Történelmi változásra készül a Netflix: jöhetnek a reklámok

2022. április 20. – 06:28

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint kedden éjszaka tette közzé a Netflix a legfrissebb, első negyedéves gyorsjelentését, ami – hiába a kiemelkedően magas profit – nagyon negatívra sikerült: a cég ugyanis nemhogy kétmillióval megnövelte volna az előfizetői számát, hanem elveszített 200 ezer előfizetőt. Igaz, ez részben azzal magyarázható, hogy Oroszország ukrajnai inváziója miatt 700 000 fiókot veszített, miután leállította oroszországi szolgáltatásait, de ezt figyelembe véve is jóval elmaradt a várakozásoktól.

Emiatt a cég vezérigazgatója, Reed Hastings a jelentés ismertető tájékoztatóján két lépést jelentett be – írja a thenextweb.com. Az egyiket már korábban pedzegették, így ez kisebb újdonságot jelent: mielőbb radikálisan korlátozzák a jelszómegosztás lehetőségét. A becslések szerint 100 millió néző ma ingyen használja a szolgáltatást (egy előfizető négy fiókot hozhat létre).

A Netflix szerint a jelszómegosztás elleni rendszer globális bevezetése körülbelül egy évet vesz igénybe. A cégvezetés azt is belebegtette, hogy talán nem szüntetik meg teljesen a jelszómegosztást, hanem inkább díjat kérnek érte. Ez arra utal, hogy a vállalat fontolóra veheti egy megosztott csomag felajánlását olyan emberek számára, akik esetleg nem egy háztartásban élnek, bár ezt nem pontosították.

Az igazi nagy meglepetést másik lépés hozhatja el: szinte biztosnak tűnik ugyanis, hogy a Netflix a későbbiekben bevezet „egy reklámokkal támogatott szintet”.

Hastings azt mondta, hogy a vállalat most már „elég nyitott” a reklámokkal támogatott előfizetések felé, miután évekig ellenezte azokat: „Azok, akik követték a Netflixet, tudják, hogy ellenzem a reklámok bonyolultságát, és nagy rajongója vagyok az előfizetések egyszerűségének. De bármennyire is rajongok ezért, nagyobb rajongója vagyok a fogyasztók választási lehetőségének, és van értelme annak, hogy azok a fogyasztók, akik alacsonyabb árat szeretnének és elviselik a reklámokat, azt kapják, amit akarnak.”

Bár a streamingszolgáltatásoknál megszokott, hogy reklámokkal támogatott szintet kínálnak, ez drámai váltás egy olyan vállalat számára, amely a reklámok hiányát identitásának részévé tette. 2019-ben Hastings nyíltan tagadta azokat a pletykákat, amelyek szerint a Netflix reklámokkal támogatott modellre állna át – idézi fel a cikk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!