Orgonaművész, operaénekes és oktatópilóta vezeti az új magyar légitársaságot

2022. szeptember 14. – 14:36

Orgonaművész, operaénekes és oktatópilóta vezeti az új magyar légitársaságot
Az Aeroexpress légitársaság gépei a Liszt Ferenc repülőtéren, Budapesten 2022. szeptember 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Budapestet Kolozsvárral, Debrecent Kolozsvárral és Marosvásárhellyel összekötő regionális járatokat indít az Aeroexpress Regional légitársaság – egyelőre egy két hónapos tesztidőszakban. Az új cég vezetésében megtalálható rutinos oktatópilóta, operaénekes és karmester is.

Az Aeroexpress Regional légitársaság hétfőn debütált, amikor bejelentették, hogy járatokat indít a Budapest-Kolozsvár-Debrecen-Marosvásárhely-Debrecen-Kolozsvár-Budapest vonalon. A légitársaság láthatóan élvezi a kormány támogatását is, hiszen a hétfői bejelentésen részt vett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is. Ő azt mondta: a légitársaság tevékenysége találkozik a kormány törekvésével, hogy megkönnyítse a kapcsolattartást az anyaország és Erdély között. A kormány fontos törekvése, hogy a Kárpát-medence nagyvárosai repülőgéppel is elérhetőek legyenek Magyarországról.

De milyen cég az Aeroexpress?

Az Aeroexpress Regional honlapja szerint a cég résztulajdonosa az 1991-ben alapított BASe Airlines Zrt. Az anyacég 3 darab 30 fős Embraer 120-as repülőgépével annak idején már a Malév regionális járatainak üzemeltetésében is részt vett‚ valamint hosszabb ideje Finnországban teljesít menetrend szerinti járatokat a finn állam megrendelésére. 1994 és 2006 között a cég tizenegy mentőhelikoptert és egy merevszárnyú repülőgépet üzemeltetett az Országos Mentőszolgálat megbízásából.

A cég vezetője kezdettől Ármai Zoltán oktatókapitány‚ központi bázisa a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Az Aeroexpress csoportot Somogyi-Tóth Dániel hozta létre‚ aki karmesterként‚ orgonaművészként ismert, valamint ő a ferihegyi Aeropark Repülőmúzeum vezetője is. Az alapító tulajdonosok között találhatjuk dr. Vadász Dániel előadóművész-operaénekest és producert is. A vállalkozás debreceni székhellyel indult, a városnak hangsúlyos szerepet szánnak a jövőben is.

Kisgépek a kisebb forgalmú repülőterekre

Az Aeroexpress láthatóan azokra a városokra fókuszál, amelyek repterei a fapados légitársaságok 180-200 fős gépeit nem tudják megtölteni, de 30 fős kisgépekkel már jobban megérheti a repülés mind az üzemeltetőnek, mind az utasnak. A cég indulásához megvoltak a gyors, gazdaságos fogyasztású kisgépek, a járatfejlesztésnek viszont komoly költségei voltak, derül ki a cég vezetőjével készített interjúból, ami a hvg.hu-n jelent meg. Ezt az állami támogatást a Debreceni Repülőtérnél pályázták meg és nyerték el.

A tervek szerint a járatokat egy kéthónapos próbaidőszakban tesztelik, piackutatási szándékkal. Az eredményeket a tesztidőszak felénél nézik át. Az esetleges folytatásban továbbra is számítanak az állam segítségére, mert Somogyi-Tóth Dániel szerint a regionális repülés Európában jellemzően állami támogatással működne, mivel közszolgáltatás jellegű.

A légitársaság által használt Embraer 120 ER brazil gyártmányú turboprop utasszállítót kifejezetten a rövidtávú, regionális járatok hatékony és gazdaságos üzemeltetésére fejlesztették ki. Hatótávolsága 1750 kilométer, a törzs hossza és a szárnyfesztávolsága egyaránt 20 méter. Két, egyenként 1800 lóerős Pratt&Whitney hajtómű gondoskodik a megfelelő utazósebességről, ami 552 km/óra, a repülőgép maximális utazómagassága pedig 8500 méter.

Dupla W útvonal

A járatok hétfőn, szerdán és pénteken indulnak a Budapest-Kolozsvár-Debrecen-Marosvásárhely-Debrecen-Kolozsvár-Budapest útvonalon, tehát speciális „dupla W” útvonalat végigrepülve szolgálják ki egyszerre több város utasforgalmát is. A jegyárak irányonként 40 és 90 euró között mozognak. Egy Kolozsvár-Budapest út átszámítva 30 ezer forint, plusz 10 ezer forint a csomag. A Debrecenből Erdélybe közlekedő járatok alapjegyárai 17 500 és 18 200 forintba kerülnek.

Kolozsvárra a tiszta repülési idő 50 perc körül van, a reptérre ezekhez a járathoz elég egy órával az indulás előtt kiérni. Ezzel mintegy harmada-fele az utazási ideje az autós utazáshoz képest. Budapestről Kolozsvárra korábban csak sokórás átszállással lehetett eljutni repülővel. A Magyar Hang szerint hamarosan lesz konkurenciája is az Aeroexpressnek: októbertől egy román startup-légitársaság, az Air Connect is menetrendszerűen repül Kolozsvár és Budapest között.

A Malév megszűnése után a legutóbbi terv magyar légitársaság alapítására hamar dugába dőlt: a Sólyom Hungarian Airways egy magyar légitársaság terve volt, amely 2013-ban jelent meg, áll a Wikipédián. Az azt üzemeltetni kívánó Sólyom Hungarian Airways Kft. tisztázatlan eredetű, illetve hiányos pénzügyi háttere miatt viszont sosem kapott hatósági működési engedélyt, ezért a cég sohasem működött légitársaságként és nem rendelkezett légijármű üzemeltetésére szóló engedéllyel sem. Az egyetlen, Budapestet is megjárt működőképes repülőgépüket is szétbontották 2018-ban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!