Szabálytalanságokat találtak az ellenőrzött gyümölcs- és zöldségforgalmazók 96 százalékánál

2024. május 7. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Országos szinten ellenőrizte a fogyasztóvédelem a friss zöldségek és gyümölcsök forgalmazását az élelmiszerboltokban, hiper- és szupermarketekben, lakónegyedi- és nagybani piacokon, raktárakban. 1010 kereskedelmi egységből 978-nál találtak szabálytalanságokat, közölték a News.ro szerint.

A közleményből kiderül, hogy több mint 500 tonnányi gyümölcsöt és zöldséget vizsgáltak meg, és ebből több mint 400 tonnányi áru nem felelt meg a szabályoknak.

Többek között romlott, penészes, a címkén ígért minőségtől eltérő, poros, sáros, rovarokkal teli helyiségekben tárolt árut találtak az ellenőrök, de előfordult az is, hogy az előre csomagolt zöldség és gyümölcs mennyisége kevesebb volt, mint amit a címkén feltüntettek.

A fogyasztóvédelem arra biztatja a vásárlókat, hogy körültekintően válasszanak zöldségeket és gyümölcsöket, és figyeljenek oda a róluk feltüntetett információkra is.

Az ellenőrzések alkalmával 848 bírságot szabtak ki, összesen mintegy 4 millió lej értékben, emellett 418 alkalommal figyelmeztetésben részesítették a kereskedőket. Emellett hét tonna gyümölcsöt és zöldséget végleg kivontak a forgalomból, mintegy 62 500 lej értékben, több mint 360 tonnányit pedig ideiglenesen foglaltak le, az észlelt szabálytalanságok javításáig.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!