Adó-adományozásért lobbiznak a civilek

2003. december 3. – 20:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Belendültek a nemkormányzati szervezetek a politika-mentes támogatásokért. Az új adótáblával együtt megszavaztatnák: ajánlhassuk fel adónk pár százalékát a civileknek. Cégek, magánszemélyek egyaránt adakozhatnának.

Mondjon le az állam a cégek, magánszemélyek adójának pár százalékáról, amely nagyvállalatok esetében egészen figyelemreméltó summa lehet. A Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány felhívást intézett körlevelében az ország civil szervezeteihez, hogy hallassák a hangjukat az Adótábla törvénymódosító vitáján, mégpedig a civil társadalom 2%-os támogatása kapcsán. Florin Georgescu hoz, az adótábla-tervezetet tárgyaló bizottság vezetőjéhez eljutatott törvénymódosító javaslatában az alapítvány felhívja a figyelmet a nem-kormányzati ( ONG ) szervezetek támogatásának pártolására, így azok hatékonyabban láthatnák el sokszor hiánypótló feladataikat. A törvénymódosító indítvánnyal azt szeretnék elérni, hogy a jogi és magánszemélyek éves adójuk 2%-át – a nemzetközi, például magyarországi gyakorlat alapján – egyenesen a civil szervezeteknek adományozhassák. – Ha biztosítjuk a lehetőséget az adózóknak, ezáltal elismerjük a civil társadalom szerepé t – áll az alapítvány körlevelében.

Ezáltal esélyt adunk a nem-kormányzati szervezeteknek, hogy azok ne külső, sokszor külföldi forrásoktól függjenek, és hogy megerősítsék a kapcsolatukat a közösséggel. Ez az összeg – az indítvány szerint – tetszőleges számú civil szervezet között lenne elosztható.

Sok kicsi sokra megy

Egri István , az erdélyi magyar civil szervezeteket tömörítő ERMACISZA elnöke szerint, ha elfogadják az indítványt, azzal a haszonnal járna, hogy a civilek új, mégpedig politikától mentes forrásokhoz juthatnának. A civil szervezetek ezáltal mintegy a közösség szűrőjébe kerülnének, mert az emberek így azoknak a szervezeteknek utalnák az adóik két százalékát, aki kézzelfogható segítséget nyújtanak számukra.

– Nem az ügyeskedők részesülnének a támogatásban, hanem azok, akik valóban komoly munkát fejtenek ki egy adott közösség érdekében – véli a szövetség elnöke – így közösségi kontroll alá kerülnek a nem-kormányzati szervezetek.

Az éves jövedelemadó két százaléka egy 100 dolláros havi keresetű magánszemély esetén évi 145 ezer lej. Egri szerint ez a kis összeg nem jelent gondot, mert a sok kicsi adomány mégiscsak megtöltené a zsákot.

Jól menő multinacionális cégeknél viszont, mint pl. az Orange mobilszolgáltató, ez az összeg már 63 milliárd lejre, vagyis 1,9 millió dollárra rúghat. A másik országos mobilszolgáltató, a Connex pedig 81 milliárd lejt, 2,4 millió dollárt oszthatna szét a civilek között – ha a parlament elfogadná ezt a törvénymódosítást.

Az adóhivatal is besegítene

Maga az adó-adományozás így működne: az adóbevallás mellé kéne csatolni a nyugtát, amit a nem-kormányzati szervezet bocsátott ki, ha az támogatást a magánszemély vagy a cég készpénzben adta, vagy a banki elismervényt, ha az összeg átadása a banki úton történt. Az adózó ugyanakkor kérheti, hogy helyette az adóhivatal utalja át a támogatást. Az adóhivatalon keresztüli művelethez fel kell tüntetni az illető szervezet adószámát.

Az új adótábla-tervezet december 9-én kerül a képviselőház elé, és ugyanezen a napon nyújtja be az alapítvány azokat a módosító javaslatokat, amelyek támogatják a civil indítványt. A kért 2%-ból már az is sikernek könyvelendő el, ha 1% megszavaz a tisztelt ház. A módosító javaslatnak a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány szerint azért is sikere lehet, mert több szenátor és képviselő, köztük Emil Boc demokrata párti és Markó Béla RMDSZ-politikus támogatását élvezi, és mellé állt a kormánypárt egyik „erős embere”, különben építési vállalkozó Viorel Hrebengiuc is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!