Ungváry: Példátlan, hogy nem reagált a magyar kormány arra, hogy Oroszország nekiment egy magyar nő II. világháborús emlékiratának

2024. június 29. – 21:19

Másolás

Vágólapra másolva

Ungváry Krisztián példátlannak nevezte, hogy Oroszország egy milánói könyvbemutatón reagált egy, a II. világháborúról szóló biográfiai könyvre. A történész úgy fogalmazott:

„Különösen példátlan, hogy egy ilyen agressziót, amit a magyar kultúra és minden szenvedő magyar állampolgár ellen elkövetnek, nem követ azonnal magyar diplomáciai tiltakozás, nem hívják be az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba”.

Több mint egy hete Milánóban mutatták be Polcz Alaine Asszony a fronton című könyvét. A helyszínen szót kért egy orosz diplomata, aki Oroszország nevében azt állította, hogy a könyv elfogult és „előítéletes víziót teremt Oroszország befeketítése” érdekében. „Nem vagyunk ez ellen a könyv ellen, de önmagában, a történelmi tényektől elválasztva sajnos csúnya képet fest Oroszországról és az orosz történelemről” – idézi a HVG az orosz diplomatát, aki a helyszínen hozzátette, „rossz vége lesz az Orosz Föderáció démonizálásának”.

Polcz Alaine életrajzi könyve 1991-ben jelent meg Magyarországon. Arról szól, hogy a szovjet katonák milyen borzalmakat követtek el a II. világháború alatt a civil lakossággal szemben. Polczot megerőszakolták, amibe majdnem belehalt, saját gyereke soha nem lehetett később. Ungváry szerint Polcz története a magyar tényirodalom egyik legmegrázóbb alkotása.

„Az, aki a nemi erőszakot tagadja, bagatellizálja és kicsinyíti tulajdonképpen azért teszi, mert legitimnek tartja az akkoriakat” – fogalmazott Ungváry, aki szerint ezt mutatja az is, amit az orosz katonák napjainkban Bucsában, Irpinyben vagy más ukrán városokban tettek. Hozzátette, Oroszországban a '90-es években pozitív fogadtatása volt a biográfiának.

2017-ben egy magyar férfi öntötte le a Szabadság téri szovjet emlékművet festékkel az erősödő orosz befolyás ellen tiltakozva. Erre egy csecsen turista megfenyegette őt és bocsánatkérő videót vetetett fel vele. Ungváry felhozva ezt az esetet azt mondta: 2024-ben már nincs szükség arra, hogy Magyarországon csecsen turisták vegyenek bárkit rá erre, „megteszi ezt helyettük a magyar kormány”. Kiemelte, hogy az EU azért nem tudta közös nyilatkozatban elítélni többek között a 444.hu Oroszországból való kitiltását, mert a magyar kormány ezt bojkottálta. Ungváry szerint „ennél mélyebbre a magyar diplomácia nemigen süllyedt az elmúlt száz évben”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!