Felfüggesztettre ítélték egy kolozsvári egyetem volt vezetőségi tagjait illegális fesztiválbiznisz miatt

2024. május 7. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztett börtönbüntetésre és közel 80 ezer lej kártérítés fizetésére ítélte alapfokon a kolozsvári bíróság Ioan Gheorghe Oroiant, a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem (USAMV) szenátusának volt elnökét és öt bűntársát, akikkel egy fiktív konferencia leple alatt az Untold fesztivál résztvevőinek adták ki az egyetem bentlakását, a bevételt pedig zsebre tették. A vádlottakat 2 év és 2 év, nyolc hónap közötti felfüggesztett börtönre ítélték április 30-án, az ítélet rövid leírása itt olvasható.

Az ügyészek szerint Ioan Gheorghe Oroian az Erdélyi Növényvédő Egyesület elnökeként kérést nyújtott be egy fiktív tudományos konferencia megszervezésének ürügyével az USAMV egyik bentlakásának lefoglalására a 2016. augusztus 4. és 8. közötti időszakra. A szenátus elnökeként aztán arra kérte beosztottját, a bentlakásokért felelős igazgatót, Viorel Poruţiut, hogy hagyja jóvá a kérést, amit ő meg is tett, bár az ügyészek szerint tudta, hogy a konferenciát valójában nem szervezik meg, foglalta össze az Actual de Cluj.

A szobákért állítólag éjszakénként 150 eurót kértek a fesztiválozóktól. A tárgyalás során a portások megerősítették, hogy a jelzett időszakban olyan emberek laktak a bentlakásban, akik untoldos karkötőt vagy Untold feliratú igazolványt mutattak fel. Az egyetem menzája ezalatt szintén működött, noha hivatalosan zárva kellett volna lennie.

Az egyetemnek összesen 80 676,40 lejes kárt okoztak, ebből 79 476,40 lej a szobák bére, 1200 lej pedig az egyetem tartalékaiból illegálisan felszolgált ételeknek az értéke.

Az ítélet megfellebbezhető.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!