Marad mélyen az európai átlag alatt a női képviselők aránya – még a Lászlókból is majdnem annyi van

2022. április 4. – 12:21

Marad mélyen az európai átlag alatt a női képviselők aránya – még a Lászlókból is majdnem annyi van
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A választás után marad nagyjából a megszokott felállás a magyar parlamentben a női és férfi képviselők arányát nézve is.

Eddig a 199 képviselőből 26 volt nő, most pedig 27-en szereztek mandátumot. Összehasonlításul: számításaink szerint csak a László keresztnevű férfi képviselőkből 15 lesz.

A 27 hely felfelé kerekítve 13,6 százalékos arányt jelent.

A 27-ből 17-en (8 Fidesz-KDNP, 8 összefogott ellenzék, 1 Mi Hazánk) országos listáról jutottak be, 10-en egyéniben. A 10-ből 3-an (Orosz Anna, Kunhalmi Ágnes és Szabó Tímea) az összefogott ellenzéki egyéni jelöltjei voltak, a többieket a Fidesz-KDNP indította. A kormánypártok soraiban összesen 15 nő fog ülni, az ellenzéki összefogás pártjai pedig együttesen 11 nőt juttattak a parlamentben. A 27. női képviselő Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese.

(A mostani állás még nem feltétlenül a végleges, az ellenzéki összefogás listáján még elképzelhető mozgás, mert lesz, aki nem ül be végül a parlamentbe, de a változások várhatóan nem fogják befolyásolni a nemek arányát.)

A Fidesz nagyarányú győzelme a nők arányát is nagyban alakította. Az egyéni jelöltek között az összefogott ellenzéknél nagyjából minden ötödik nő volt, míg Fidesznél csak minden tizenötödik.

Nemzetközi összehasonlításban ezzel a 27 női képviselővel, a 13,6 százalékos aránnyal nagyon le vagyunk maradva. Az Interparlamentáris Unió parlamenti adatbázisa, a Parline márciusban frissített listáján Magyarország az eddigi 13 százalékkal a 151. helyet foglalta el nem egészen kétszáz ország közül a női képviselők parlamenti arányát nézve. Most elő fogunk lépni egyet a 150. helyre, megelőzve a 13,4 százalékos Máltát

Európában a svédeknél, a finneknél és a norvégoknál valósul meg ezen a téren a legteljesebben az egyenlőség, ezekben az országokban megközelítőleg ugyanannyi férfi és nő van a parlamentben (46,1, 45,5 és 45 százalék a női képviselők aránya). 40 százalék fölötti arányt találni a spanyoloknál, a svájciaknál, a belgáknál, az osztrákoknál és a hollandoknál is. Az európai átlag körülbelül 31, a globális 26 százalék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!