Repülő bálna után miniszterdömping és Orbán Viktor

2022. július 20. – 12:39

frissítve

Repülő bálna után miniszterdömping és Orbán Viktor
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Lesznek még ennél többen is?” – kérdezte a tusványosszűz fotós kollégánk a bálványosi szabadegyetem nulladik napján a Tankcsapda-koncert alatt, amire szinte egyszerre válaszoltuk, hogy igen, Orbán Viktoron. Kedd este – mint mára kiderült – nyolcezer ember volt kíváncsi Nagy Feró és a Tankcsapda koncertjére, amely Tusványost (hivatalos nevén a 31. Bálványosi Szabadegyetem és Fesztivált) nyitotta meg, és amely fesztivál csúcsfellépője évtizedek óta mindig Orbán Viktor.

Két év kihagyás után rendeznek újra Tusványost, amely több dolog miatt is izgalmasnak ígérkezik. A Fidesz negyedik kétharmados győzelme után először tartanak ekkora találkozót, ám a hangulatot aligha csak az ünneplés határozza meg: a szomszédban háború dúl, a forint árfolyama rekordmélységben, és éppen olyan megszorításokkal él a kormány, ami gyakorlatilag szinte minden családot komolyan érint: a kata gyakorlati kinyírása mellett a rezsicsökkentés is csökkenni, így a rezsiszámla sokaknak nőni fog.

Már a nulladik napon eljöttünk megnézni, hogyan melegíti be a közönséget Nagy Feró és a Tankcsapda, ám kicsit csalódnunk kellett: a legutóbbi tusványosi koncertjén még úgy énekelte Nagy Feró a saját slágerét, hogy „aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni, csalni szoci dolog”, de idén visszafogottabb volt, kihagyta a magas labdát, pedig rajtunk kívül talán várták még páran a színpaddal szemközti fideszes VIP-sátorban. A koncert csúcspontja így nem a dalszöveg, hanem egy hatalmas műanyag bálna volt, amelyet Nagy Feró a közönség közé dobott, miközben a Republic dalát énekelte.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ahogy a programból is kiderül, miniszterdömping van az idei Tusványoson: Gulyás Gergely, Varga Judit, Csák János, Varga Mihály és Nagy István is részt vesz valamilyen beszélgetésen, de legalább ennyire szórakoztatónak ígérkezik, amikor Bayer Zsolt beszél majd a független újságírásról, vagy Huth Gergely az online újságírásról. Sőt, még a partizános Gulyás Márton is vitázni fog Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával. A lehető legtöbb eseményről részletesen beszámolunk természetesen, írásban vagy videóban.

A medve és a város egymás nélkül elképzelhetetlen

Mindenekelőtt a legfontosabb: már a szállásunkra tartva medvével találkoztunk az első napon, ahogy aztán a második nap reggelén, a fesztiválra tartva is. Ennyire soha nem voltunk elkényeztetve, de ez talán annak is köszönhető, hogy idén a Szent Anna-tó közelében van a szállásunk, és ott szokásosan hemzsegnek a medvék. Nem véletlen, hogy faházunkban is minden este a székely kabóca hangjára, azaz a medvét távol tartani hivatott villanypásztor kattogására alszunk el.

A medvehelyzetre Tusnádfürdő polgármestere, Butyka Zsolt is kitért a szerda délelőtti megnyitón. Azt mondta, a medvék és a város egymás nélkül elképzelhetetlen, és azon dolgoztak, hogy biztonságos legyen az együttélés, „a közvilágításon javítottunk, a köztéri gyümölcsfákat kivágtuk, és a kukák is föld alá kerülnének majd”.

Valóban nagyot változott a település és a fesztivál, például a táborhoz vezető utat felújították, és végig kivilágították. A polgármester további fejlesztéseket ígért: bővítik ugyanis a tábor területét, a következő években 6,5 hektárt hozzácsatolnak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Amire viszont senki nem tért ki: nagyon látványosan drágább minden Erdélyben, ahogy a fesztiválon is. Egy deci bor 10-12 lej között mozog (ez most, a cikk megjelenésének pillanatában 800-1000 forint körüli összeg), egy kávé 5-10 lej (400-800 forint), egy gintonic pedig 28 lej (2300 forint körül). Hogy a klasszikus áremelkedés és a forint iszonyatos zuhanása milyen arányban alakítja így, nagyjából mindegy is.

Tusványos és a metafizikai csoda

A szabadegyetemet idén is, mint mindig Németh Zsolt, a magyar parlamenti külügyi bizottság fideszes elnöke nyitotta meg, és elárulta azt a kulisszatitkot, hogy 2020-ban volt egy Tusványos a Dunán, „egy hajón töltöttük a hosszú görbe estét a Covid kellős közepén több százan”. Állítólag senki nem fertőződött meg, és „metafizikai csoda volt” Németh szerint. Tavaly pedig a Zemplénben találkoztak, de ezt a két találkozót hivatalosan nem számolják.

Németh Zsolt – Fotó: Huszti István / Telex
Németh Zsolt – Fotó: Huszti István / Telex

Németh Zsolt beszédéből megtudtuk, hogy a 800 éves Aranybullát és a 100 éves székely himnuszt is ünnepeljük most, illetve hogy Tusványos is csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, hogy május 22. legyen a székely himnusz napja. Ahogy azt is, hogy van gond a világban, és van ok az aggodalomra, és „nem azért vagyunk itt, hogy kikerüljünk ezekből a gondokból pár napra, hanem azért, hogy megtaláljuk a megfelelő alapállást, a megfelelő választ ezekre”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!