Az oktatási minisztérium szerint is a BBTE Románia legjobb egyeteme

2024. május 9. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezeti az ország legjobb felsőoktatási intézményeinek metarangsorát, majd a Bukaresti Egyetem és a Bukaresti Műszaki Egyetem következik – derül ki a tanügyminisztérium szerdán közzétett értékeléséből. A listát a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állították össze. A BBTE alkalmazásában álló kutató nem szerepelt a szakértők között.

HelyezésEgyetem
1.Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár
2.Bukaresti Egyetem
3.Bukaresti Műszaki Egyetem
4.Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, Bukarest
5.Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, Kolozsvár
6.Transilvania Egyetem, Brassó
7.Alexandru Ioan Cuza Egyetem, Iași
8.Nyugati Egyetem, Temesvár
9.Közgazdaságtudományi Akadémia, Bukarest
10.Kolozsvári Műszaki Egyetem

A magyar képzést nyújtó egyetemek közül a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem a 17. a rangsorban, míg a Sapientia EMTE a 27. Összesen 30 felsőoktatási intézmény került fel a listára, de ezek csak azok, amelyek valamelyik nemzetközi értékelésbe is bekerültek, az országban nyilvánvalóan több egyetem működik. A készítők a jelentésükben meg is jegyzik, hogy az előző évek metarangsorolásaihoz képest nem került új intézmény a listára, viszont kiesett a bukaresti I. Ferdinánd Katonai Műszaki Akadémia.

A 2023-as rangsor tehát nem tér el a 2022-estől – mutat rá az oktatási tárca.

„A metarangsorolás egy pontos és pártatlan elemzési eszköz, amely elősegíti az egyetemi kutatás finanszírozásának méltányos elosztását a bizonyított teljesítmény alapján, és hozzájárul az oktatási és kutatási kiválóság eléréséhez és fenntartásához szükséges igények felismeréséhez” – olvasható a minisztérium közleményében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!