Iohannis: Az EU és az USA közös prioritása Oroszország ukrajnai háborús győzelmének megakadályozása

2024. május 8. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség elmélyítéséről tárgyalt kedden a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnökkel, írja az Agerpres.

Klaus Iohannis kétnapos munkalátogatásom tartózkodik Washingtonban, ahol szerdán átveszi a Distinguished International Leadership Award kitüntetést. Kedden Joe Biden elnök fogadta a Fehér Házban. Az államfőt elkísérő delegáció tagjai között van Luminiţa Odobescu külügy- és Cătălin Predoiu belügyminiszter is.

Az államfő kedden a washingtoni román nagykövetségen nyilatkozott a sajtónak a találkozóról. Beszámolója szerint az amerikai elnökkel egyetértettek abban, hogy a két ország közötti stratégiai partnerséget a rendkívül bonyolult globális helyzet kihívásaihoz kell igazítani.

Az államfő kijelentette, hogy amerikai csapatok jelenléte Románia területén az egész régió számára biztonsági és stabilitási tényezőt jelent. Beszámolója szerint a találkozón Joe Biden elnök nagyra értékelte Ukrajna folyamatos romániai támogatását, beleértve az ukrán mezőgazdasági termékek világpiacokra történő eljuttatásának megkönnyítését. Ugyanakkor Joe Biden Klaus Iohannis vezetői képességeit is méltatta.

Románia elnökének beszámolója szerint a román állampolgárok vízummentességének kérdését is megvitatták Joe Bidennel. „Románia joggal remélheti, hogy a nem túl távoli jövőben bekerül az amerikai vízummentességi programba” – jelentette ki kedden Washingtonban Klaus Iohannis.

A közelgő washingtoni NATO-csúcsról Iohannis kijelentette: fontos, hogy ez a találkozó megerősítse a transzatlanti egységet. Az Ukrajnának nyújtott folyamatos és következetes támogatás mellett szerinte kiemelt jelentőségű a NATO védelmi és elrettentési pozíciójának erősítése a keleti szárnyon. „Az Európai Unió és az Egyesült Államok közös prioritása Oroszország ukrajnai háborús győzelmének megakadályozása” – szögezte le Iohannis.

Iohannis a NATO-főtitkári jelöltsége

A NATO-főtitkári jelöltségéről is tárgyalt Klaus Iohannis a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnökkel. „Ezt a témát is értintettük, és abban állapodtunk meg, hogy folytatjuk a párbeszédet” – számolt be a sajtónak a keddi találkozó után az államfő a washingtoni román nagykövetségen. Azt nem kívánta részletezni, hogy mi volt erről Joe Biden álláspontja.

Kérdésre válaszolva Iohannis elismerte: a tisztségre való bejelentkezése miatt fennáll a kockázata annak, hogy a júniusi NATO-csúcs előtt nem sikerül konszenzusra jutni a NATO új főtitkárának személyéről, de hangsúlyozta: jó, hogy két jelölt van, mert egy erős szervezetnek erős versenyre is szüksége van. Azt a felvetést elutasította, hogy két jelölt versengése a NATO-főtitkári titsztségért megbontja az észak-atlanti szövetség egységét.

Iohannist kimagasló teljesítményéért, példamutatásáért tüntetik ki

Ünnepi gála keretében veszi át szerdán Klaus Iohannis államfő Washingtonban a Distinguished International Leadership Award kitüntetést. Az elnöki hivatal közleménye szerint az Atlanti Tanács (Atlantic Council) nevet viselő agytröszt által odaítélt díjat kimagasló pályafutása, Románia példamutató vezetése, valamint transzatlanti és európai vezetői szerepe elismeréseként kapja meg az államfő.

Iohannis az első európai államfőként veheti át a 24 évvel ezelőtt létehozott díjat. A The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards kitüntetettjei között volt az évek során George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) és George H.W. Bush (2009) volt amerikai elnökök, Joseph R. Biden Jr. akkor (2011) alelnök, jelenleg amerikai elnök, Ursula von der Leyen (2021) és Jose Manuel Barroso (2014), az Európai Bizottság elnökei, Mario Draghi olasz miniszterelnök (2022), Helmut Kohl német kancellár (2009), Tony Blair brit miniszterelnök (2008).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!