből vannak először adatai, akkor 27,6 év volt az átlag, ami a 2010-es évek közepére 28,5 évig tolódott, de azóta ismét csökkent.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!