Bíróság elé áll a korrupcióval gyanúsított konstancai ortodox érsek

2024. május 8. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

A kontancai fellebviteli bíróság határozhat a Teodosie konstancai ortodox érseket és gazdasági tanácsadóját, Ilie Petret érintő korrupciós ügyben, amit a DNA kezdeményezett, írja a Konstanca megyei lapra hivatkozva a Știri pe surse.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség kontancai kirendeltsége befolyás vásárlásának gyanújával indított eljárást a Román Ortodox Egyház egyik elöljárója, Konstanca érseke ellen még decemberben.

Az ügyészség megalapozottnak találta a DNA vádjait, miszerint a megosztó nyilatkozatairól híres Teodosie érsek 160 ezer lejt ígért egy üzletembernek, hogy az a befolyását latba vetve kijárja, hogy az egyházügyi államtitkárság 800 ezer lejjel támogassa a Konstancai Érsekség különböző építkezéseit vagy felújítási munkálatait. A beszélgetésen részt vett Teodosie tanácsadója is, aki szintén gyanúsított az ügyben.

A DNA a Recorder oknyomozó riportja nyomán indított eljárást Teodosie ellen. A november 21-én közzétett videóban szerepel az a rejtett kamerával rögzített felvétel, amelyen a magát üzletembernek kiadó volt pap felajánlja az érseknek a 800 ezer lej megszerzését 20 százalékos részesedés fejében, az érsek pedig úgy tűnik, rááll az üzletre, megkéri a tanácsadóját, hogy gondoskodjon a részletekről, megjegyezve, hogy „ez nekünk mennyei manna”.

„Ez egy istenáldotta dolog, amit mondasz” – így reagált Teodózia őeminenciája, amikor meghallotta, hogy megkapja a támogatást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!