Városprofil: Iaşi, a bevásárlóközpontok központja

2008. május 22. – 13:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szoftverfejlesztő céget és call-centereket érdemes nyitni Románia második legnagyobb városában.

Románia keleti felén, Moldvában egyértelműen Iaşi (Jászvásár) a húzóváros: a szűkebb térségben a szerepe ugyanaz, mint Kolozsvárnak vagy Temesvárnak. A kontraszt viszont annál is erősebb, mert ugyan Moldvában ígéretes fejlődési potenciál rejlik, de a térség nem áll túl jól mondjuk Bukaresthez képest. A 320 ezres Iaşi Románia második legnépesebb települése. A városban az üzleti élet majd' minden területén jelentős vállalkozások indultak be, sok a külföldi befektető. A prímet az informatikai cégek viszik, az infotechnológia területén a legerőteljesebb a növekedés. A városban számos szoftverfejlesztő telepedett meg, kihasználva azt a tényt, hogy öt állami és három magánegyetemen több mint 60 ezer diák tanul a városban – írja 157. számában a BIZ Magazin . A városprofilok sorozat korábbi írásai: >> Arad, ahol ingatlanba éri meg befektetni >> >> Brassó, ahol az ipari parkok zöldülnek >> >> A Nagy-Bukarest biznisz >> >> Városprofil: Craiova, ahol minden út a Fordhoz vezet >> A hagyományos iparágak közül a textil- és a gyógyszeriparban történtek jelentős befektetések. Jelenleg a privatizálás előtt álló Antibiotice Iaşi csigázza leginkább a szakmai befektetők fantáziáját. A cég meglepő ütemben, évről-évre növelte forgalmát, míg 2006-ban majdnem elérte a 200 millió lejt (55 millió eurót).

A másik izgalmas fejlemény

az amerikai Delphi Packard autóalkatrész-beszállító megjelenése. A vállalat 1997 óta már két üzemmel van jelen Romániában: előbb a Bánságban, Nagyszentmiklóson és Boroskisjenőn vetette meg a lábát. A két gyárban többek közt a Reanult Twingo és a Mercedes C osztály autóvillamossági alkatrészei készülnek, az alkalmazottak száma meghaladja a tízezret.

A Delphi Iaşi-ban „barnamezős” beruházásba kezdett, vagyis egy létező üzemet bérelt ki, melyben dízelmotorokhoz gyárt szivattyúkat és injektorokat. A cég 100 millió eurós beruházásban gondolkozik, az új üzemben ezren kapnak munkát. A város olyan hosszú távú fellendülést vár ettől, mint amilyent Piteşti-en lehetett tapasztalni a Reanult, és mint amilyenben Craiova reménykedik a Ford megjelenése után.

A már évek óta a városban jelen levő cégek közül érdemes kiemelni a Ceramica Iaşi-t, mely 20 millió eurós beruházással 2009 elejére a gyártókapacitás megháromszorozását tervezi; de a Casa Autót, az első hazai tőkével működő plázabefektető vállalatot, a Iulius Mallt, a Kosaromot, a Mark Pharmaceuticst, a Ness Romaniát, a Siemenst és az ország egyik legnagyobb kiadóvállalatát, a Poliromot is fontos megemlíteni.

Az itt befektetők nemcsak a regionális vezető szerepet veszik figyelembe, hanem azt is, hogy a város hídfőként működik Moldova Köztársaság, Ukrajna és a volt szovjet köztársaságok felé.

Iaºi adatlapja

Kezdõ fizetés Minimum: 150-200 euró Átlag: 300-350 euró Maximum: 400-450 euró
Középvezetõi fizetés Minimum: 500-600 euró Átlag: 700-800 euró Maximum: 900-1200 euró
Irodák átlagos bérleti díja (nm/hó) Belvárosban 15 euró plusz TVA (áfa), a városközpont szélén, külvárosokban 10-12 euró
Kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díja (nm/hó) Utcára nyíló üzletekben 45 euró négyzetméterenként, bevásárlóközpontokban 37-40 euró
Befektetésre érdemes területek call-centerek, informatikai és egyéb szolgáltatások, ingatlanfejlesztés, turizmus
(Az adatok a Professional, illetve a Cushman & Wakefield Activ Consulting jelentéseibõl származnak)

Az ingatlanpiacon jelentős fejlesztések futnak

egymással párhuzamosan, lakópark, irodaház és kereskedelmi felület egyaránt van köztük. A Felicia Shopping Centert 2007 nyarán vásárolta fel több mint 40 millió euróért az ING Real Estate. Az Art Instal nevű építőipari vállalat 4-6 millió euróért fejleszt egy 64 lakásból álló lakóparkot.

Egy izraeli részvénytársaság, a Hatzlacha a város központjában épít lakóparkot, a projektet az Egnatia Bank finanszírozza. A Palas fantázianevű ingatlanos projekt 200 millió eurót fog megmozgatni.

Kiskeredelemben új szereplőnek nehéz áttörést elérnie Iaşi-ban, mert a városban máris tíz bevásárlóközpont működik. A nagy raktáráruházak közül jele van a Metro és a Selgros, a hipermarketek szegmensét a Carrefour és három Kaufland-üzlet képviseli, a szupermarketekét pedig a Billa és a G'Market. A diszkontáruházak közül a Plus Discount van jelen a városban.

Ide kapcsolódik, hogy a német Lidl & Schwartz csoport bejelentette, hogy üzletet fog nyitni a városban, és egy másikat a közeli Paşcani-ban. Ami a plázákat illeti, kettő is működik: a Iulius Mall és a Moldova Mall.

Mibe érdemes most Iaşi-ban befektetni?

Most szolgáltatási központokat érdemes a városba telepíteni – például ilyenek a telefonos ügyfélszolgálatok, a call-centerek, mondja Alina Rafailă , a PriceWaterhouseCoopers adóosztályának vezető menedzsere. A jól fejleszthető szolgáltatások körébe tartozik a szállítmányozás, a raktározás és áruforgalmazás Dél-Ukrajnába és Moldova Köztársaságba, de van perspektíva az élelmiszer- és a textiliparban és a turisztikában is.

Rafailă becslése szerint Iaşi-ban három év alatt a jelenlegi 3690 euróról 5400-ra nő az egy főre eső össztermék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!