Több mint 1 milliárd lejt fektettek be uniós alapokból a romániai várak, kastélyok és erődök helyreállításába

2024. május 7. – 10:01

Több mint 1 milliárd lejt fektettek be uniós alapokból a romániai várak, kastélyok és erődök helyreállításába
A válaszúti Bánffy-kastély az átadás napján – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában várak, kastélyok, paloták és kúriák tucatjait rehabilitálták európai alapok segítségével az ország uniós csatlakozása óta. Az elmúlt években befektetett összeg meghaladja az egymilliárd lejt (1.076.337.187 lej) csak a Regionális Operatív Program (POR) keretében. A G4Media foglalta össze, hogy az Európai Unió által nyújtott pénzügyi támogatásoknak köszönhetően milyen jelentős kulturális örökségfejlesztési projektek valósultak meg Romániában. Az összegzés különös figyelmet fordít azokra a műemlékekre, amelyek Erdélyben találhatók.

A cikk rámutat, hogy az Európai Unió által finanszírozott projektek jelentős hatással voltak Erdély kulturális és történelmi örökségének megőrzésére és turisztikai vonzerejének növelésére. A válaszúti Bánffy-kastély is ezek közé tartozik, a felújítások során 19,972,586 lej támogatást kapott, és kulturális rendezvények helyszínéül szolgál ezután, mondta el a lapnak Alin Tișe, a Kolozs megyei tanács elnöke. A kastély és a hozzá tartozó területek, mint például a park és a kiegészítő épületek, komplex restaurálási munkálatokon estek át, beleértve a különleges lambéria és vitrázsok restaurálását, amihez külföldi szakemberek segítségét is igénybe vették. A projekt célja nem csupán a kastély állagmegóvása volt, hanem annak kulturális és közösségi funkcióinak újraértelmezése, például kulturális események és fesztiválok, mint a TIFF vagy a kolozsvári folk fesztivál helyszíneként történő használata.

A felújítási projektek jelentős része a helyreállítási terv (PNRR) keretében valósult meg, ami a turizmus és kultúra komponense alatt számos kulturális útvonalat és turisztikai projektet támogatott. Ezek között szerepel a „várak útvonala”, amely több történelmi várat foglal magában, és amelyek között van több erdélyi vár is, mint például a segesvári vár, a Sarmisegetuza Dacica, a nagyváradi vár, a brassói vár és a torockószentgyörgyi vár. Ezek a projektek integrált turisztikai kínálatot hoznak létre, amely magában foglalja a digitális promóciókat, új alkalmazások kifejlesztését, útvonalak jelölését és a válogatott objektumok restaurálását is.

A nagyváradi vár multikulturális központként újult meg, több ütemben, összesen 88,669,051 lej támogatással sikerült felújítani.

A nagykárolyi Károlyi-kastély és az erdődi Károlyi-kastély is szerepel a felújított erdélyi műemlékek között, ahol a „Észak-Erdélyi középkori vásárok útvonalának” részeként 23,179,393 lej összegű beruházás történt.

A Szászkézden található XIV. századi vártemplom is megújult, itt 8,490,911 lej értékű munkálatok zajlottak.

A nagyszebeni középkori városfalak felújítására 25,941,461 lej támogatást fordítottak.

A gyalui kastély is a fontosabb projektek közé tartozik, a kastélyt és a kastélyparkot érintő európai forrásokból származó beruházások értéke 21,891,152 lej volt.

Ezen felül a cikk említi a torockószentgyörgyi várrom restaurálásának projektjét is, amely része azoknak a várturisztikai útvonalaknak, amelyek célja, hogy integrált módon népszerűsítsék az erdélyi várakat, összekapcsolva más történelmi helyszínekkel.

Ezek a fejlesztések nem csak a helyi lakosság életminőségét javítják, írják az összefoglalóban, hanem hozzájárulnak a régió turisztikai vonzerejének növeléséhez, a történelmi épületek megóvásához és a kulturális örökség értékének kiemeléséhez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!