Igazságot a zokniszandálnak!

2022. július 17. – 14:01

frissítve

Igazságot a zokniszandálnak!
Yu Masui divatblogger, influenszer lába a 2020-as londoni divathéten – Fotó: Kirstin Sinclair / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Szeretjük utálni, lenézni és cikizni, de ideje szembenézni a kőkemény valósággal: a zokniszandál öles léptekkel halad a halhatatlan trend státusza felé. Hát mi történt a divattal?!

Bár a zokni-szandál összeállításról a legtöbb embernek még mindig a divatra egyáltalán nem fogékony, hasitasit és indokolatlanul rövid nadrágot viselő nagypapik jutnak eszébe, a valóság az, hogy zoknit szandállal (vagy papuccsal vagy magas sarkúval – erről később) felvenni ma már egyáltalán nem az ízlésficamos férfiak privilégiuma. Világsztárok, influenszerek, önjelölt divatdiktátorok és igen, tulajdonképpen bárki egyre szívesebben dugja a zoknis lábát a szandáljába. De hogyan, és főleg, miért alakult ki ez a fura trend?

Ki gondolta először jó ötletnek?

A válasz, ahogy sok minden másra is: az ókori rómaiak. A Wikipédia vonatkozó szócikke szerint (a zokni-szandál-problémakör súlyát jelzi, hogy igen, ilyen is van) a zokni és szandál együttes viselésének legkorábbi dokumentált bizonyítékát egy ókori római régészeti lelőhelyen találták meg Angliában. A szandál maradványainak elemzése megállapította, hogy a rómaiak már 2000 évvel ezelőtt is előszeretettel viseltek zoknit szandállal.

Hogy miért? Valószínűleg azért, mert fázott a lábuk.

A legrégebbi, fennmaradt zoknipár a 4. századból származik, az egyiptomi Óxírighosz mellett fedezték fel a maradványaikat. A piros gyapjúzoknik hasított ujja arra utal, hogy kifejezetten szandálokhoz tervezték őket. De ne feledkezzünk meg a japán kétujjú zoknikról (tabi) sem, amelyeket a 15. századtól kezdve nők és férfiak (még a szamurájok is!) egyaránt viseltek a mai flip-flop papucsokra hasonlító tradicionális getákkal.

A Római Birodalom szétesése után a zokniszandál hosszú évszázadokra (nagyjából a szandálokkal együtt) eltűnt az európai hétköznapi utcai viseletek választékából, hogy aztán valamikor a huszadik században újra felszínre bukjon. Akkor azonban a tagadhatatlan praktikum mellett már egy másik, kevésbé jól hangzó jelző is társult hozzá: divatbűn.

Zokni szandállal = német apuka vakáción

Ne tagadjuk, nyári estéken mindenkinek a fejében megfordult már: jó lett volna begyűrni egy plusz zoknit a táskába. A zokni nemcsak a hideg, de a szúnyogok ellen is véd, sivatagban (és tengerparton) pedig a homok ellen is hasznos védelmi vonal lehet. Nem utolsósorban pedig tökéletes választás mindenkinek, akinek nincs kedve, vagy ideje a lába és a lábkörmei kinézetével foglalkozni a tavaszi–nyári szandálszezonban. Az viszont tagadhatatlan, hogy a rosszul megválasztott zokni a rosszul megválasztott szandállal nem nyújt kifejezetten kellemes látványt.

Azok, akik a huszadik század második felében felfedezték a dolog praktikus oldalát, egyiknek a megválasztásával sem tölthettek túl sok időt.

Turisták Olaszországban 1952-ben – Fotó: Mondadori Portfolio / Getty Images
Turisták Olaszországban 1952-ben – Fotó: Mondadori Portfolio / Getty Images

Európa keleti felén nem feltűnőek az országhatárok a trend elterjedésének szempontjából, messzebbről szemlélve mégis egy viszonylag szűk demográfiai csoporttal szokták azonosítani a trendet: a vakációzó német apukákkal.

