Több millió gázai témájú posztot cenzúrázott a Meta, de a cég nem hajlandó beszélni a moderáció szempontjairól

2024. március 27. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

Két amerikai baloldali szenátor, Bernie Sanders és Elizabeth Warren hivatalos megkeresésére sem hajlandó elárulni a Facebookot és Instagramot tulajdonló Meta, hogy a gázai háború 2023. október 7-i kirobbanása óta a háborúval kapcsolatos cenzúrázott posztok között milyen arányban vannak a héber és arab nyelvű tartalmak, és mekkora a több millióra rúgó cenzúrázott posztok közül a törölt tartalmak és a hírfolyamból eltüntetettek aránya – derült ki Warren a The Intercept amerikai oknyomozó portálnak adott nyilatkozatából.

Ez a kérdés azért merülhetett fel, mivel felhasználók és médiaelemzők részéről is felmerült a gyanú, hogy a Facebook tendenciózusan törli vagy korlátozza a palesztinokkal szimpatizáló megnyilvánulásokat, de még a Gázai övezet elpusztításáról szóló képeket is. A két demokrata politikus azonban december óta hiába bombázza a Metát kérdésekkel, a cég lényegében csak azt a korábbi közleményét ismételi, miszerint az október 7-e utáni kilenc nap alatt 2 200 000 posztot távolított el vagy jelölt meg „felkavaró tartalomként”.

A Human Rights Watch decemberig több mint 1000 olyan esetet dokumentált, amikor a Meta moderációs elveit meg nem sértő, palesztinokkal és Palesztinával kapcsolatos tartalmakat vett le vagy tett lényegében láthatatlanná. Az AccessNow emberi jogi szervezet februárban megállapította, hogy a Facebook és az Instagram rendszeresen korlátozza gázai palesztin aktivisták és tudósítók profiljukhoz való hozzáférését, és önkényesen töröl sok olyan posztot, melyek izraeli atrocitásokat dokumentál.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!