Jamie Lee Curtis átvette az Oscar-szobrocskáját, majd furcsa kérdéseket kapott magyar származásáról és elénekelt egy magyar gyerekdalt

2023. március 13. – 14:46

Jamie Lee Curtis átvette az Oscar-szobrocskáját, majd furcsa kérdéseket kapott magyar származásáról és elénekelt egy magyar gyerekdalt
Jamie Lee Curtis pózol a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal – Fotó: Mike Blake / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Jamie Lee Curtis a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott szerepléséért megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart. A 64 éves színésznő mindenkinek megköszönte a díjat a filmje összes szereplőjétől kezdve stábtagjain át a családtagjaiig. A színésznő a magyar származású Tony Curtis és Janet Leigh lánya, de édesapjához hasonlóan már ő is az Egyesült Államokban született.

A díjátadót követő sajtótájékoztatón kapott egy olyan újságírói kérdést – ahogy a Népszava kiszúrta –, hogy mennyire érzi magyarnak magát, amire rávágta, hogy nagyon büszke magyar örökségére.

Ahogy a videóban is látható, 3.50 körül indul a színésznő magyar gyökereire vonatkozó rész. Itt a színésznő egy Anikó néven virtuálisan bejelentkező, idősebb hangú újságírónőnek először elmondja, hogy édesapja, Tony Curtis valóban Magyarországról származik. Együttérzően vicceskedik arról is, hogy a színésznő szerint a home office-ból bejelentkező újságírók mennyivel rosszabb helyzetben vannak, mint a teremben ülők. Otthonról kell dolgozniuk, miközben minden jóból kimaradnak a jelenlévő kollégáikhoz képest – és a gyerekeik rumliznak körülöttük, a férjük meg csalja őket. Aztán egyszer csak azt mondja, hogy „do not cancel me!”, ami utalás a cancel culture-ra vagy magyarul eltörléskultúra, ami olyan szakmai körökből való kiközösítésre vonatkozik, amikor valaki bántó vagy vállalhatatlan dolgot tesz vagy mond. Felfogható ez úgy, hogy az online bejelentkező újságíróktól kér így korábbi viccelődése miatt elnézést.

Majd jön a virtuálisan jelenlévő újságírónőtől egy újabb kérdés, hogy tekinthetjük-e ezt a díjat egy félig magyar Oscarnak, amire Jamie Lee Curtis udvariasan azt válaszolja, hogy „ó, igen, az alsó felét mindenképp” – rápillant a szoborra, majd amikor a kérdező azt firtatja, hogy hány százalékban magyar (ő vagy a díj, ez nem világos), a színésznő elvicceli a választ, és elkezdi énekelni a Katica, katica felmászott a fára / leesett, leesett, kitörött a lába kezdetű gyerekdalt, (amely Mókuska, mókuska kezdéssel is ismert). Curtis vélhetően úgy értelmezte a kérdést, hogy ő mennyire tud magyarul.

„Szeretem a magyar örökségemet – mondja, körbenéz, majd megállapítja: – nagyon elcsendesedett a terem.”

Nagyjából ennyi a friss Oscar-díjas színésznő magyar származására vonatkozó rész. A színésznő ugyanitt korábban egyébként arról is beszél, hogy „kibaszottul több nőre lenne szükség mindenhol és mindenütt!”

Jamie Lee Curtis egyénként 2021 nyarán Mátészalkára látogatott, ahova Hanusi Péter polgármester meghívására érkezett, és ahonnan nagyszülei annak idején az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak. Jamie Lee Curtis édesapja, Tony Curtis többször járt a városban, ahol személyes relikviáiból kiállítást rendeztek be és kávézót is elneveztek róla.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!