Kallós Zoltán halál utáni coming outjáról ír a Magyar Hang

2022. július 16. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén nyáron jelent meg a bukaresti Humanitas kiadónál Florin Buhuceanu melegjogi aktivista Homo históriák – kilépni a láthatatlanságból című könyvének harmadik kiadása (eredeti cím: Homo Istorii – ieșirea din invizibilitate), amely egy magyar vonatkozású szenzációt is rejt: a kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, Kallós Zoltán coming outját – írja a Magyar Hang.

A lap emlékeztet: a Magyar Corvin-Lánccal is kitűntetett népzenegyűjtő négy évvel ezelőtt hunyt el, és nem túlzás azt mondani, hogy az anyaországi táncházmozgalom, sőt a nem éppen melegbarátságáról híres egész magyar jobboldal egyik ikonikus figurája.

A Magyar Hang újságírója arról is beszámol, hogy hat-nyolc éve annak, hogy egy teljesen más üggyel kapcsolatban ő is megszerezte a bukaresti Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) archívumából Kallós megfigyelési dossziéját: „csaknem négyszáz oldal, melyekből világosan kiderült, hogy az etnográfust melegsége miatt többször is meghurcolták a román hatóságok, börtönben is ült emiatt”.

A Kallóssal készült interjút tartalmazó könyv fokozatosan újabb és újabb interjúkkal bővül: sokan névtelenül, de egyre többen névvel mondják el a történetüket, milyen volt melegnek lenni Ceaușescu Romániájában, de akár a rendszerváltást követő zűrzavarban is.

Kallós Zoltán Válaszúton, szülőfalujában, nem sokkal a halála előtt adott interjút Buhuceanunak melegségéről, és arról, hogy hogyan élte meg ezt Romániában illetve ebben a tekintetben szabadabb Budapesten. A teljes cikk itt olvasható.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!