Kiderült, mennyiért utaztatják repülőn a román államfőt a következő négy évben

2024. május 7. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

8,5 millió lej értékű keretszerződésre írt ki közbeszerzési eljárást az államelnöki hivatal, a négy évre szóló, repülőutakra vonatkizó megbízást négy cég nyerte el.

Klaus Iohannis államfő külföldi utazásaival sokat foglalkozott a romániai sajtó, miután kiderült, hogy luxusgépekkel repítették különböző külföldi látogatásokra és többször előfordult, hogy magángépe megszakította az utat Nagyszebenben, ahol az államfő felesége él, aki rendszeresen elkísérte őt ezekre az utakra.

Az államelnöki hivatal többször visszautasította az államfő külföldi repülőútjaival kapcsolatos adatok közzétételét, arra hivatkozva, hogy ezek titkos információk.

Az új keretszerződést, amely Iohannis mandátumának lejárta után is érvényes marad, a TAROM állami légitársaság, a bukaresti székhelyű Olimpic International Turism és Travel Time D&R KFT, illetve a nagyszebeni Transilvania Holiday Travels KFT nyerte el.

A Transilvania Holiday Travels egyébként nemrég vált ki a Sobis cégcsoportból, amelynek tulajdonosa az a Iohannishoz közel álló Martin Müller, akinek a vendéglőjében egyébként az államfő a 2014-es választási győzelme után ünnepelt, derítette ki a Turnul Sfatului. A turisztikai ügynökség egyik jelenlegi tulajdonosa Lazăr George Radu, aki korábban Martin Müller vállalkozásait menedzselte és most is kapcsolatban áll vele, ahogy arról ő maga beszélt a szebeni lapnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!