A nyár a miénk is! Testpozitív kampányt indítottak Spanyolországban, de az egyik modell amputált lábát eltűntették

2022. július 31. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyári testpozitív kampányt indított a spanyol esélyegyenlőségi minisztérium, hogy a kinézetük miatt aggódó nőket is strandolásra buzdítsa, írja a BBC.

A kampány plakátján öt különböző testalkatú és méretű nő látható, szlogenként pedig azt írja, hogy „A nyár a miénk is”. A kezdeményezés mögött álló Női Intézet (a spanyol esélyegyenlőségi minisztérium része) szerint ezzel azt akarják megmutatni, hogy minden testnek van létjogosultsága, és azt szeretnék elérni, hogy a nők is bárhol és bárkivel élvezzék a nyaralást. Az öt nő között egy mellműtéten átesett toplesses nő is van. Árnyalja a kampányt, hogy a plakát készítője viszont eltűntette az egyik modell amputált lábát. Ráadásul engedély nélkül használta fel a modellek fotóit.

A kampány már a bemutatásakor sem okozott osztatlan sikert, egyesek szerint kampányt ki kellene terjeszteni a férfiakra is, míg Cayo Lara, az Egyesült Baloldal politikusa szerint az az abszurditás csúcsa, „mert ott próbál problémát teremteni, ahol nincs”.

Miután a sajtó is beszámolt a kampányról, több modell is jelezte, hogy engedély nélkül használták fel a fotóját hozzá. A 32 éves brit Sian Green-Lord (a plakát bal alsó sarkában szereplő személy) állítása szerint csak akkor értesült, hogy szerepel a spanyol kormány plakátján, amikor a barátai szóltak neki. Az még inkább felháborította, hogy úgy használták fel egy róla készült fotót, hogy eltűntették a láprotézisét.

Forrás: Spanyol Esélyegyenlőségi Minisztérium
Forrás: Spanyol Esélyegyenlőségi Minisztérium

„Nem is tudom, hogyan magyarázzam el, mekkora dühöt érzek most” – mondta az Instagram-sztoriban megosztott videóban. „Az egy dolog, hogy az engedélyem nélkül használják a képemet. De más dolog a testem szerkesztése”. Nem ő az egyetlen, aki arra panaszkodott, hogy engedély nélkül használták a fotóját.

Nyome Nicholas-Williams a BBC-nek azt mondta, hogy az Instagram oldalán megosztott képet használtak fel az intézet által kiadott plakáton. Állítása szerint az ő fotóját engedély nélkül használták fel. A The Guardiannak azt mondta, örült volna, ha megkeresik a képe felhasználásával kapcsolatban, és fizetnek érte. Egy spanyolországi fotózás – tette hozzá – még jobb lett volna.

A plakát készítője, Arte Mapache már bocsánatot kért a képek engedély nélküli felhasználásáért.

„Tekintettel az illusztrációban használ képek jogai körüli – jogos – vitára, úgy döntöttem, hogy a legjobb módja a tetteimből származó esetleges károk jóvátételére az, ha megosztom a munkáért kapott pénzt, és egyenlő részt adok a plakáton szereplő személyeknek” – közölte a művész. Elmondása szerint, soha nem állt szándékában „visszaélni” a modellek képeivel, és csak azt akarta megmutatni, hogy milyen nagyszerű inspirációt jelentenek.

A spanyol kormány egyelőre nem kommentálta a vitát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!