Bukarestben összesen 56 jelölt indul a főpolgármesteri és a kerületi polgármesteri tisztségekért

2024. május 10. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 56 jelölt száll versenybe Bukarest főpolgármesteri és kerületi polgármesteri tisztségeiért a június 9-i helyhatósági választáson, írja az Agerpres.

A főváros főpolgármesteri székére kilenc jelölt pályázik. Az ismét függetlenként induló Nicuşor Dan jelenlegi polgármester mellett jelöltette magát Gabriela Firea (PSD), Sebastian Burduja (PNL), Cristian Victor Popescu Piedone (PUSL), Diana Şoşoacă Iovanovici (S.O.S. Románia), Dorin Iacob (Jobboldali Alternatíva Párt), Mihai Adrian Enache (AUR), Alexandru Pânişoară (Román Ökológus Párt) és Filip Constantin Titian (független jelölt).

A koalíció korábbi jelöltje, a bukaresti sürgősségi egyetemi kórház igazgatója visszalépése után mind a szociáldemokraták, mind a liberálisok saját főpolgármester-jelöltet állítottak, hogy milyen számítások fűződnek ehhez, ebben a cikkben írtunk részletesen. Arról is írtunk, hogy jelenleg Nicuşor Dan vezeti a szavazati szándékokat a főpolgármesteri posztra, 31%-os támogatottsággal, őt Gabriela Firea követi 24%-kal, és Cristian Popescu Piedone 20%-kal, egy Avangarde által készített közvélemény-kutatás szerint, amely azt is jelzi, hogy a bukarestiek 42%-a elégedett a város jelenlegi állapotával.

A kerületi polgármesteri tisztségekért összesen 47 jelölt száll versenybe. Bukarest első kerületében kilencen, a második kerületben öten, a harmadik kerületben hatan, a negyedik kerületben heten, az ötödik és a hatodik kerületben pedig 10-10-en jelöltették magukat a tisztségre.

A helyhatósági választásokat megelőző kampány pénteken kezdődött és június 8-án reggel 7 óráig tart.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!