Egy 13 éves srác lett az első, aki tényleg kipörgette a Tetrist

2024. január 3. – 23:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 13 éves oklahomai Tetris-játékos, Willis Gibson (alias Blue Scuti) lett az első ember, akinek sikerült tényleg végigvinnie, vagyis kifagyásig nyomnia a Nintendo legendás konzoljára, a NES-re 1989-ben kiadott Tetrist, amire az elmúlt 34 évben csak egy kifejezetten erre megalkotott mesterséges intelligencia volt képes.

Gibson még december 21-én hozta össze az egészen valószerűtlen eredményt, de csak a YouTube-csatornájára tegnap töltötte fel az erről készült videót, ahol jól látszik, hogy igazából ő maga sem hitte el, hogy sikerült neki a dolog. Hogy miért, ahhoz nem árt tisztában lenni a NES-es Tetris alapszabályaival és történetével, mert bár alapvetően nem egy túl bonyolult játék, és okkal hiheti bárki azt, hogy addig megy, amíg be nem telik a képernyő, nem egészen ez a helyzet.

A NES-es verzióban a játékos minden tizedik letakarított sor után szintet lép, amivel 1-től 10-ig minden alkalommal egyre gyorsabb lesz a játék, ezután pedig a 13-as, 16-os, 19-es és 29-es szinten jön egy újabb ugrás. A 29-es szinten már annyira gyors a játék, hogy szinte képtelenség tartani vele az iramot, de vannak olyan technikák, amelyekkel a legjobb játékosok versenyben tudnak maradni. Az egyik ilyen az, amit Thor Aackerlund is használt, aki állítása szerint már a '90-es években eljutott a hivatalosan nem létező 30-as szintre, húsz év múlva pedig egy videóval bizonyította, hogy nem a levegőbe beszélt.

Aackerlund már annak idején sem rendeltetésszerűen nyomkodta a gombokat, hanem lényegében rezegtette rajtuk a hüvelykujját, amivel sokkal gyorsabban tudott reagálni. Ez a hypertapping nevű módszer ugyanakkor rettentően nehéz is volt, és egészen 2018-ig kellett várni arra, hogy az akkoriban aktív kompetitív játékosok is elkezdjék ezt használni a hagyományos irányítás helyett. A következő években aztán többször is megdőlt a rekord, de az igazi áttörést egy még újabb módszer, a rolling hozta el, ahol már nem a gombokat próbálták meg egyre gyorsabban nyomkodni, hanem azokat lenyomva a kontroller alját kezdték el az ujjaikkal végigütni. Ha valakit ennél is mélyebben érdekel ez a téma, itt van róla egy remek videó.

Ahhoz kellett némi idő, hogy ez a módszer beérjen, de 2021-ben kiderült, hogy ez még az addigi megoldásoknál is sokkal jobb, és nem kellett sok idő ahhoz, hogy a legjobb játékosok eljussanak a 146. szintig. Itt aztán egy újabb kihívás várta őket, a játék ugyanis láthatóan egyre közelebb került a határaihoz – a tetrominók színe megváltozott, és bár így is sikerült egyre nagyobb szintekre eljutni, a vizuális hibák egyre rosszabbak lettek. Menet közben valaki egy tökéletesen játszó mesterséges intelligenciát is ráeresztett a Tetrisre, hogy kiderüljön, mi vár még a játékosokra, és így kiderült, hogy a 157. szinten az egész egyszerűen kifagy. Frissítés: illetve csak kifagyhat, attól függően, hogy pontosan mi történik a játékban, tovább is lehet játszani – ahogy az itt látszik, a tetrisező MI a 237. szinten fagyasztja ki a játékot.

Ez nyilván nem túl meglepő, hiszen a fejlesztők már azzal sem terveztek, hogy valaki túljut a 29. szinten, de az nyilvánvaló, hogy bár az nem volt a játék igazi vége, a teljes kifagyásnál tovább már nehéz lenne játszani. Persze a tetrises közösség már most azon pörög, hogy el lehet-e kerülni valahogy a kifagyást – például azzal, hogy nem egy, hanem két sort tüntetnek el egyszerre –, de az biztos, hogy a 13 éves Willis Gibson elmondhatja magáról, hogy ő az első ember, aki kijátszotta a Tetrist. Ha valakit érdekel, hogy hogy csinálta, alább meg tudja nézni az egészet:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!