A vakációzó német apukák valamit biztosan tudnak, ugyanis amit ők hosszú ideig, a kritikák ellenére is kitartóan viselnek, előbb-utóbb eléri az ultramenő státuszt: ilyenek voltak a túrabakancsok, az ormótlan edzőcipők és – ha már itt tartunk – a hasitasi is.

A zokniszandál még 2009-ben is a „faux pas”, azaz divatbaki kategóriába tartozott, viszont mint jelenség egyre nagyobb szerephez jutott a popkultúrában: ebben az évben például egy Xbox Live avatar is megkapta a „stréberszettet”.

Hogy aztán 2010-ben hirtelen a kifutókon találja magát.

Mint a Telegraph is beszámolt róla, a zokniszandál abban az évben végigsöpört a divatbamutatókon. A lelkes újságíró azt sem átallta leírni, hogy „a zokni az új harisnya”. Nem biztos, hogy túlzott a megfigyeléssel, abban az évben ugyanis olyan nevek találták kifutóra érdemesnek a furcsa kombinációt, mint a Prada, a Burberry vagy a Dior. A nőiesség kidomborítására azért nagy hangsúlyt helyeztek a tervezők: a színes, nejlonból készült, fodros szélű zoknikat magas sarkú szandálokkal, vagy lapos talpú balerinacipőkkel párosították.

A Telegraph újságírója arra is felhívja a figyelmet, hogy a trenddel nem érdemes próbálkozni, ha az ember elmúlt már harminc. A fiatal lányoknak viszont annál inkább ajánlja a „funky-geek” kontrasztban rejlő végtelen lehetőségek kiaknázását.

A zokniszandál innentől kezdve a tavaszi–nyári kollekciók szinte kötelező kiegészítője lett. Ahhoz viszont – mint a legtöbb trend esetében – el kellett telnie néhány évnek, hogy az utcán is megtalálja a helyét.

A 2010-es évek közepére ez is eljött, a zokni-magas sarkú párosítás a vörös szőnyegeken egyre gyakrabban jelent meg, és akár nadrággal, akár nagy szoknyával vagy ruhával kombinálva az utcai divatba is beszivárgott. 2014-ben már Mary-Kate és Ashley Olsen is fehér zokniban és Birkenstockban (!) vonulgatott a repülőtéren.

Aztán ezt is visszahódították a férfiak

Nem sokáig tartott a nők kizárólagos birtoklási joga a zokniszandál felett, ugyanis a trendérzékeny férfiak is rájöttek, hogy itt valami izgalmas dolog készülődik. Úgyhogy beszálltak a buliba. A kombó hamar feltűnt a férfi kollekciók kiegészítőjeként, és innen már tényleg egyenes út vezetett az utcai divat meghódításához.

Futurisztikus papucs zoknival Achraf Hakimi marokkói futballista lábán, 2022. március 2-án, Párizsban, a Balmain bemutatóján – Fotó: Stephane Cardinale / Corbis / Getty Images
Futurisztikus papucs zoknival Achraf Hakimi marokkói futballista lábán, 2022. március 2-án, Párizsban, a Balmain bemutatóján – Fotó: Stephane Cardinale / Corbis / Getty Images

Annak, hogy valami mennyire képes biztosítani a helyét a hétköznapi utcai trendek körében, jó fokmérője lehet, ha megnézzük, mennyire viselik a celebek. Nos, a válasz jelen esetben az, hogy nagyon.

Ma már nem nagyon lehet olyan magára valamit is adó híres embert találni, aki ne próbálta volna ki legalább egyszer a fura szettet.

Azt, hogy mennyire megszűntek a nem és kor alapján szabott határok, jól példázza a lassan ötvenéves egykori szupersztár futballista és a macsó stílus két lábon járó megtestesítője, David Beckham, aki azért nem hazudtolta meg magát teljesen, egyszerű fekete nadrággal és fehér pólóval kombinálta a fehér zoknit és fekete papucsot.

