Gyorsított belépési folyamatban ígért segítséget az EU Ukrajnának

2022. április 9. – 07:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
Von der Leyen és Zelenszkij Kijevben – Fotó: Janis Laizans / Reuters
Von der Leyen és Zelenszkij Kijevben – Fotó: Janis Laizans / Reuters

Pénteken Ukrajnába utazott Ursula von der Leyen, aki Bucsa meglátogatása után Zelenszkij elnökkel is találkozott Kijevben. Von der Leyen átadott egy kérdőívet az ukrán elnöknek, mint a sajtó előtt elhangzott, a papíros továbbvezeti Ukrajnát annak érdekében, hogy elérjék az EU-tagjelölti státuszt, írja a BBC.

Von der Leyen azt is elmondta, hogy „segíteni fogják Ukrajnát annak érdekében, hogy a folyamat befejezése heteket vegyen igénybe, ne éveket”, mivel a háború miatt szükség van a felgyorsított intézkedésekre. „Oroszországot gazdasági és technológiai hanyatlás várja, miközben Ukrajna az európai jövő felé menetel” – fogalmazott.

Zelenszkij biztosította az újságírókat és az EU-elnököt, hogy egy héten belül elkészül a borítékban megkapott kérdésekkel. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője eközben arról beszélt, hogy az EU 7 millió eurót különített el Ukrajna támogatására a háborús bűncselekményre vonatkozó bizonyítékok összegyűjtésében és a Nemzetközi Büntetőbíróság elé vitelében. Hozzátette, az EU-küldöttek hamarosan visszatérnek Kijevbe, és úgy gondolja, a nagykövetségek követni fogják példájukat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!