Elindulhatott Nicolae Ciucă államfőjelölt-kampánya, bár hivatalos bejelentés még nincs

2024. május 7. – 16:16

Elindulhatott Nicolae Ciucă államfőjelölt-kampánya, bár hivatalos bejelentés még nincs
Nicolae Ciucă egy megrongált óriásplakáton Drobeta Turnu Severin városában, 2024. május 7-én – Fotó: Justinel Stavaru / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Kampányt indított a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Nicolae Ciucă pártelnök szereplésével, bár hivatalosan még nem jelentették be, hogy ő lesz az államfőjelölt az őszi választásokon.

A politikus útmenti óriásplakátokon és a közösségi oldalakra feltöltött videókban is szerepel, hívta fel a figyelmet a G4Media.

Nicolae Ciucă korábban többször amellett foglalt állást, hogy a PNL-nek saját államfőjelöltet kell indítania, és kijelentette, hogy kész indulni a választásokon, emlékeztet a lap. A párt jelenlegi kormánykoalíciós partnerének, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) nincs hasonló kampánya Marcel Ciolacu elnökkel.

A kampányvideókban Nicolae Ciucă a családjáról és a katonai pályaválasztásáról beszél, de azokról az értékekről is amelyekben hisz, például a nemzeti identitás, a hadsereg, az egyház, a hagyományok és a család. A legfrissebb videónyilatkozatban éppen az államelnöki funkciót hozza szóba, felsorolva, hogy szerinte melyek az alapkritériumok, amelyeket egy hiteles jelöltnek teljesítenie kell.

Az óriásplakátokon szintén a család és a vallás azok az értékek, amelyeket Nicolae Ciucă portréja mellett előtérbe helyeztek.

A romániai államfőválasztás időpontját egyelőre hivatalosan nem szögezték le, a nagyobb pártok pedig várhatóan a június 9-i európai parlamenti választások után nevesítik a jelöltjeiket. A PSD és a PNL választási koalíciót alkot az európai parlamenti választásokra, de a szintén június 9-ére beütemezett helyhatósági választásokon Bukarestben kudarcot vallottak a közös jelöltállítással, ami a közös államfőjelölt állításának tervére is árnyékot vethet a román sajtóban, például az Euronews-on megjelent elemzések szerint.

Nicolae Ciucă egyébként 2022 óta a PNL elnöke, és a miniszterelnöki funkciót is betöltötte a PSD és a PNL közötti kormánykoalíciós egyezség első időszakában. A politikus hadtudományi doktori disszertációjával kapcsolatban plágiumgyanú merült fel, de a legfőbb ügyészség vádemelés nélkül lezárta a nyomozást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!