Habsburg múlttal van tele a kis Polskik immár németek nélküli városa

2022. július 17. – 21:00

frissítve

Habsburg múlttal van tele a kis Polskik immár németek nélküli városa
A város bielskói része 1526-tól 1918-ig a Habsburg Birodalom része volt – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Škodán és Dacián tanultam vezetni, odahaza Ladánk volt, én Trabanttal kezdtem autós karrieremet, de volt Zastavám is, egy Wartburgnak meg tönkrevágtam a sebességváltóját. De kis Polskihoz nem volt közöm, egészen addig, amíg el nem jöttem Bielsko-Białába, a Polski Fiat 126p hazájába. Azaz, még itt se.

Bielsko-Biała a Budapestről legkönnyebben elérhető nagyobbacska lengyel városok között van. (A két ország közötti nagyságrendi különbséget jól szemlélteti, hogy a 169 ezres Bielsko-Biała Magyarországon a harmadik legnagyobb város lenne, Lengyelországban viszont csak a huszonkettedik.)

Megöregedett Ifjúságfalva

Az út jó 5 órás, nagyrészt autópályán, de Komáromnál érdemes letérni az M1-esről és átvágni Szlovákia délnyugati részének nem túl széles főútjain. Itt rögtön két érdekességgel is találkozik az ember. A fedett buszmegállókat itt nem az úttal párhuzamosan, hanem merőlegesen építették, hogy ne kelljen folyton kikukkantani a takarásból, hogy jön-e a busz. A másik pedig egy Ifjúságfalva nevű, 1949-ben alapított szocialista mezőgazdasági település, amit egy szovjet típusú mintagazdaság köré szerveztek, a lakói mára megöregedtek ugyan, de a település neve örökké fiatalon tartja őket. Ma már alig néhány százan lakják, többségük magyar.

Az autópálya Zsolna után tűnik el, csak rövid szakaszokra tér vissza, Lengyelországban pedig csak Bielsko-Biała előtt, de jó hír, hogy gőzerővel építik. Még akkor is, ha van olyan autópályahíd, amiről elsőre nehéz lenne eldönteni, hogy építik, bontják, netán bombatalálatot kapott.

Autópályahíd a semmibe – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex
Autópályahíd a semmibe – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex

Esik, esik, esik

A figyelmes magyar újságolvasónak Bielsko-Biała a következőkről lehet ismerős:

  • Szélsőséges időjárás, télen sok a hó a környező hegyekben, tavasztól őszig árvizek pusztíthatnak a csapadékos időjárás miatt. Pár nap alatt két figyelmeztetést is kaptam a telefonomra a várható, monszunszerű esőt hozó vihar miatt. (Szerencsére angolul, és nem jártam úgy, mint Csíkszeredán, ahol egy román nyelvű sms ébresztett hajnalban, és Google-fordítóval kellett kisilabizálni, hogy szerencsére nem atomtámadás történt, csak medvét láttak a közeli parkban.)
  • Női röplabdacsapatuk a nemzetközi kupák állandó résztvevője, sok magyar csapattal játszott nemzetközi meccset az elmúlt évtizedekben.
  • Futballcsapatuk a második liga középmezőnyében sínylődik egy amúgy gyönyörű, 15 ezres stadionban, ahol meccsenként jó ha háromezren vannak. Nevük onnan ismerős, hogy első ligás korukban a meccseiket rendszeresen adta az Eurosport 2.
  • De mindenekelőtt a kis Polski, majd a különféle Fiat-típusok gyártásáról szóló híreket olvasni, a hatalmas területen fekvő autógyár ugyanis a mai napig működik. Igaz, helyben már csak motorokat, sebváltókat gyártanak, az autókat (jelenleg a Fiat 500-ast, a Ford Ka II-t és a Lancia Ypsilont) a negyven kilométerre fekvő Tychyben szerelik össze.

Magyar érzelmű bielitziek

A város színháza a monarchiabeli időket idézi – Fotó: Chris Mouyiaris / AFP
A város színháza a monarchiabeli időket idézi – Fotó: Chris Mouyiaris / AFP

Bielsko-Biała nagyban emlékeztet a határon túli magyar városainkra. Nem feltétlenül az építészetben is megmutatkozó közös osztrák múlt miatt, bár kétségtelen, a városnak a bécsi Emil von Förster által tervezett színháza bármelyik magyar városban is lehetne. Inkább azért, mert ahogy Kolozsvár vagy Kassa egykori magyar, úgy Bielsko-Biała (Bielitz és Biala) egykori német többsége is a múlt homályába vész.

Az 1951-ben egyesült Bielsko-Biała valójában két, a Biała nevű folyó által kettészelt város. Bielsko/Bielitz a 16. századtól a Habsburg Monarchia része volt, a szemközt fekvő Biała pedig Lengyelország 18. századi felosztásakor került Habsburg fennhatóság alá.

A lengyelek a belvárosban a mai napig az osztrák/német múlt díszletei között élik mindennapjaikat, itt van például a katolikus Lengyelország egyetlen megmaradt Luther Márton-szobra a város evangélikus negyedében. Jellemző, hogy három német nevű, de magyar érzelmű ember is született itt a 19. században: a budapesti Millenniumi emlékművet, a Műcsarnokot és a Szépművészeti Múzeumot tervező Schickedanz Albert és két, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc alatt szolgáló későbbi főgimnáziumi tanár, Geyer Gyula és Bayer Henrik. Valamennyien a korabeli Magyarország területén haltak meg.

