Eltemették Tamás Gáspár Miklóst

2023. január 31. – 16:34

Eltemették Tamás Gáspár Miklóst
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden délután a budapesti Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra Tamás Gáspár Miklós filozófus, közírót, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori országgyűlési képviselőjét. A gyászszertartást Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke celebrálta.

A filozófus január 15-én, hetvennégy éves korában halt meg. Ahogy a róla szóló nekrológban írtuk, Tamás Gáspár Miklóst – vagy ahogy a legtöbben ismerték, TGM-et – a rendszerváltás lázában égő ország a demokratikus ellenzék sziporkázó debattőreként ismerte meg, az ezredforduló óta azonban marxistaként tekintett magára, írásaiban szellemesen osztott ki mindenkit, de különösen Orbán Viktor rendszerét.

A jelenlegi miniszterelnök úgy búcsúzott tőle a Facebookon, hogy „elment a régi szabadságharcos”. A kormányfő gesztusa azért is volt figyelemre méltó, mert a filozófus az egyik legkeményebb kritikusa volt, néhány héttel a halála előtt TGM a Hvg360-nak adott interjút, amiben rendesen kiosztotta a kormánypártok politikáját. „Orbán Viktor nem számít sokat ebben a pillanatban. Amit csinál, az infantilis hazudozás, gyengeség, hatalom nélküli trükközés” – mondta.

A filozófus keddi temetésén több százan, köztük ellenzéki politikusok, és Tamás Gáspár Miklós egykori párttársai is részt vettek, Iványi Gábor pedig lelkészként búcsúztatta. A gyászszertartáson ugyanakkor beszédet mondott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. „A veszteség felett érzett gyászban egy vagyok a tisztelők széles táborából, egyike az olvasóknak és a küszködve értőknek, és azoknak a demokrata politikusoknak, akiken Tamás Gáspár Miklós az elvszerűséget és a bátorságot kérte számon sokszor. Igaza volt.

Így aztán egy vagyok azok közül, akiket – drága Gazsi – olyan okosan, olyan jogosan tudott elküldeni a »jó fenébe«, hogy az embernek időnként kedve támadt elindulni…”

– fogalmazott Karácsony.

Karácsony Gergely – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony Gergely – Fotó: Huszti István / Telex

A főpolgármester arról beszélt, TGM életműve számára „az igazság mibenlétének több évtizedes keresését” jelenti. „A legfontosabb igazság pedig: az emberi méltóság egyetemessége, egyenlősége és visszavonhatatlansága” – mondta. Karácsony szerint a filozófus követőtábora nemcsak növekedett, de meg is fiatalodott az elmúlt években, és ez jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy a „politikai kultúra elhasznált rutinjaiból” kilépve „visszavívjuk magunknak a teret, amiben a politikáról, mint gyakorlati erkölcsi kérdésről vagyunk képesek beszélni és vitatkozni”.

Karácsony Gergely után Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere is felszólalt. Úgy fogalmazott: „ma a kortárs magyar közgondolkodás legnagyobb rocksztárjától búcsúzunk”. Beszédet mondott a temetésen az egykori demokratikus ellenzék tagja és SZDSZ-alapító Hodosán Róza, Radnóti Sándor irodalomtörténész, az MTA levelező tagja, aki az SZDSZ Országos Tanácsának volt tagja a párt megalakulása utáni első években, Selyem Zsuzsa romániai magyar irodalomtörténész és Sipos Balázs irodalomtörténész.

Hodosán Róza – Fotó: Huszti István / Telex
Hodosán Róza – Fotó: Huszti István / Telex

Tamás Gáspár Miklós romániai magyar kommunisták gyermekeként született 1948. november 28-án, gyerekként a vallás és az ókor érdekelte, a kommunizmust, bár foglalkoztatta, elutasította. A Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben, majd 1978-ban törvényesen települt át Magyarországra.

Három cél vezérelte a költözését, mesélte el egy nyolcvanas évek végi interjúban: el akarta mondani az igazságot Erdélyről, olyan közegbe akart kerülni, ahol a magyar bölcseletet érdemes volt művelni, és a romániai tapasztalatok birtokában át akarta gondolni akkoriban érlelődő politikai nézeteit (Valóság, 1989/5.).

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A nyolcvanas évek második felében az amerikai Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, angliai és francia egyetemeken tanított, és – ahogy ő fogalmazott – angol gyerekei lettek (gyermekei: Ábel [1981], Rebecca [1988], Jonathan [1991], Hanna [2005]). Harmincnyolc évesen, 1986-ban járt először nyugaton, külföldi nyomás kellett ahhoz, hogy útlevelet kapjon.

1985-ben vált a demokratikus magyar ellenzék egyik legismertebb alakjává, részt vett a monori találkozón, az egyetlen olyan ellenzéki megmozduláson, ahol népiek és urbánusok, a későbbi MDF és SZDSZ szellemi elitje ült egy asztalhoz. Később az SZDSZ politikusaként került be a parlamentbe, de az 1994-es országgyűlési választáson nem jelöltette magát újra, az MSZP–SZDSZ-koalíció megkötéséről már chicagói vendégprofesszorként értesült. Az SZDSZ-ből 2000-ben lépett ki, nem tetszett neki Demszky Gábor főpolgármester jobbratolódása.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Jóval később, egy 2018-as interjúban marxistának vallotta magát, és a Fidesz és Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusa volt. Ennek ellenére TGM és Orbán között végig megmaradt a tisztelet, amiről Fodor Gábor mesélt korábbi cikkünkben.

Tamás Gáspár Miklós felszólalásaiban kiállt a kisebbségek jogaiért, beszélt polgári engedetlenségről és szabadságról, gyakran felbosszantotta, de még gyakrabban lenyűgözte közönségét. Legemlékezetesebb beszédeiből összeállított válogatásunkat itt tudja megtekinteni.

A filozófus, közíró 74 éves korában halt meg, hosszú betegség után, amiről először 2022 októberében beszélt nyilvánosan.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!