Demeter Szilárd: Bödőcs elkezdett átmenni kritikátlan ellenzékibe, és egyre butábban csinálja

2023. június 26. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az „elhatárolódók meg a hisztériázók kórusá”-nak nevezte Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a Mandiner podcastjában azokat, akik a Libri felvásárlása miatt tiltakoznak, majd arról beszélt, hogy szerinte az egy piaci tranzakció volt, és később is piaci alapon kell eldönteni, hogy mely szerzőket és könyveket kell támogatni, írja a műsorról a 24.hu. A podcastban Demeter olaszországi és amerikai példával alátámasztva magyarázta el, hogyan működik egy piaci kiadó.

„Valahogy meg kellene értenie a népszavásoknak is a kapitalizmus logikáját: ha valaki piaci cégként viselkedik, akkor elsősorban a profit a lényeges a számukra, ami azt jelenti, hogy azt nézi meg, hogy mely szerzőket lehet eladni” – mondta. Miután arról beszélt, hogy a kiadó szerinte nem ideológiavezérelten működik, rátért Bödőcs Tiborra is, aki korábban hosszú posztban reagált arra, hogy a kormányközeli MCC lett a Libri Csoport többségi tulajdonosa.

„Többek között Bödőcsön keresik meg azt a pénzt, amit a szépírókon elveszítenek” – mondta Demeter, aki szerint ezzel semmi baj nincs.

Bödőccsel egyetlen problémám van, nekem legalábbis személy szerint, hogy ő lehetett volna egy magyar Dave Chappelle, és elképesztő szükségünk lenne egy ilyen magyar Dave Chappelle-re, aki elgondolkodtató módon mindenkibe beleáll, ideológiavezéreltségtől függetlenül, és ő ezt a renoméját rombolja le azzal, hogy elkezdett átmenni agitpropba, ilyen harcos-karcos, kritikátlan ellenzékibe. Ráadásul egyre butábban csinálja. Én sajnálom, mert tehetséges a gyerek"

– mondta.

A podcastban szó esik még Tóth Gabiról, akit Demeter szerint azért kell támogatni, mert elképesztően jó énekesnő, dicsérte a Carson Comát, amiért „legalább hangszereken zenélnek”. A Carson Coma pár év alatt vált az ország legkeresettebb rockzenekarává, rendszeresen telt házas koncerteket tartanak, az After Podcastban a zenekar felével, Héra Barnabással, Fekete Giorgióval és Gaál Péterrel Sajó Dávid beszélgetett politikai töltetű dalszövegekről, gyanús módon lemondott brüsszeli koncertről és az új hangzásukról, a beszélgetést itt tudja meghallgatni újra.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, két hete a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata lett a Libri Csoport többségi tulajdonosa, amivel a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac legnagyobb szereplőjévé vált. Az MCC eddig is résztulajdonos volt a kiadóban, de az érintettek korábban tagadták, hogy ennek bármilyen hatása lenne a boltok kínálatára. Tavaly nyáron ugyanakkor olvasói jelzéseket kaptunk arról, hogy az egyik üzlet „ajánlott” szekciójában feltűnően sok a gendertémát kritikus szemszögből tárgyaló könyv, ebben a cikkben megpróbáltunk utánajárni, mennyiben tapasztalható tendenciózus jobbra tolódás. A Libri tulajdonosváltására Bödőcs Tibor hosszú posztban reagált, ezt ebben a cikkben foglaltuk össze.

A beszélgetésben szóba kerül Nagy Ervin is, az ő közéleti aktivitásával kapcsolatban a műsorvezető megemlíti azt is, hogy a színész a Telex stúdiójában is járt nemrég. Demeter Szilárd azt mondta, Nagy Ervin politikai kiállása pótcselekvés. „Másrészt, ha őt valóban építik, egyfajta ellenzéki leadernek, akkor ez az egész történet a végén Nagy Ervinnek fog fájni” – mondta, szerinte ugyanis egy szavazáson nem kapna túl sok voksot. „Amikor bemegy a harcore politikai térbe és leaderré válik, akkor a saját profi politikusai fogják megenni” – fogalmazott Demeter.

Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színész június közepén egyórás videós interjút adott a Telexnek, a beszélgetésben számos téma szóba került, többek között például az is, hogy mit gondol Rákay Philipről, akivel nemrég facebookos üzengetésben vitáztak egymással. Ez azzal kezdődött, hogy a NER-közeli üzletember június 2-i posztjában kritizálta Nagy Ervint, amiért kiáll a tanárok ügye mellett. Erre a színész „Dear Kálmán” megszólítással, hosszú posztban szólt vissza Rákay Philipnek, megemlítve azt is, hogy személyesen is összefutottak a pesti belvárosban, a Haris közben, de akkor írása szerint az egykori zenetévés úgy vonult el mellette, mint Gőgös Gúnár Gedeon. Erre reagált Rákay 11 pontban, köztük azzal, hogy elvinné Nagy Ervint egy körre az egyik „aranymercijével”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!