Tamás Gáspár Miklós életműsorozatának harmadik kötete jelenik meg májusban

2024. május 6. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Tamás Gáspár Miklós életműsorozatának új darabja, a „Világvége III. – A barbárok üzenete” 2023. május 15-én jelenik meg a Kalligram kiadónál, írja a Litera portál. Ez a kötet a szerző 2001 és 2020 közötti politikafilozófiai írásait tartalmazza, amelyek az identitáspolitika, a nacionalizmus és a vallási elköteleződés témáira fókuszálnak. A könyv témái között szerepel a posztfasiszta kapitalizmus kritikája és az eredeti kommunista eszmék aktualitása is. Az írások által felvetett kérdések a társadalmi hovatartozás és történelmi szereplők, mint például Bibó István gondolatainak újraértelmezése köré csoportosulnak.

„Az írások közös kiindulópontja hovatartozásunk kérdésessége a mitikus eredetek hiteltelenedése után: arról szólnak, milyen sok irányból jövünk; azt bírálják, merre mennek a dolgok; arra vonatkozóan adnak tanácsot, hová tartsunk. Noha számos történelmi szereplő (típusalak, kultikus figura, vitapartner) vonul fel a lapokon, az elbeszélő elsődleges beszélgetőtársa alighanem Bibó István; ennyiben a gyűjtemény, A barbárok üzenete a posztfasizmusból írott kortárs, marxista válasz A kelet-európai kisállamok nyomorúságára” – olvasható a kötet fülszövegében.

Az előző kötet, a „Világvége II. – Csonkamagyar patológiák”, amely 2010 és 2019 között íródott szövegeket gyűjt össze, részletesen elemzi a NER hatalomra jutását, gazdaságpolitikáját és a magyar illiberalizmus jelenségét. A könyv a magyarországi politikai rendszer problémáit és azok lehetséges megoldásait is tárgyalja, miközben bemutatja a jelenlegi rendszer fenntartása mellett is lehetséges demokratikus változtatásokat.

A sorozat első része, a „Világvége I. – A korszellem dúdol”, 2023 nyarán jelent meg és a 2000 és 2010 közötti időszakra fókuszál. A kötet a magyar politikai, kulturális és gazdasági jelenségek, valamint a nemzetközi események, mint a 2001-es terrortámadások és az iraki háború hatásait elemzi. A könyv a kádári örökség, a rendszerváltozás, és a neoliberalizmus magyarországi hatásait is tárgyalja, miközben a demokrácia és kommunizmus eszméinek távoli lehetőségét is felvillantja.

Mindegyik kötet előrendelhető a Libri és a Bookline oldalain, lehetőséget biztosítva az olvasóknak, hogy mélyebben elmerüljenek Tamás Gáspár Miklós széleskörű és provokatív politikai-filozófiai műveiben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!