Lengyelország egyetlen Luther-szobra – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex
Lengyelország egyetlen Luther-szobra – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex

A két város az első világháború után Lengyelországé lett. Bielsko árasztja a történelmibb levegőt, itt van az egykori evangélikus negyed az iskoláival, az említett Luther-szoborral, a temetővel, a középkori eredetű vár a girbegurba kis utcáival, néhol bántóan elhanyagolt épületeivel, vagy a monarchiabeli hangulatot árasztó színházzal. Megvan az 1890-ben épült, a bécsi Carl Schultz által tervezett vasútállomás épülete is, de még ennél is érdekesebb az a 268 méter hosszú vasúti alagút, amit a bialskói belváros alatt fúrtak 1876 és 1878 között.

A túloldali Biała már a lengyel időkben vált igazán városiassá, a két háború között lakónegyedet építettek a folyó partjára.

Már csak lengyelül és angolul

A két háború közötti Lengyelországban a még két különálló város egy német nyelvi szigetet alkotott, a város lakóinak többsége németül beszélt, még a helyi futballklub nevét is csak 1936-ban változtatták a német BBSV-ről (Bielitz-Bialaer Sport Verein) a lengyel BBTS-re (Bielsko-Bialskie Towarzystwo Sportowe).

A második világháborúban a két város nyolcezer zsidó lakója tűnt el, legtöbben a mindössze harminc kilométerre fekvő Auschwitzban (Oświęcim) lelték halálukat. Bielsko és Biała németjeit a háború után elűzték, vagy önként távoztak Németországba. Helyükre lengyelek érkeztek feltehetően főleg arról a vidékről, ami Lengyelország nyugatra tolása után a Szovjetunióé lett.

A Biała folyó választja el Bielskót, balra Białát – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex
A Biała folyó választja el Bielskót, balra Białát – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex

Legalább egy napja már a városban voltam, szorgalmasan jártam az utcákat. A folyóparti pláza egy része mintha régi raktárépületből lenne átalakítva, előtte Bolek i Lolek, azaz Lolka és Bolka szobra. Sokfelé építkeztek, de a városból, különösen a białai részéből, elég könnyűnek tűnt külvárosias, főleg bezárt üzemekkel teli részre tévedni. Az épületekre sűrűn kihelyezett táblákról jól nyomon követhettem a város elmúlt pár százéves történelmét, amikor feltűnt valami: a kétnyelvű táblákon csak lengyelül és angolul dokumentálták a város német múltját.

Kis Polski Tom Hanksnek

Bielsko-Biała a hetvenes évek elejétől jó néhány évtizeden át volt a 126-os kis Polskik városa. A város történelmi múzeumában egy 1977-ben gyártott mustársárga példány van kiállítva. Van egy másik múzeum is a városban, a központtól jó 10 percnyi autózásra, a Karpatska 44.-ben. Nyitvatartása nincs, telefonon kell bejelentkezni. Valójában egy kis garázs ez, benne különféle profilú kis Polskikkal, van közte zöld kabrió, rendőrautó, kis Polskikhoz gyártott kis lakóautó.

A kis Polskikat a hetvenes évek elején kezdték el gyártani, ez volt a lengyel népautó, addig meglehetősen luxusnak számított a magánkocsi. Egészen 2000-ig gyártották az akkor már a Fiathoz tartozó cégben. Jellemző, hogy az utolsó példány nem maradt Lengyelországban, a Fiat torinói múzeumába került.

A városban, múzeumban porosodó példányokat leszámítva, nem igazán van már kis Polski. Tom Hanks 2015-ben Budapesten forgatta az Infernót, ekkor több pesti kis Polskival is pózolt, és azzal a szöveggel posztolta, hogy mennyire izgatott az új kocsija miatt. A lengyelek, látva a lelkesedését, kerestek is egy kis Polskit, ami tényleg az övé lehet, de csak az ország túlfelén fekvő Suwałkiban találtak egy megfelelő, 1974-ben gyártott példányt, amit aztán kétezer euróért megvettek és az autót a szülővárosába, az éppen 666 kilométerre fekvő Bielsko-Białába szállítottak felújításra.

Tom Hanks kis Polskija – Fotó: Andrzej Grygiel / AFP
Tom Hanks kis Polskija – Fotó: Andrzej Grygiel / AFP

A város utcáit három napig járva különben egyetlenegy kis Polskit láttam. A Hugo Kołłątaj utca végében, a vasúti átjáróban pillantottam meg. Nem volt csúnya, azaz persze rettenetesen csúnya volt, de az ilyen autóknak pont ez a lényegük. Szerintem még Tom Hanks is örült volna neki.

Bielsko-Biała talán utolsó kis Polskija a Hugo Kołłątaj utca végében – Fotó: Tóth-Szenesi Attila
Bielsko-Biała talán utolsó kis Polskija a Hugo Kołłątaj utca végében – Fotó: Tóth-Szenesi Attila

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!