Kallós Zoltán halál utáni coming outjáról ír a Magyar Hang

2022. július 16. – 08:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén nyáron jelent meg a bukaresti Humanitas kiadónál Florin Buhuceanu melegjogi aktivista Homo históriák – kilépni a láthatatlanságból című könyvének harmadik kiadása (eredeti cím: Homo Istorii – ieșirea din invizibilitate), amely egy magyar vonatkozású szenzációt is rejt: a kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, Kallós Zoltán coming outját – írja a Magyar Hang.

A lap emlékeztet: a Magyar Corvin-Lánccal is kitűntetett népzenegyűjtő négy évvel ezelőtt hunyt el, és nem túlzás azt mondani, hogy az anyaországi táncházmozgalom, sőt a nem éppen melegbarátságáról híres egész magyar jobboldal egyik ikonikus figurája.

A Magyar Hang újságírója arról is beszámol, hogy hat-nyolc éve annak, hogy egy teljesen más üggyel kapcsolatban ő is megszerezte a bukaresti Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) archívumából Kallós megfigyelési dossziéját: „csaknem négyszáz oldal, melyekből világosan kiderült, hogy az etnográfust melegsége miatt többször is meghurcolták a román hatóságok, börtönben is ült emiatt”.

A Kallóssal készült interjút tartalmazó könyv fokozatosan újabb és újabb interjúkkal bővül: sokan névtelenül, de egyre többen névvel mondják el a történetüket, milyen volt melegnek lenni Ceaușescu Romániájában, de akár a rendszerváltást követő zűrzavarban is.

Kallós Zoltán Válaszúton, szülőfalujában, nem sokkal a halála előtt adott interjút Buhuceanunak melegségéről, és arról, hogy hogyan élte meg ezt Romániában illetve ebben a tekintetben szabadabb Budapesten. A teljes cikk itt olvasható.