Kicsit rázósak, de legalább vannak: bicikliutakat teszteltünk Kolozsváron

2022. július 9. – 18:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pár hónapja sikerült a városvezetésnek befejezni a Magyar (B-dul 21 december 1918) utca egy jókora szakaszának a felújítását, és ezzel együtt a bicikliút-hálózat is bővült. Biciklire pattantunk, és ezzel az új szakasszal együtt más biciklisávokat is leteszteltük. Pacsó Norbert írása.

Az utunkat a Donát negyedbe kezdtük, a Napoca szállónál, ahol szinte a Törökvágás aljáig megszakítás nélkül közlekedhettünk bicikliúton. Ennek a szakasznak az állaponta borzalmas, nem csak a bicikli-, hanem a kocsiút is tele van kátyúkkal.

Fotó: Pacsó Norbert
Fotó: Pacsó Norbert

A bicikliút csak a Donát úton folytatódik a járdán

A Törökvágáshoz közeledve hirtelen eltűnik a bicikliút, ezt egy tábla sem jelzi, így a biciklisek egy szakaszon lekényszerülnek az úttestre. Járdára festett biciklisávval is találkoztunk ezen a környéken, ami nem a legkényelmesebb megoldás, például ilyen magas szegélyek zavarják az tekerők kényelmét, nem a legkellemesebb ezeken legurulni, ha nincs teleszkóp a biciklin.

Fotó: Pacsó Norbert
Fotó: Pacsó Norbert

Tovább haladva már csak az út egyik oldalán közlekedhetnek a biciklisek, amit nem tartunk feltétlen biztonságosnak, mert akik a Donát útról a Törökvágás felé tartanak, azok szembetalálkoznak az abból az irányból érkező autósokkal.

A bicikliúton parkoló kocsik miatt sokszor lekényszerültünk az úttestre, ahol az autósok ledudáltak, mert nem a bicikliúton közlekedtünk. Ezen a szakaszon ez a paradoxon rengetegszer előfordult velünk is, és sok más ismerősünkkel egyaránt.

Ezután nem sokkal a bicikliút véget ér. Mivel itt biciklisek számára egyéb kijelölt útvonal már nem található, visszafordultunk a központ felé, és rátértünk a tavaly márciusban felújított Fürdő (Cardinal Iuliu Hossu) utcára, melyet egyirányúvá alakították át, és egy zöld biciklisávval is ellátták.


Hangulatos és kellemes a Sétatér melletti utca, amelyen végighaladva a Magyar Operához érkezünk. Már többször láttunk taxisokat hosszú perceken keresztül parkolni ezen a biciklisávon is, ezzel vagy várakozásra, vagy az úttestre való letérésre kényszerítik a kerékpározókat.

Fotó: Pacsó Norbert
Fotó: Pacsó Norbert

Egy éles jobbkanyar után a Szent György/Béke (Lucian Blaga) térig tekertünk, amelyet keresztül-kasul szelnek a bicikliutak.

A tértől bicikliúton több irányba is tovább lehet haladni: a Hajnal negyed irányába, a városháza felé, vagy akár a Főtérre. Ahogy zöldre váltott a jelzőlámpa, elindultunk a a Jókai (Napoca) utcán át a Főtérre, de sajnos, pár méter megtétele után meg is kellett állnunk egy a bicikliúton parkoló autó miatt.

Fotó: Pacsó Norbert Fotó: Pacsó Norbert
Fotó: Pacsó Norbert


Úgy látszik, nem csak a taxik, más személygépkocsik is nyugodtan parkolnak a bicikliseknek kijelölt sávon.

Az utca végén a bicikliút kifogyott alólunk. Nem igazán tudtuk eldönteni, hogy most akkor vágjunk be a kocsik elé, vagy a szemközti járdán folytassuk az utunkat.

Végül megvártuk, hogy zöldre váltson a gyalogosok számára a jelzőlámpa, és a gyalogátkelőhelyen mentünk át, egészen a Főtér Deák Ferenc (B-dul Eroilor) utca felőli sarkáig. A tér keleti oldalán eddig is volt biciklisek számára elkülönített sáv, nemrég zöld burkolatot kapott, hogy egyértelműbbé váljon a kijelölés. A gyalogosoknak viszont még ennek ellenére sem tűnik fel, hogy ez itt egy bicikliút, emiatt gyakran szólnak a csengők a bicikliken, és sokszor mérgelődnek az erre tekerők.

Kolozsvár egyik semmibe vezető bicikliútja, a Főtér keleti oldalán. Fotó: Pacsó Norbert
Kolozsvár egyik semmibe vezető bicikliútja, a Főtér keleti oldalán. Fotó: Pacsó Norbert

A Főtértől búcsúzva egy újabb jobbost vettünk, és rátértünk a néhány hónapja gyönyörűen felújított Magyar utcára. Addig haladtunk rajta, míg véget nem ért a zöld sáv: sajnos csak a Mărăști negyedi Lidl környékéig jutottunk. Itt irányt váltottunk – a 33 fokos hőség miatt a legközelebbi fagyizó felé – közben azon morfondíroztunk, hogy majd, ha folytatják az út felújítását, remélhetőleg ez a bicikliút is hosszabb lesz.

Hétvégi forgalom egy meleg szombati délután

Ez itt már a Horea utca. A buszmegálló kikerülésére sajátos megoldást talált a városvezetés, ha megérkezik a busz, az utasokat a buszmenedék mögött kerülhetik ki a bringázók.

Fotó: Pacsó Norbert
Fotó: Pacsó Norbert

Meg kell jegyezzem, hogy Kolozsvár zöld bicikliútjainak felülete meglehetősen göröngyös, szóval, ha nincs a bringán teleszkóp, vagy egy szélesebb gumi, akkor eléggé rázós utazásban lehet részünk. Számunkra rejtély, hogy miért nem simábbak ezek a bicikliutak, talán azért, hogy ne csússzanak annyira.

Tesztünk során kiderült, hogy az Árpád (Traian) hídon levő két bicikliút a város legfölöslegesebb bicikliútja. Nem kezdődik semminek a folytatásaként, és nem végződik semminek a kezdeteként, így egyáltalán nem melegít az a puszta létezésük.

Mindent egybevetve, Kolozsváron egyre több a járható bicikliút, de még bőven akad javítani- és bővítenivaló. A nagyvárosi biciklizés alternatív közlekedési eszközként viszont csak akkor lehet igazán népszerű, ha korszerű, megfelelően megtervezett és biztonságos bicikliút-rendszer szolgálja ki a bringásokat.

A cikk szerzője egyetemista, a Transtelex gyakornoka.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!