Egyre több ország tiltja, a bolygónak is káros, de elpusztíthatatlan a manórúd

2024. május 31. – 05:47

Egyre több ország tiltja, a bolygónak is káros, de elpusztíthatatlan a manórúd
Egy londoni vape-bolt 2023-ban – Fotó: Mike Kemp / In Pictures / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába folytatnak szélmalomharcot a világ kormányai a dohányzás ellen, az utóbbi években a cigarettázás újabb és újabb alternatívái lettek egyre népszerűbbek. Ezek közül is kitűnnek az eldobható elektromos cigaretták, amik a néhány száz slukkos kiszereléstől egészen a tízezres slukkos méretig elérhetők a legkülönfélébb ízekben.

Magyarországra néhány éve az Elf Bar nevű verzió tört be, azóta azonban számtalan különböző változat elérhető világszerte, és így nálunk is – igaz, hogy itthon kivétel nélkül illegálisan. Felbukkanásuk óta ráadásul sok minden kiderült ezekről az eszközökről, emiatt hozzánk hasonlóan több országban is korlátozták a beszerezhetőségüket. Sőt olyan ország is van, ahol már a teljes tiltást készítik elő.

Az elmúlt években a különböző dohányzóhelyiségekben, kocsmák előtt, vagy csak az utcán sétálva a megszokott cigiszagba időnként parfümös, vattacukros, édes illat keveredett. Ennek azonban nem mindig a féltéglányi vape-ek, azaz ízesített folyadékokkal töltött elektromos cigaretták az okozói. Sokan szorongatnak ugyanis a szivárvány minden színében pompázó rudakat, vagyis Elf Barokat, vagy ahogy a magyar szleng elkeresztelte őket, manórudakat is.

Amikor az Elf Bar először megjelent a környéken, csak találgatni lehetett, hogy mi van benne. Azt mindenki sejtette, hogy a hagyományos cigarettához hasonlóan káros, de senki sem tudta, miért, mi van egy ilyen rúdban, hogy működik, mit is szívunk be pontosan, ha befizetünk egyre.

Az elektromos cigaretták hagyományosan egy akkumulátorból, valamilyen folyadékból (liquid) és egy vaporizátorból, azaz a folyadék elpárologtatásáért felelős elemből állnak. Az akkumulátor felhevíti a vaporizátort, ami pedig a folyadékot átalakítja gőzzé, ez az, amit az ember beszív.

Az alapvető különbség a nagyobb, többször használatos, szétszerelhető eszközök és az eldobható e-cigik között, hogy előbbiekben utántölthető a folyadék, utóbbiakban viszont többnyire egy adott mennyiség található, ami ha elfogy, akkor az eszköz a kukában végzi. Ezek az eszközök itthon is töretlen népszerűségnek örvendenek, hiába törekedett a NAV már két éve is a piac felszámolására. Megkerestük a NAV sajtóosztályát is, kérdésünkre elmondták, hogy az eszközök itthoni felbukkanása óta

csaknem 76 ezer Elf Bart vontak ki a forgalomból, több mint 860 millió forintnyi árut lefoglalva, és összesen 20 millió forint bírságot szabtak ki a terjesztőkre, akik ellen több büntetőeljárás is indult.

A NAV válaszából kiderül az is, hogy „az Elf Bar és a Poco Bar (az eldobható e-cigik egy másik népszerű márkája) a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban”. Lenne, ugyanis hazánkban semmilyen módon sem engedélyezett az eszközök értékesítése.

Nikotintartalmuk ugyanúgy függőséget okozhat

Az elektromos cigaretták melletti legnagyobb érv általában az, hogy kisebb egészségi kockázatot rejtenek, mint a hagyományos dohánytermékek, hiszen általában alacsonyabb a nikotintartalmuk, és hiányoznak belőlük az olyan káros anyagok, mint például a kátrány, végtére is nem füstöt, hanem gőzt tüdőznek le a használók.

A valóság ezzel szemben az, hogy a színes, gyerekjáték kinézetű eszközök a fiatalok körében is népszerűek, akik így tökéletes kapudroghoz jutnak a dohányzáshoz. Az Elf Bar és különböző változatai nemcsak a dohányzás reflexére szoktatják rá használóit, de néhány százalékos nikotintartalmuk akár mérgezést és függőséget alakíthat ki. A manórudak ráadásul az illatos felhőik és kompakt méretük miatt bárhol elszívhatók, ezért pikkpakk elfogyasztható akár egy doboz ciginek megfelelő mennyiségű nikotin ezzel a módszerrel. A Poco Bar tartálya például akár 10 ezer szippantásnyi folyadékot is tartalmazhat, amelyet akár egyszerre, szünet nélkül is bevihet a szervezetébe a fogyasztó a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint.

