Kétszer vizsgáztak románból egy Gorj megyei iskola nyolcadikosai: először tévedésből a magyar gyerekeknek szánt tételeket kapták

Legfontosabb

2022. április 5. – 15:33

Kétszer vizsgáztak románból egy Gorj megyei iskola nyolcadikosai: először tévedésből a magyar gyerekeknek szánt tételeket kapták

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a magyar tannyelvű iskolákba szánt vizsgalapok alján jelzik, hogy kiknek szól, attól még románul volt, hát szépen kidolgozták és hazamentek.

Egy Gorj megyei iskolában a diákoknak kétszer kellett próba-képességvizsgázniuk hétfőn román nyelv és irodalomból, mert első alkalommal pedagógusaik véletlenül a magyar tannyelvű iskolákban vagy tagozatokon tanuló diákoknak szánt tételeket osztották ki nekik – számol be az esetről az Europa FM.

A román tannyelvű albeni-i iskolában mintegy harminc gyerek hétfőn mindkét feladatsort megoldotta: sem ők, sem tanáraik nem vették észre, hogy első alkalommal a magyar anyanyelvűeknek szánt tételt kapták meg. A gyerekek már hazaértek a vizsgáról, amikor a tanárok rájöttek, hogy nem jó tételsort osztottak ki, és visszahívták őket, hogy ezúttal a jó tételből is vizsgázzanak le.

A Gorj Megyei Tanfelügyelőség közlése szerint vizsgálatot indítottak az ügyben – gyaníthatóan a tanárok hibáztak, amikor a minisztérium honlapjáról nem a megfelelő tételsort töltötték le. A tanfelügyelőség szerint a dupla vizsgázás extra stressznek tette ki a diákokat, ezért a felelősöket figyelmeztetésben fogják részesíteni.

Az Edupedu portál megmutatja a különbséget is a két tételsor között:

a magyar nyolcadikosok görögországi utazással, illetve Athénnal kapcsolatos szövegértelmezési és fogalmazási feladatokat kaptak, és az egyik szövegük egy útikönyv-részlet volt.

A román tannyelvű iskolába járók viszont irodalmi szövegrészleteket kaptak (Cezar Petrescu- és Francisc Munteanu-szövegeket), és ehhez mérten a feladatok is nehezebbek voltak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!