Fizetést kapna a diák a gyakorlatozásért

2004. január 22. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Formális pecsételgetés helyett a diákok jövőre valódi szakmai gyakorlatot végezhetnek a cégeknél, akár fizetés ellenében is. A vállalatok cserébe adókedvezményeket kapnak – erről szól egy új törvénytervezet.

Amennyiben elfogadják az egyetemisták szakmai gyakorlatát átszabályozó törvénytervezetet, a diákok nem csak többet gyakorlatozhatnának, de a cégek fizetést is folyósíthatnak nekik -adókedvezményekért cserébe. Ioan Ianos, az oktatási minisztérium felsőoktatási igazgatójának becslése szerint a tervezet a 2004-2005-ös tanévben lépne életbe, és az elképzelések szerint akár évi hat hónapos szakmai gyakorlatot is lehetővé tenne. Jelenleg a diákok jobbára csupán annyi időt töltenek a cégnél, míg a titkárnő lepecsételi a szakmai gyakorlatot bizonyító igazolást. Az új törvény szerint a cégekkel egyrészt az egyetemek, másfelől a diákok is szerződhetnek: „ez nagymértékben megkönnyítené az álláskeresést az egyetem elvégzése után” – értékel Ianos – „mert a cég kiismerné a fiatal munkaerőt, a diák megtanulná mindazt, ami az illető munkakör betöltéséhez szükséges”. Úgy tűnik,


sokkal előnyösebb lesz egyéni szerződést kötni

a diáknak egy céggel: a vállalat ugyanis kötelezettséget vállal arra, hogy a diák az egész munkafolyamatot kitanulhatja, ugyanakkor fizetést is kaphat. Amennyiben az egyetem által kötött szerződés keretein belül dolgoznak a diákok, jutalomként mindössze kreditpontokkal kell beérniük.

A szakmai gyakorlat kezdetének és végének pontos időpontjáról az egyetemi szenátusok dönthetnek. A tanügyi tárca felsőoktatásért felelős igazgatója szerint a gyakorlatot a diákok nagy száma miatt legkönnyebben az angolszász mintájú tutor -rendszerben (ahol egy tanár legfennebb öt diákkal foglalkozik) tartja megvalósíthatónak.

Így az az áldatlan állapot is megszűnnek, hogy egy-egy teljes évfolyam szakmai gyakorlatáért egyetlen tanár felel. A tutort az egyetem fizetné, ugyanakkor a cég is kijelölné egyik alkalmazottját a diákokkal való foglalkozásra. Megoldásra vár ugyanakkor a levelezői, illetve távoktatási tagozatokon tanuló diákok szakmai gyakorlata: csoporttá nem lehet szervezni őket.

A gyakorlatozókat fogadó cégek adókedvezményt kapnak

a 76/2002-es törvény értelmében, aszerint, hogy hány diákot foglalkoztatnak – egyszersmind képzés céljára használhatják az egyetem infrastruktúráját. Cserébe képzettségüknek megfelelő munkakörben kell foglalkoztatniuk a diákokat, valamint megfelelő munkavédelmet kell biztosítaniuk. Az egyetem vállalja, hogy elkészíti a szakmai gyakorlat menetrendjét, állja a diák által a cégnél okozott károkat, valamint fizeti a szakmai gyakorlatért felelős tutort.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!