Fagyoskodik a beteg a fűtetlen kórházakban

2004. január 9. – 18:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hóvihar Moldvában, -10 fok alatti hőmérséklet Erdélyben. Országszerte majd’ odafagynak ágyukhoz a betegek: a kórházak nem bírnak fűteni, így az ápoltak saját rezsóikkal melegítenek, amíg a villanyhálózat bírja a terhelést.

A január elején megszokott erős lehűlést országszerte azok a súlyos betegek sínylik meg leginkább, akiket nem bocsáthattak haza a kórházakból. Például a Drobeta-Turnu Severin-i

TBC-kórház

termeiben fagypont alatti, mínusz 2 fokos hőmérséklet uralkodik, mert nem jut pénz fűtésre. Orvosok, betegek beszámolói szerint így muszáj otthonról hozott villanyrezsókkal, fűtőtestekkel némi meleget improvizálni.Akit távolabbi helységekből utaltak be a Krassó-Szörény megyei kórházba, és hozzátartozói nem tudták ellátni a szükséges „túlélőkészlettel”, kénytelen sapkában és három réteg vastag öltözékben várni a gyógyulásra. A helyzetet súlyosbítja, hogy a gyógyintézmény villanyhálózatát alumíniumkábelekből szerelték, amely nem bírja a pluszterelést, így éjszakára ki kell kapcsolni a melegítőket.

A börtön a megoldás

Több beteg a hideg miatt máris számottevően rosszabb állapotba került, mint annakelőtte volt. De a kórtermi fagy nemcsak őket kínozza, hanem az orvosokat, ápolókat is, akik összefagyó ujjakkal diagnosztizálni sem tudnak. A megyei kórház igazgatója,

George Moraru

a fentiekkel ellenére optimista.

A főorvos azt állítja, a egészségügyi miniszter már beígérte a kórház költségvetésének kiegészítését. – És akkor egész nap meleg lesz! - ígéri az Evenimentul Zilei napilap riporterének, majd kifejti, a TBC-kórházat melegítő fűtőház erősen elavult, a vezetékekből szökik a meleg, a kórház falai penészednek. Moraru azt javasolja, hogy a helyi börtön közelben levő, korszerűbb fűtőházból húzzanak át egy vezetéket a kórtermek átmelegítésére.

Már fűtenek a vulkáni ideggyógyászaton

Pár Celsius-fokkal már jobb a helyzet a Hunyad megyei bányásztelepülés, Zsilvajdejvulkán

ideggyógyászati intézetében

. A kórház fűtőtestjei csütörtök óta melegek, ugyanis a brassói regionális egészségbiztosító és a tisztiorvosi szolgálat közbelépésére került pénz fűtésre. A szükséges összeg magánadományokból gyűlt össze.

Az intézetben ápoltaktól akkor vonták meg a fűtést, amikor Szilveszter után mínusz 10 fok alá esett a kinti hőmérséklet. A lehetetlen helyzetért a kórház vezetői is hibáztathatók, hiszen az illetékes egészségügyi pénztár (CASJ) időben átutatalta a decemberre esedékes, 380 millió lejes költségvetést, csakhogy a kórház vezetői részben építőanyagot vásároltak belőle.

A CASJ és a tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított az ügyben, és mint kiderült, a vulkáni kórház csak január 5-én jelentette, hogy nincs pénz fűtésre, bár decemberben a 380 millióból 180-at pontosan a fűtésszámlák kiegyenlítésére utaltak az intézmény számláira.

A kórház azzal védekezik, hogy lehetetlen volt beszerezni a hőközpont működtetéséhez szükséges gázolajat, mert az üzemanyagért a külön jövedéki adót Bukarestben kell befizetni, és az államkincstár december 22-től január elejéig bezárt. A vizsgálat során ellenben bebizonyosodott, hogy a fűtésre szánt pénzből valójában villanyégőket és vécékagylókat vásárolt a kórház. – Ezek igazán várhattak volna - háborodott fel ennek hallatán dr. Dan Dumitrache, a brassói egészségbiztosítási pénztár igazgatója.

Ellentmondásos karanténhelyzet

Az influenzajárvány miatt országszerte december közepén

karantént

rendelt el a kórházakban a tisztiorvosi szolgálat (DSP). Az intézkedéstől azt várták volna a szakemberek, hogy a frissen operált, súlyosabb állapotban levő betegek lehetőleg ne fertőződjenek.

De a betegápolás színvonaltalansága, az általános gondatlanság miatt a hozzátartozóknak egyszerűen muszáj naponta látogatniuk a betegeket. Hiszen a sokszor magatehetetlen ápoltakra rá sem néznek a kórházi alkalmazottak, és a kórházi ételadagok annyira csekélyek, hogy a beteg szabályosan éhezne, ha nem szállítanák neki a hazait.

A hosszabb ideje ágyhoz kötöttek tisztálkodásával sem sokat törődnek a kórházakban, így ez a feladat is a hozzátartozókra vár, akik kénytelenek lefizetni a kapusokat, hogy a karantén ellenére bejussanak. Ám így növekszik az influenza-fertőzés kockázata. – Az egész csak arra jó, hogy a kapusaink pluszpénzhez jussanak - legyint több kolozsvári kórházi vezető a DSP intézkedésére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!