A globális felmelegedés bizonyítottan csökkenti az alvással töltött időt

2022. május 22. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók az okosórák adatait összemérve megállapították, hogy a hőmérséklet növekedése évente átlagosan 11 éjszakai alváskimaradást okoz személyenként – közölte egy ausztrál tudományos portál forrásaira hivatkozva a Biziday. A témáról a Guardian is írt bővebb összefoglalót.

A felméréshez 68 országból 47 000 különböző korú embertől használtak fel alvási mintákat, amelyeket a globális időjárási adatokkal hasonlítottak össze. Az eredmények azt mutatják, hogy a 30 fok feletti éjszakákon az alvás időtartama átlag 14 perccel csökkent, a 25 fok felettieknél pedig nőtt annak a valószínűsége, hogy egy ember 7 óránál kevesebbet alszik. A felmérést készítők szerint első látásra ezek az eredmények nem túl aggasztóak, hosszú távon azonban az alváshiány komoly hatással lehet az emberek egészségére és a termelékenységre is.

„Ebben a tanulmányban az első globális bizonyítékot szolgáltatjuk arra vonatkozóan, hogy az átlagosnál melegebb hőmérséklet rossz hatással van az alvásra” – mondja Kelton Minor, a kutatás vezetője, a Koppenhágai Egyetem munkatársa, aki arra is kitért, hogy például a magas környezeti hőmérsékelt miatt a testünkben nem tudnak megfelelően kitágulni a vérerek, hogy a végtagok is megfelelő vérellátást kapjanak alvás közben.

A felmérés készítői rámutattak ugyanakkor, hogy az eredmények nem túl reprezentatívak, mivel a lakosság nagyobb része nem hord alvásfigyelő okosórát. A kutatásban valószínűleg súlyosabb hatásokat találnának, ha olyan emberek is bekerülnének a mintába, akik hátrányos körülmények között élnek, klímaberendezések hiányában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!