Román politikusokat is célba vett egy kínai hackercsoport

2024. március 27. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Három román parlamenti képviselőt vett célba egy kínai kormány által támogatott hackercsoport, írja a Szabad Európa Románia.

A washingtoni, londoni és wellingtoni hatóságok azzal vádolják a kínaiak által támogatott hackereket, hogy választásokkal, politikusokkal vagy üzleti ügyekkel kapcsolatos információk megszerzése érdekében más országok állampolgárait vagy kormányait vették célba.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szerint a csoport világszerte tevékenykedett, és adatokat gyűjtött kormányokról, politikusokról vagy választókról.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vádiratának tanúsága szerint a globális kiberkémkedési kampány célpontjai között három romániai politikusok is vannak, akik egy Pekinget bíráló nemzetközi csoport tagjai.

Cătălin Teniță (Románia európai projektjének megújítása párt, REPER), Alexandru Muraru (Nemzeti Liberális Párt, PNL) és Pavel Popescu (PNL) volt képviselő azok a román politikusok, akiket a kínai hackerek célkeresztjébe vettek. Alexandru Muraru egyébként tagja annak a parlamenti bizottságnak, ami Románia legnagyobb titkosszolgálatát, a SRI-t felügyeli.

A feltételezések szerint ők hárman egy APT31 nevű hackercsoport kémkedési kampányának eshettek áldozatául, amely az Inter-Parlamentáris Szövetség Kínáért nevű nemzetközi parlamenti képviselői csoport ellen irányult. A csoport tagjai olyan irányelveket dolgoztak ki, melyek a demokratikus országoknak és Kína viszonyulását taglalták.

Az FBI hét kínai hackert keres nemzetközileg, akik ellen vádat emeltek – olvasható a hétfőn (március 25-én) este közzétett jelentésben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!