Bár nem szerette volna, továbbra is a kolozsvári ítélőtábla tárgyalja Cătălin Cherecheş semmisségi panaszát

2024. március 27. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította kedden a legfelsőbb bíróság a korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt volt nagybányai polgármester, Cătălin Cherecheş igénylését, amelyben kérte, hogy a szabadságvesztésről szóló ítélet elleni semmisségi folyamodványának tárgyalását helyezzék át a kolozsvári ítélőtáblától egy másik bíróságra, írja az Agerpres.

Cătălin Cherecheş 2023 decemberében nyújtotta be az ítélete elleni semmisségi folyamodványt, amelyet április 5-én tárgyalnak.

A volt elöljáró ügyvédje, Răzvan Doseanu azzal érvelt a per áthelyezése mellett, hogy Cherecheş semmisségi panaszát nem az őt öt év börtönre ítélő bírónő kollégáinak kellene elbírálniuk. Az ügyvéd Georgiana Rodica Farcaş Hînganra utalt, ő az a bírónő, akit Cherecheş anyósa megpróbált megvesztegetni egy enyhébb ítélet reményében.

A legfelsőbb bíróság kedden megalapozatlannak ítélte és elutasította a peráthelyezési kérelmet.

Cătălin Cherecheşt vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság 2023. november 24-én. A jogerős ítélet kihirdetésének napján a volt polgármester egy rokona érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Néhány nappal később Németországban elfogták és őrizetbe vették. Múlt héten Romániába szállították és a bukaresti Rahova börtönbe vitték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!