De nem csak ő, a fiatalabb generáció is felfedezte magának a trendet, rendszeresen viseli Timothée Chalamet, Justin Bieber, Pete Davidson és Harry Styles is.

Jóganaci-zokni-papucs

Aztán jött a 2020-as világjárvány és a karantén, és a „csak leruccanok a boltba” stílus elsöprő erővel kezdte el dominálni az utcát. Az edzőteremből/hotelből/lakásból kilépő, jóganadrágot, sportmelltartót (vagy túlméretezett pulcsit), kulacsot és telefont szorongató celebnők képeivel eddig is Dunát lehetett rekeszteni, és az utóbbi években ezeknek a képeknek az lett az érdekességük, hogy a – szándékosan csúnya, de legalább az edzőszetthez valamennyire illő – sportcipőket felváltotta a zokni és a papucs. Olyan divatikonok mutatkoznak így rendszeresen, mint Kendall Jenner, Kaia Gerber, Hailey Bieber és Gigi Hadid.

Kendall Jenner szupermodell karanténszettben, 2021. április 7-én – Fotó: Bauer-Griffin / GC Images / Getty Images
Kendall Jenner szupermodell karanténszettben, 2021. április 7-én – Fotó: Bauer-Griffin / GC Images / Getty Images

Azt, hogy a zoknipapucs elérte az örök trend státuszát, mi sem jelezheti jobban, mint hogy 2021-ben feltűnt a Szex és New York folytatásának szánt És egyszer csak…-ban is – mégpedig Carrie Bradshaw lábán! A karakter, akinek az egyik legfőbb jellemzője, hogy kizárólag magas sarkú cipőt hajlandó hordani, az egyik epizódban fehér zokniban és lapos talpú Birkenstock papucsban látható.

Akkor most mit szabad, és mit nem?

Próbáltuk összeszedni az alapszabályokat, amik az ultrabéna és ultramenő szűk határmezsgyéjén való egyensúlyozáshoz elengedhetetlenek, de bármerre néztünk, egy dolog jött szembe:

Egy szabály van, az hogy nincs szabály. Ez az antidivat legfontosabb tézise, a zokniszandál pedig pont ennek az irányzatnak a koronázatlan királya.

Szóval: a zokni lehet színes, mintás, vagy natúr, fehér vagy fekete, jelezheti nagy betűkkel, hogy nem volt olcsó, de az se baj, ha direkt szakadt.

A lábbelik tekintetében az utcán az utóbbi időben túlsúlyba kerültek a papucsok, amik lehetnek ormótlan nagyok, szőrösek és flip-flopok is (Kaia Gerber világhírű szupermodell is gátlástalanul begyömöszöli a fehér zoknit az ujjhajlatba), de ugyanúgy játszanak a szandálok és az örök favorit magas sarkú cipők is.

Amire érdemes és fontos figyelni a zokniválasztásnál: a vádli formája és hosszúsága.

A hosszú, vékony lábúaknak jól állhat a hosszú szárú zokni, akinek az adottságai viszont szerényebbek, ügyeljen rá, hogy a zokni a vádli alatt végződjön. Ha nincs egy kis rés a zokni vége és a vádli kezdete előtt, a láb formátlannak és fatörzsszerűnek tűnhet. És akkor most kiáltsanak fel otthon egyszerre a divatérzékenyek: Na és akkor mi van?!

Aki puskázni szeretne, mielőtt belevág a kísérletezésbe, annak itt a Glamour cikke, ami többek között bemutat néhány tuti zokni-szandál kombinációt is. A lényeg: bárki próbálkozik is meg a trenddel, maximálisan bíznia kell benne, hogy ami a lábán van, az valami menő dolog. És akkor az is lesz.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!