Ezrek vonultak utcára Budapesten, miután Magyar Péter nyilvánosságra hozta a magyar kormány korrupciójára utaló hangfelvételt

2024. március 27. – 10:53

Ezrek vonultak utcára Budapesten, miután Magyar Péter nyilvánosságra hozta a magyar kormány korrupciójára utaló hangfelvételt
A Magyar Péter által szervezett kormányellenes tüntetés Budapesten, 2024. március 26-án – Fotó: Isza Ferenc / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezren tüntettek kedd este Budapest utcáin. Magyar Péter a Budapesti Főügyészség elé spontán tüntetésre hívta támogatóit. A tömeg hangos tapssal fogadta Magyart, aki arról beszélt, Orbán Viktornak és társainak jogi és politikai felelősséget kell vállalniuk, és le kell mondaniuk.

A hirtelen összehívott tüntetésen több ezren vettek részt, és a Legfőbb Ügyészség budapesti épületétől először a Parlament felé, majd a Vértanúk terére vonultak. Magyar mindkét megállónál beszédet mondott, és az esemény többnyire békésen zajlott, bár a legvégén a tömeg hangosan kiabált a Hír TV riporterével.

„Nem hagyjuk, hogy az elmúlt harminc év legnagyobb politikai és jogi botrányát elfojtják” – mondta a jelenlévőknek, és egyben Polt Peter főügyész lemondását követelte.

A tüntetés azt követően szervezték össze, hogy Magyar Péter nyilvánosságra hozta sokat emlegetett hangfelvételét. Az alig kétperces felvételen Magyar Péter Varga Judittal beszélget, a Schadl-Völner-ügyről és az ügy iratairól.

A 2023 januárjában készült hangfelvételen többek között az hallható, hogy Varga Judit arról beszél, hogy Rogán Antal kihúzatta magát a Schadl–Völner-ügy nyomozati irataiból. Ezt a hanganyagot az ügyészségnek is átadta. Varga reakcióként egy hosszú Facebook-bejegyzésben arról írt, hogy volt férje napok óta terrorizálta, ezért mondta azt neki, amit hallani akart.

Magyar Péter tagadja volt felesége vádjait, és azt állítja, hogy a felvételt azután készítette, hogy a nő „maffiakormányról” beszélt neki. Azt állítja, hogy más felvételei is vannak, amelyeken a magyar kormány tagjai szerepelnek.

Magyar a nyilvánosságra hozatal előtt azt ígérte, a felvételből ki fog derülni, hogy Varga első kézből kapott információkat a Völner–Schadl-ügyről, és a beszélgetésben Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter neve is szóba kerül. Magyar azt állította , hogy „Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-iratokból”, azaz Magyar narratívája szerint az Orbán-kormány egyik miniszterének határára manipulálhatták a szóban forgó nyomozás bizonyítékait.

A magyar ügyészség a keddi hangfelvételre úgy reagált, „fizikai és jogi képtelenség ügyészségi iratokat átírni”.

A felvétel tartalma ugyan nem fogja lemondásra kényszeríteni a kormányt, és a Telexnek nyilatkozó jogász szerint önmagában a felvétel nem lesz elegendő a vádemeléshez, de a Magyar Péter és volt felesége, Varga Judit akkor még hivatalban lévő igazságügyi miniszter beszélgetése kínos részleteket árul el a magyar kormányt érintő korrupciós botrányról, az ún. Schadl-Völner ügyről.

A Magyar Péter jelenségről és Magyarország jelenlegi helyzetéről Stefano Bottoni történészt kérdeztük, akinek tavaly megjelent Orbán-könyve heteken keresztül tartotta a magyarországi eladási toplistákat. Stefano Bottoni szerint Magyar Péter akkor lépett színre, amikor a propaganda már nem tudja összefogni az önfélelemben tartott társadalmat.

A magyarországi tüntetésről a román sajtó (pl. Hotnews, Digi24) az AFP nyomán számolt be, és azt írja, hogy a tömeg Orbán Viktor lemondását követelte, miután nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyből kiderült, hogy egy korrupciós ügyben érintett a magyar kormány több tagja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!