Őskori nő sírját fedték fel Bihar község határában

2022. augusztus 11. – 17:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy őskori sírban több ékszer mellé temetett nő maradványait találták meg a régészek Bihar község határában. A nagyváradi Körösvidéki Múzeum régészei a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a Román Akadémia és a Nagyváradi Tudományegyetem régészeivel együttműködésben végeztek feltárásokat március 29. és június 25. között az A3-as észak-erdélyi autópálya majdani nagyváradi bekötőútjának a nyomvonalán. A feltárások során kilenc régészeti lelőhelyet azonosítottak – írja az MTI.

A Bihar község melletti értékes lelethelyen 169 aranygyűrűt, egy réz karperecet és mintegy 800 gyöngyházból készített gyöngyöt találtak. A szakértők feltételezése szerint a sírban mintegy 4600-4300 évvel időszámításunk előtt élő nőt temettek, akinek a hajfonatait díszíthették az aranygyűrűk.

„A fogazata és a mérete alapján valószínűsítjük, hogy nőről beszélhetünk. Az is ezt a feltevésünket erősíti, hogy a sírban nem találtunk fegyvereket. Hasonló sírokba általában harcosokat, vezéreket, de mindenképpen férfiakat temettek, csak nagyon ritkán nőket. Szeretnénk megtudni, hogy miféle kultúrához tartozott a személy, és azt is, hogy az Erdélyi-szigethegységből származó aranyból készültek-e a gyűrűk” – idézte az Ebihoreanul.ro helyi portál az ásatásokat vezető Calin Ghemist, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum régészét.

Ghemis azért is szenzációsnak tartotta a leletet, mert ebből a korból az egész Kárpát-medencében alig 150 aranytárgy került eddig elő.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!