Elindították az amerikai fegyverszállítmányokat Ukrajnába, a fő tranzitútvonalak nem Románia területén haladnak át

2024. április 27. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az Egyesült Államok kormánya jóváhagyta az új, Ukrajnának szánt segélycsomagot, amely több mint 60 milliárd dollár értékű támogatást foglal magában, a logisztikai műveletek nagyon gyorsan megkezdődtek. Bár sokan azt hitték, hogy az amerikai fegyverszállítmányok Románián keresztül érkeznek majd Ukrajnába, az amerikai védelmi minisztérium más útvonalat választott. A Deutsche Welle tudósítása szerint Lengyelországon és Németországon keresztül küldik Ukrajnába a szállítmányokat, amelyeket több európai uniós országból gyűjtenek össze.

Ez a logisztikai útvonal lehetővé teszi az amerikai erők számára, hogy gyorsan reagáljanak az ukrajnai helyzetre és biztosítsák a folyamatos ellátást.

A szállítmányok védelme érdekében Ukrajna decentralizált logisztikai rendszert hozott létre, ami azt jelenti, hogy a katonai felszerelések nem egyetlen, könnyen támadható vonaton szállítják, hanem különböző járatokon, gyakran éjszaka, hogy minimalizálják a légi támadások kockázatát.

A német biztonsági szakértő, Nico Lange elmondta a DW-nek, hogy a Pentagon már előre becsomagolta és elhelyezte a szükséges dolgokat a megfelelő helyeken, készen arra, hogy gyorsan átkeljenek a határon. Lange hozzátette, hogy Ukrajna decentralizált logisztikát épített ki a fegyverszállítmányok számára, és a szállítmányokat nem egyetlen vonatra töltik, ami könnyű célponttá válhatna, hanem különböző vonatokra osztják, amelyek gyakran éjszaka közlekednek.

A legfontosabb logisztikai csomópont a délkelet-lengyelországi Rzeszów városa, ahol az amerikai C-17-es repülőgépek is landolnak. Ez a régió fontos szerepet játszik az ukrajnai segélyek gyors eljuttatásában, köszönhetően a kiváló infrastruktúrának és az amerikai jelenlétnek. Ben Hodges, az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott vezérőrnagya, aki jelentős szerepet játszott az amerikai és NATO-erők európai integrációjában és a térség biztonságpolitikai erősítésében, különös tekintettel az orosz agresszióval szembeni védekezésre, a DW-nek elmondta, az orosz légierő, annak ellenére, hogy óriási előnye van a repülőgépek számában és minőségében, eddig nem tudott megsemmisíteni egyetlen lőszer- vagy felszerelésszállítmányt sem, amely Rzeszowból, Lengyelországból indult és Ukrajnába tartott.

Az amerikai segélycsomag új elemei között szerepelnek az ATACMS tüzérségi lövedékek, amelyek 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek – ezeket korábban Joe Biden amerikai elnök csak 150 kilométeres hatótávolságig engedélyezte, ami hasonló a Franciaország és Nagy-Britannia által szállított Scalps és Storm Shadows fegyverekhez. Hodges szerint Ukrajna ezzel a felszereléssel hatékonyabban célozhatja meg az orosz parancsnoki struktúrákat és lőszerraktárakat.

A román sajtóban megjelent hírek nem adnak egyértelmű magyarázatot arra, hogy miért nem Románián keresztül történik a fegyverszállítás Ukrajnába, csak megállapítják, hogy meglepetésszerű útvonalat választottak a fegyverszállítmányoknak. Azonban több lehetséges okot lehet megfontolni, ami miatt így döntöttek.

Logisztikai és infrastrukturális megfontolások: Lengyelország és Németország kiemelkedő infrastruktúrával rendelkezik, amely támogatja a gyors és hatékony katonai logisztikát. Ezek az országok hosszú távú tapasztalatokkal rendelkeznek a nemzetközi katonai műveletek támogatásában, és jól kiépített logisztikai hálózatokkal bírnak, amelyek előnyösebbé teszik őket mint tranzitútvonalak.

Geopolitikai és stratégiai döntések: A fegyverszállítások útvonalának megválasztása geopolitikai szempontokat is figyelembe vehet. Az Egyesült Államok és a NATO tagállamai lehet, hogy úgy döntöttek, hogy a szállítmányok bizonyos útvonalakon történő eljuttatása biztonságosabb vagy stratégiai szempontból előnyösebb.

Biztonsági megfontolások: A konfliktus közelsége és a katonai mozgásokra vonatkozó specifikus fenyegetések szintén befolyásolhatják az útvonalak kiválasztását. Lengyelország és Németország északabbra helyezkedik el, ami távolabb esik a leghevesebb harci cselekményektől, ezáltal potenciálisan csökkentve a szállítmányok elleni támadások kockázatát.

Kapacitási szempontok: A Rzeszówban található létesítmények jobban felszereltek és nagyobb kapacitással rendelkeznek a nagy mennyiségű katonai segély kezelésére, mint Románia adott infrastruktúrái.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!