Később hagyják el a szülői házat a fiúk, mint a lányok, ráadásul Romániában a legnagyobb a különbség

2022. szeptember 1. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióban a fiatalok átlagosan 26,5 éves korukban hagyták el a szülői házat 2021-ben, derül ki az Eurostat csütörtökön közzé tett összesítéséből.

Főleg a Balkánon jellemzőbb az, hogy idősebb korban hagyják el a szülői háztartást a gyerekek; Portugáliában 33,6 év az átlagéletkor, Horvátországban 33,3 év, Szlovákiában 30,9 év, Görögországban 30,7 év és Bulgáriában pedig 30,3 év.

Ezzel szemben Észak-Európában kifejezetten hamar kirepülnek a családi fészekből a gyerekek. Svédországban 19,0 év az átlagéletkor, Finnországban 21,2 év, Dániában 21,3 év és Észtországban 22,7 év. Nyugat-Európában jellemzően a húszas éveik elején távoznak a szülői háztól a gyerekek, míg Közép- és Kelet-Európában inkább a húszas éveik második felében. Romániában tavaly átlagosan 28 éves korban költöztek el véglegesen otthonról a gyerekek, míg Magyarországon valamivel korábban, 27,3 éves korban.

A fiatalok átlagosan ebben az életkorban hagyják el a szülői házat, narancs színnel a férfiak, kékkel a nők – Forrás: Eurostat
A fiatalok átlagosan ebben az életkorban hagyják el a szülői házat, narancs színnel a férfiak, kékkel a nők – Forrás: Eurostat

A statisztikusok kitérnek a nemek közötti különbségekre is. Az egész EU-ra általánosan jellemző szerintük az, hogy a fiatal nők néhány évvel korábban költöznek el a szüleik háztartásából. Az EU-ban a férfiak átlagosan 27,4 éves korukban mentek el otthonról 2021-ben, míg a lányok átlagosan szűk két évvel korábban, 25,5 éves korukban.

A legnagyobb különbség a nemek között Romániában volt tavaly, nálunk a fiatal férfiak 30,3 évesen, a nők pedig 25,6 évesen távoztak. Utánunk Bulgária következik a felmérés szerint 3,5 évnyi különbséggel, szemben a mi 4,7 évünkkel. Ott a férfiak 32 évesen költöztek el, a nők pedig 28,5 évesen távoztak. Ezzel szemben Svédországban, Dániában és Írországban volt a legkisebb a különbség a szülői házat elhagyó fiatal férfiak és nők életkora között: 0,4, 0,5 és 0,9 év.

Folyamatában az utóbbi két évtizedben nincs jelentős változás abban, hogy mikor költöztek el otthonról a fiatalok Romániában. Az Eurostatnak 2002-ből vannak először adatai, akkor 27,6 év volt az átlag, ami a 2010-es évek közepére 28,5 évig tolódott, de azóta ismét csökkent.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!