A globális felmelegedés bizonyítottan csökkenti az alvással töltött időt

2022. május 22. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók az okosórák adatait összemérve megállapították, hogy a hőmérséklet növekedése évente átlagosan 11 éjszakai alváskimaradást okoz személyenként – közölte egy ausztrál tudományos portál forrásaira hivatkozva a Biziday. A témáról a Guardian is írt bővebb összefoglalót.

A felméréshez 68 országból 47 000 különböző korú embertől használtak fel alvási mintákat, amelyeket a globális időjárási adatokkal hasonlítottak össze. Az eredmények azt mutatják, hogy a 30 fok feletti éjszakákon az alvás időtartama átlag 14 perccel csökkent, a 25 fok felettieknél pedig nőtt annak a valószínűsége, hogy egy ember 7 óránál kevesebbet alszik. A felmérést készítők szerint első látásra ezek az eredmények nem túl aggasztóak, hosszú távon azonban az alváshiány komoly hatással lehet az emberek egészségére és a termelékenységre is.

„Ebben a tanulmányban az első globális bizonyítékot szolgáltatjuk arra vonatkozóan, hogy az átlagosnál melegebb hőmérséklet rossz hatással van az alvásra” – mondja Kelton Minor, a kutatás vezetője, a Koppenhágai Egyetem munkatársa, aki arra is kitért, hogy például a magas környezeti hőmérsékelt miatt a testünkben nem tudnak megfelelően kitágulni a vérerek, hogy a végtagok is megfelelő vérellátást kapjanak alvás közben.

A felmérés készítői rámutattak ugyanakkor, hogy az eredmények nem túl reprezentatívak, mivel a lakosság nagyobb része nem hord alvásfigyelő okosórát. A kutatásban valószínűleg súlyosabb hatásokat találnának, ha olyan emberek is bekerülnének a mintába, akik hátrányos körülmények között élnek, klímaberendezések hiányában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!