Miért nem szárad meg tökéletesen a műanyag edény a mosogatógépben?

2022. augusztus 30. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába talált ki az emberiség mindenféle csúcsszuper technológiát, de továbbra sem sikerült megoldást találni arra a problémára, hogy a mosogatógép nem szárítja meg tökéletesen a műanyag edényeket. Mindezt úgy, hogy közben a porcelán, a rozsdamentes acél vagy az üveg edényeket tökéletesen megszárítják már a modern mosogatógépek. A BBC részletes cikkben foglalkozik a probléma hátterével, illetve ez esetleges megoldásaival, ebből idézünk.

A jelenség hátterében természetesen a fizika áll, részben a termodinamika, részben pedig az anyagtudomány szolgál magyarázatul.

Mivel a legtöbb műanyag edény kevésbé sűrű, mint a porcelán vagy fém edény, ezért gyorsabban veszítik el a hőt, tehát gyorsabban hűlnek ki. Roger Kemp, a Lancaster Egyetem emeritus mérnökprofesszora szerint a fém vagy porcelán jobban tárolja a hőt, ami a levegőnél valamivel magasabb hőmérsékleten tartja őket, és segíti a rajtuk maradt víz elpárolgását.

„A műanyag esetében nincs elég tárolt hő ahhoz, hogy a mosogatógép általános hőmérsékleténél lényegesen magasabb hőmérsékleten maradjon, így a rajta lévő víz nem párolog el. Hasonló problémák merülnek fel a vékony alumíniumtálcák mosogatásával, mivel ezek is nagyon könnyűek, és rosszul tárolják a hőt” – idézi a BBC a tudóst. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy mennyi vizet kell elpárologtassanak, és itt jön képbe az anyagtudomány.

Az üvegnek alacsonyabb felületi energiája, ami azt jelenti, hogy jobban vonzza a vizet. Ahogy terjed a felületén, vékonyabbá is válik, és könnyebben elpárolog. A műanyagok alapja az olaj, ami nem keveredik a vízzel. Anna Ploszajski anyagtudós szerint ezért amikor a víz műanyaggal érintkezik, nem akar szétterülni, hanem gyöngyözni akar. A gyöngyök felülete viszont kisebb, ami nehezíti a víz párolgást. Az üveghez hasonlóan a kerámián és a fémeken is könnyebben szétterül a víz.

Az anyaftudós szerint ráadásul az egyre használtabb műanyag súlyosbítja a problémákat, mert ahogy egyre jobban karcolódik, egyre több felületet teremt a víz számára, ahol megtapadhat.

A cikk szerint amikor az új mosogatógép-modelleket tesztelik, a tipikus tesztterhelés nem tartalmaz műanyag tárgyakat, bár a tervezők dolgoznak a száradás gyorsításán. Vannak, akik ventilátoros szárítórendszert építettek be, amely a „szárítási ciklus” alatt a meleg levegőt keringteti, ezzel gyorsítva a száradást. Más modellekbe olyan ajtót szerelnek be, amely a program lejárta után néhány milliméterre automatikusan kinyílik, így hűvösebb levegő áramolhat be, ami felgyorsítja a keringést és a száradást. Ezek viszont a műanyag tárgyak esetében továbbra sem feltétlen hatékonyak. De például a macskaalmok esetében is használt zeoltik alkalmazása is felmerült, amiknek figyelemre méltó vízfelvevő képességük. Ilyet azonban nem minden mosogatógépben használnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!