Az Országos Mentőszolgálat a 24.hu kérdésére korábban azt közölte, hogy 2023-ban 96 esetben riasztották őket nikotinfogyasztással összefüggő panaszok miatt, és ebből 93 esetben kiskorú volt az érintett.

A témában készült tanulmányok azonban árnyalják azt a képet, hogy a kiskorúak az eldobható termékekről számottevően áttérnének a hagyományos dohányzásra. Januárban például Ausztráliában betiltották az egyszer használatos vape-eket, a döntést azonban egy korábbi tanulmány vitatja. E szerint kevés a bizonyíték a kapudroghatásra a fiatalok körében, annál több viszont a leszokófélben lévő felnőtt dohányos, akiknek segítséget nyújtanak az e-cigik, hiszen ők fokozatosan tudják velük csökkenteni a bevitt nikotinmennyiséget.

A londoni Queen Mary Egyetem kutatása szintén arra az eredményre jutott, hogy nem bizonyítható az összefüggés a fiatalkori e-cigizés és a későbbi dohányzás vagy nikotinfüggőség között. Amit azonban mindkét tanulmány kiemel, az az adatok hiánya, az e-cigizés hatásait ugyanis egyelőre meglepően keveset kutatták.

Még jobban megnehezíti az elektromos cigaretták piacának feltérképezését, hogy szinte havonta bukkannak fel újabb és újabb márkák, variációk. Ahogy a NAV fogalmaz egy áprilisi razziákról szóló beszámolójában, az „álnevek mögé bújó, közösségi oldalakon hirdető eladók kis- és nagytételben, személyes átvétellel vagy akár postázással is kínálják a termékeket. Többen közülük újdonságokat is hirdetnek, mint például a Tornado Bang vagy a Razz Bar. Ezeket az Elf Barhoz hasonló, legtöbbször nikotintartalmú folyadékkal töltött, ízesített dohánytermékeket az eddigieknél is nagyobb, akár tizenötezer slukkos kiszerelésben is kínálják.”

Összességében tehát nem véletlen, hogy Európa-szerte is egyre több szigorítás lép életbe az elektromos cigaretták ellen. Hollandiában például tavaly év elején tiltották be az ízesített (nem dohányízű) eszközök értékesítését. Idén januárban a britek is hasonló lépésre szánták el magukat, egy országos kérdőívre beérkezett válaszok alapján minden eldobható elektromos cigarettát be fognak tiltani.

Az igazi vesztes a Föld

A másik égető probléma az eldobható e-cigikkel éppen az, hogy eldobhatók. Minden Elf Barban, Poco Barban és e-cigiben a külső, színes műanyagborítás alatt ugyanis akkumulátor található, ezeket azonban nem lehet belőlük eltávolítani anélkül, hogy szétszerelnénk őket, annak ellenére, hogy bőven többet bírnak, mint ahány slukkra az eszközöket tervezték. Egy 2022-ben megjelent cikkben például arról írtak, hogy

hogy az Egyesült Királyságban másodpercenként két e-cigit dobnak ki. Ez éves szinten több millió darabot jelent és annyi lítiumot, amiből nagyjából 1200 elektromosautó-akkumulátor készülhet.

Amerikában sem jobb a helyzet, ott másodpercenként 4,5 e-cigi landol a szemétben. Ez egyből kettős probléma, hiszen amíg a tudósok szerint a lítium használatával azért van probléma, mert más, környezetkímélő iparágaktól (mint például az elektromosautó-gyártás) veszi el az értékes nyersanyagot, addig a lítium bányászata maga is rendkívül környezetszennyező. „Nem dobhatjuk ki ezeket az anyagokat – a lítium az egyik olyan nyersanyag, ami a zöld gazdaságot működteti” – érvel Mark Miodownik, a University College London professzora. A lítium ugyanis minden akkumulátorban megtalálható, az e-cigik élettartama miatt azonban nagymértékben elpazarolódik.

De probléma az is, hogy Európában alig van lítium, és az előállítása is gondokat okoz. Tavaly egy aprócska portugál falu küzdelmét kísérhette figyelemmel a világ, de Covas do Barroso alig 200 lakója végül elbukta a harcot a falu szomszédságába tervezett lítiumbánya ellen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!