Beleegyezés nélkül is megengedné a videokamerák használatát a tanügyminiszter

2024. március 26. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

Változtatna a jogszabályokon Ligia Deca, úgy véli, lehetővé kellene tenni az iskolákban a videokamerák használatát a tanárok, a szülők és a nagykorú diákok beleegyezése nélkül is. Az oktatási miniszter az Edupedu-nak arról beszélt, hogy a felvételek kizárólag biztonsági célokat szolgálnának, nem lehetne ezeket például a pedagógusok munkájának kiértékelésére használni.

„Ezek a felvételek kizárólag az erőszakos cselekmények kivizsgálására vagy a tulajdon védelmére lennének felhasználhatók. Az iskolák nem használhatnák ezeket a tanárok szakmai értékelésére, és ezt a tilalmat a törvény kifejezetten előírja” – hangsúlyozta Ligia Deca.

A portál emlékeztet, hogy a tanfelügyelőségektől kapott információk szerint az elmúlt tanévben mintegy 5400 erőszakos esetet jelentettek. A bejelentett erőszakos cselekmények többsége, 73 százaléka a „személy elleni támadás” kategóriájába tartozott. Összesen12 000 diákot és 88 tanárt szankcionáltak iskolai erőszak miatt a 2022-2023-as tanévben.

„A megelőzési tevékenységeken túl fontos, hogy az erőszakos cselekmények esetén képesek legyünk kideríteni az igazságot arról, hogy mi történt valójában. A törvény jelenleg csak a tanárokkal, szülőkkel és a nagykorú diákokkal való konzultációt követően teszi lehetővé az iskolai videokamerák használatát” – mondta a miniszter.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!