Megtiltották az oroszországi Tatárföld vezetőjének a Moldovába való belépést, küldöttsége agresszióval reagált

2023. április 22. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Kellemetlen érzés lehet, amikor több órát utazik az ember repülővel, majd leszálláskor közlik vele, hogy nem léphet be az országba, vissza kell fordulnia. Hasonlóképp járt Rustam Minnihanov, az Oroszországhoz tartozó Tatár Köztársaság vezetője is, akitől Moldova hétfőn megtagadta a belépést. Az orosz nagykövetség egy tagját pedig nem kívánatos személynek nyilvánították, ezért el kellett hagynia az országot.

Igor Grosu, a moldovai parlament elnöke, a News.ro beszámolója azonban tisztázta: Tatárföld elnökét még gépe felszállása előtt tájékoztatták arról, hogy ebben az időben nem tanácsos Moldovába jönnie, ezt viszont figyelmen kívül hagyta, rágalmazásokat fogalmazott meg, ráadásul az őt kísérő küldöttség tagjai állítása szerint nagyon agresszívek voltak a chișinăui repülőtér határrendészetének alkalmazottjaival.

A Moldova fővárosának repülőterén kialakult botrány kapcsán a moldovai tisztviselő úgy vélte, hogy a hatóságok helyesen jártak el, a nem kívánatos vendégeket pedig minden alkalommal vissza fogják fordítani. A repülőtéren tapasztalt agresszív viselkedést pedig nem tolerálják.

Rustam Minnihanov egyébként nem véletlenül érkezett volna Moldovába, a Népek Barátsága 2023 nemzetközi kongresszusán vett volna részt, amelyet hétfőn tartottak a választásokra készülő Gagauzia autonóm régióba. Moldova hétfőn felszólította az orosz politikusokat, hogy ne avatkozzanak belügyeibe, Moszkva pedig úgy reagált, hogy ez „újabb barátságtalan lépés” Oroszország felé.

Mint ismert, Moldovában pár héttel ezelőtt zavargások kezdődtek. Moszkvai, érdekcsoportok minden erejüket és erőforrásukat latba vetik, hogy növeljék a Moldovai Köztársaságban a destabilizáció szintjét és megváltoztassák a demokratikus irányvonalat Chișinăuban. A destabilizációban szerepet játszik a Gagauzia autonóm régió is, amely a háborúban oroszországi álláspontot képvisel.

Nem meglepő tehát, hogy a moldovai vezetés nem fogadta tárt karokkal az Oroszországból érkező elnököt. Érdekes azonban, hogy amíg Oroszország zavargásokat kelt egy másik országban, függetlenedés címszó alatt, addig amint már beszámoltunk róla, saját kisebbségeinek kerítése közel sem kolbászból van kirakva. A Moszkva elnyomásának súlyát évszázadok óta nyögő, csaknem négymilliós Tatárföld például 1992-ben népszavazás útján nyilvánította ki függetlenségét, amit azonban Oroszország alkotmányellenesnek minősített, és mára a tatárok autonómiáját is szépen leépítette. Casey Michel amerikai újságíró szerint jellemző, hogy az orosz centrumterületekhez képest rettentő szegény, csak névleg autonóm, valójában a Kremlhez lojális oligarchák által vezetett területek fiataljait – dagesztániakat, burjátokat, kalmüköket – ugyanúgy aránytalanul nagy számban áldozzák fel az orosz birodalmi vízió oltárán, mint ahogy a Brit Birodalom áldozta fel annak idején az indiaiakat és íreket gyarmati háborúiban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!