Szökésben levő bűnözőt is lefüleltek az eDAC schengeni személyazonosító alkalmazással

2024. május 6. – 19:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt héten a határrendészek hat, Románia területén törvénytelenül tartózkodó külföldi állampolgárt azonosítottak az eDAC alkalmazás segítségével – írja a határrendészet hétfői közleménye alapján az Agerpres.

A tájékoztatás szerint a hat külföldi állampolgár közöl négynek volt érvényes tartózkodási engedélye, a munkavállalási engedélyük azonban már több mint 90 napja lejárt. Azonosítottak ugyanakkor egy olyan román állampolgárt, akit egy romániai bíróság börtönbüntetésre ítélt.

Amióta Románia csatlakozott a schengeni térséghez a légi és a tengeri közlekedésben, a határrendészek 170.953 ellenőrzést végeztek az eDAC alkalmazás segítségével, ebből 36.091-et az elmúlt héten. A belügyi alkalmazottak a személyazonosság megállapítására használják az eDAC alkalmazást, amelyen azt is ellenőrizni tudják, hogy a vizsgált személyről van-e bármiféle különleges adat az országos vagy a schengeni térség rendőrségeinek adatbázisábann – közölte a határrendészet.

2024. március 31-e, a részleges schengeni csatlakozás óta a repülőtereken és tengeri kikötőkben már nem ellenőrzik a schengeni térség országaiba induló, vagy onnan érkező utasok úti okmányait, így a határrendészek a rendőrség, a bevándorlási hivatal és a csendőrség munkatársaival együtt szórványos akciókat hajtanak végre az esetleges törvénytelen cselekmények megelőzése és leküzdése érdekében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!